Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan İlimizde de Bolu Valisi Ahmet Ümit’in Eşi Şengül Ümit himayelerinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi kapsamındaki Koruyucu Aile Tanıtım Programı yapıldı.

Haber: ASLI AKIŞ

Bolu Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Bolu Valisi Ahmet Ümit ile eşi Şengül Ümit, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş ile eşi Hatice Miran Bektaş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’nın eşi Fatma Alişarlı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Cemal Keskin, İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol ile eşi Eda Demirkol, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdür Vekili Seçkin Özgen, daire müdürleri ile eşleri ve personeli, muhtarlar ile eşleri, koruyucu aileler ve vatandaşlar katıldı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit’in Eşi Şengül Ümit himayelerinde, çocuklara yönelik sosyal hizmet modellerinden biri olan “Gönül Elçileri” projesi kapsamındaki, koruyucu aile tanıtım programı gerçekleştirildi.

Program, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Cemal Keskin’in açılış konuşmasıyla başladı. Keskin, “Sosyal Hizmet; toplumda dezavantajlı olan bireylerin veya grupların kamu kaynaklarından yararlanarak, toplumun diğer bireyleri kadar avantajlı seviyeye gelmesini önceleyen bir hizmettir. Bireyin, ailenin ve toplumsal değerlerimizin korunması, güçlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik bütüncül ve adil hizmet modelleri ile toplumun her bir ferdine ulaşarak etkin sosyal hizmet sunumuyla, ülkemizin sosyal kalkınmasında öncü rol oynayan kurumumuza bu güne kadar desteklerini esirgemeyen ve her daim yanımızda olduğunu hissettiren Sayın Valimize teşekkür etmeyi bir borç bilirim” diye konuştu.

Tanıtım programının devamında, Koruyucu Aile Birim Sorumlusu Selin Bayar tarafından Gönül Elçileri Projesinin amaçları, kapsamı ve devletimiz tarafından koruyucu ailelere ve çocuklara sağlanan destekleri içeren sunum yapıldı.

Bilgilendirme sunumunun akabinde, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından çekilen koruyucu aile olmayı teşvik edici “Koruyucu Aile” Reklam Filmi izlendi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hülya Ensari, çocuklarda kişilik patolojisinin oluşmasında aile kavramının önemini anlattı.

Rehber koruyucu ailelerden olan Havva Akçay ve Doç. Dr. Cengizhan Yıldırım koruyucu aile olmak için verdikleri karar alma süreçlerini, izlemiş oldukları yol ve yöntemleri, tecrübelerini ve duygularını katılımcılarla paylaştılar.

Rehber koruyucu ailelerin konuşmalarının ardından program Bolu Valisi Ahmet Ümit’in eşi Şengül Ümit’in konuşmasıyla devam etti.

“ÇOK KIYMET VE ÖNEM VERDİĞİMİZ BU PROJE”

Bolu Valisi Ahmet Ümit’in eşi Şengül Ümit, Gönül Elçileri Projesi ile koruyucu aile hizmeti daha etkin hale geldiğine dikkat çekerek; “Ülkemizde Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde devam eden ve bizlere de çok önemli misyon yükleyen ve bizim de çok kıymet ve önem verdiğimiz bu proje, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bünyesinde devletimiz tarafından titizlikle yürütülmektedir. Bu projenin tanınıp bilinmesinde özellikle son birkaç yıldır çok güzel gelişmeler oldu. Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Hanımefendinin projeyi devamlı gündemde tutması sayesinde birçok kesim uygulamayı öğrendi.” şeklinde konuştu.

 “HEDEFİMİZ, KORUMA ALTINDAKİ TÜM ÇOCUKLARIN BİRER KORUYUCU AİLEYE SAHİP OLMASIDIR”

Koruma altındaki tüm çocukların birer koruyucu aileye sahip olmasını hedeflediklerini belirten Ümit; “İlimizde 39 koruyucu aile yanında 50 çocuğumuz bulunmaktadır. Fakat bunun yanında 4 adet sevgi evimizde de 24 çocuğumuz devletimizin himayesinde yaşamaktadır. Gönül Elçileri Projesi ile hedefimiz, koruma altına alınan tüm çocukların birer koruyucu ailesinin olmasıdır. Bugün itibariyle 24 çocuğumuz da bir koruyucu aile yanına yerleştirilmeyi bekliyorlar. En güzel şekilde giydiriliyor, en güzel şekilde beslenme ihtiyaçları karşılanıyor, maddi anlamda hiçbir ihtiyaçları olmasa da kendilerini biricik hissettirecek bir aileden, anne, baba ve diğer akrabalardan yoksunlar. Fakat biz biliyoruz ki, eğer bu proje çok güzel anlatılırsa ve daha fazla vatandaşımız tarafından bilinirse, bugün burada kendilerini dinlediğimiz kocaman yürekli, sevgili koruyucu ailelerimiz gibi daha birçok koruyucu ailemiz olacaktır.

İşte tam bu noktada sizlerin, devletimizin bu projesini anlatan birer ‘GÖNÜL ELÇİSİ’ olarak devreye girmenizi, kendi ailenizde, sosyal çevrenizde ve kurumlarınızda koruyucu aile hizmetini anlatmanızı, koruyucu aile olabileceğini düşündüğünüz kişilere projeden bahsedip cesaretlendirmenizi bekliyoruz.” dedi.

“BU MASUM EVLATLAR BİZİM ÇOCUKLARIMIZ”  

Şengül Ümit, tarihin her döneminde öksüz ve yetim çocukların yakın aileler tarafından himayelerini alınmasını örnek göstererek, “Pırıl pırıl tertemiz bu masum evlatlar bizim çocuklarımız. Bir aile sıcaklığı, anne ve baba şefkati ile büyümek onları ileride topluma yararlı çok güçlü bireyler yapacaktır. İçlerindeki o terk edilmişlik duygusunu yok edecek, çok daha sağlıklı bireyler olarak hem kendilerine hem de devletimize ve milletimize faydalı bireyler olacaklardır. Koruyucu aile kurumu devletimizin koordinesinde çok güzel işlemektedir. Aslında koruyucu ailelik millet olarak hiç de yabancı olduğumuz bir kurum değildir. Kültürümüzde olan ve dinimizin de teşvik ve müsaade ettiği bir iyilik faaliyetidir. Tarihimizin her döneminde öksüz ve yetim çocuklarımız öncelikle kendi yakın çevrelerinden ve akrabalarından başlayarak durumu müsait olan aileler tarafından himaye altına alınmış, korunup kollanmıştır.” diye konuştu.

“KORUYUCU AİLELERİMİZ BİRER ŞEFKÂT KAHRAMANIDIR”

Koruyucu aile sayısının artması yönündeki temennisini dile getiren Ümit; “Koruyucu ailelerimiz birer şefkat kahramanıdır. Sayılarının artması ve koruma altında olan tüm çocuklarımızın birer koruyucu ailesi olması en büyük dileğimizdir. Şimdi mevcut koruyucu ailelerimiz gibi daha çok şefkat kahramanlarına ihtiyacımız var. Bugün burada bulunan siz değerli misafirlerimizin aklına koruyucu aile konusunu getirebildiysek ve hem bireysel bazda hem de toplumsal anlamda faydalarını anlatabildiysek ne mutlu bize” dedi.

“YARDIMLAŞMA ÇARŞIMIZ KURULDU”

İhtiyaç sahibi birçok aileyi ve çocuğu desteklemek adına Bolu Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği’ne bağlı yardımlaşma çarşısının kurulduğunu ifade eden Şengül Ümit,” Takdir edileceği gibi zor şartlar altındaki çocuklarımız, sadece devletin koruması altında olan veya koruyucu ailelerde olan çocuklardan ibaret değil. Hem koruma altındaki öksüz yetim ve muhtaç çocuklarımız, hem de koruma altında olmayan fakir çocuklarımızı ve ailelerini desteklemek amacıyla 3 yıl önce kurduğumuz Bolu Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneğimiz ve bünyesinde açılmış yardımlaşma çarşımız var. Bu dernek ve çarşımız tamamen muhtaç çocuklarımızın ve fakir ailelerimizin hizmetine adanmış ve görevini yapmaktadır.

Kıymetli misafirler, koruyucu aile konusunu gündeminizde her daim taze tutalım, araştıralım, daha fazla bilgi sahibi olalım ve çevremize anlatalım. Sizden dileğimiz budur. Katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı

“ÇOCUKLARIN AİLE YANINDA YETİŞMESİ VE TOPLUMA KAZANDIRILMASI HAYATİ ÖNEM ARZ EDER”

Programla ilgili değerlendirme bulunarak  çocukların aile yanında yetişmesinin öneminden bahseden Bolu Valisi Ahmet Ümit; “Ülkemiz genelinde çeşitli sebeplerle aile ortamından mahrum kalmış 22.000’in üzerinde yavrumuz bakım ve korunmaya muhtaç durumda. Bunlara Devletimiz sahip çıkmakta. Kişilik, karakter, birçok özellikler çocukken kazanılmaktadır. Bu yüzden aile yanında özgüvenli sağlıklı ve güçlü bireyler olarak çocukların yetişmesi ve topluma kazandırılması hayati önem arz etmektedir.

Olayın ehemmiyeti ve ciddiyeti sebebiyle; Devletimiz ülkemiz genelinde bakım ihtiyacı olan çocuklarımızı devlet imkanlarıyla koruma altında tutarken bir yandan da evlat edinme ve koruyucu aile sistemlerini ihdas etmiştir.” şeklinde konuştu.

“DEVLETİMİZ KİMSESİZLERİN KİM’İ, SAHİPSİZLERİN SAHİBİ OLUYOR”

Vali Ümit, öksüz, yetim ve sahipsiz kimselere sahip çıkılmasının kültürümüzdeki kıymetini vurgulayarak;  “Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Bu kapsamda kimsesizlerin kim’i, sahipsizlerin sahibi olmaya çalışıyor. Çocukları barındırıyor. Yaşlılara bakıyor. Çocuklara hamilik yapanları ekonomik olarak destekliyor. Ancak devlet ne kadar gayret ederse etsin bütün sorunları kendisinin tam olarak çözmesi mümkün değildir. Devlet millet olarak el ele verdiğimizde işler daha insani, daha huzurlu şekilde yürütülür.

“BİR İNSANI İHYA ETMEK BÜTÜN ALEMİ İHYA ETMEK GİBİDİR”

Kadim kültürümüzde öksüze, yetime, sahipsize sahip çıkanlar övülmüş, bunların haklarına riayet etmeyenler ise ağır şekilde eleştirilmiştir. Bir insanı ihya etmek bütün alemi ihya etmek gibidir. Hepimizi bekleyen minicik yürekler var. Bu yürekleri mutlu edebilmek dünyanın en önemli servetlerinden birisidir. Bu servete sahip olmaya gayret edelim” diye konuştu.

“AİLE OLMAK KAN İŞİ DEĞİL YÜREK İŞİDİR”

Konuşmasının sonunda, koruyucu aile olunmasıyla ilgili mesajlar veren Ümit; “Aile olmak kan işi değil yürek işidir. Ben inanıyorum ki bu toplumda kahraman yürekler var. Ben inanıyorum ki bizim insanımız merhamet medeniyetinin mensupları olarak bugüne kadar nasıl kimsesizlere sahip çıktıysa bundan sonra da sahip çıkacaktır. Bu anlamda bu çocuklarımıza sahip çıkan tüm ailelerimizi kutluyorum. Sizlerden halen elimizde devletin bakımında olan çocuklarımıza koruyucu aile olmanızı veya koruyucu aile bulmanızı umut ediyorum.

Bu vesile ile başta Koruyucu Aile sisteminin hamiliğini ve öncülüğünü yapan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın muhterem eşi Emine Erdoğan Hanımefendi, tüm koruyucu ailelerimiz ve eşim hanımefendi olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü çalışanlarımıza ve bu çalışmalara emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm çocuklarımıza huzurlu ve sağlıklı ömürler ve başarılar diliyor, hepinizi hürmetle ve muhabbetle selamlıyor, bu toplantının hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbim’den niyaz ediyorum” dedi.

Program Bolu Valisi Ahmet Ümit’in koruyucu ailelere ve sahiplenmiş oldukları çocuklara ücretsiz sağlık hizmeti sunmalarından dolayı Çağsu Hastanesi sahibi Cavit Demir adına Eşi Fatma Demir’e teşekkür belgesi vermesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim