(Haber: Oğuzhan Eke – Ebru Buket Eke) - Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Amerika dönüşü 81 il gezisine Bolu’dan başladığını söyledi. Gezeravcı, uzayda yaptığı bir deneye dair, “Aya sert iniş yapmak için tasarlanan kendi roketimizin, hibrit yakıt sistemindeki yanma sürecini simüle etmek, deneylerden bir tanesiydi” dedi.

Türkiye’nin uzay programı kapsamında seçilen ve Uluslararası Uzay İstasyonunda, 19 gün geçiren, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine geldi. Programda ilkokul düzeyinden, üniversite düzeyine kadar yüzlerce öğrenci vardı. Gezeravcı, Türkiye’nin uzay programının detaylarını anlattı.

81 İLİMİZE ULAŞTIRACAK ŞEKİLDE, TEKER TEKER ANLATACAĞIZ”

Amerika’daki eğitiminden dönüşü sonrasında, 81 il programına Bolu’dan başladığını belirten Gezeravcı, gençlere Türkiye’nin başarısını anlatmak için yola çıktıklarını ifade ederek, “Yola çıktığım serüvenin, sonlanmış, başarıya ulaşmış haliyle karşınızdayım. Süreci sizlerle buluşturmaya geldik. Amacımız bugüne kadar, benim uzayla ilgili, herhangi bir hikâyeyi duyduğumda, belgesellerde, sinema filmlerinde, internet ortamında ya da kitaplarda, boynumu büküp, o hayale, o başarı hikâyelerine yaklaşmaktan, onunla ilgili hayal kurmaktan, tereddüt ettiğim günleri sizlere yaşatamayacak şekilde bu hikâyenin, bu başarının yapılmış olduğunu, sizlere yürüyebilecek bir yolun artık açılmış olduğunu idrak ettirmek.  Amerika dönüşümde, sizlerle birlikte başlatıyoruz. Bundan sonra 81 ilimize ulaştıracak şekilde, tüm kardeşlerimizin ayağına giderek, onlara dokunabilecek mesafede onların içerisinden çıkmış bir kardeşleri olarak bunu teker teker anlatacağız. Amacımız bugüne kadar fazlasıyla hak ettiğimiz, ancak mahrum olduğumuz, o içimizdeki potansiyeli fazlasıyla ayağa kaldırmaya muktedir olan özgüvenimizi ayağa kaldırmış olmanın gururunu sizlere hissettirmek” dedi.

Alper Gezeravcı Baibü

“ÇALIŞMALAR BİRBİRİNE ENTEGRE”

Gezeravcı, uzayda bulunduğu süreçte, Türkiye’nin yerli uzay roketinde kullanılacak yakıta dair araştırma yaptıklarını belirterek, “Yakın süreçte, güncellenmiş bir tarih, takvim kapsamında uzaya sert iniş hedefimiz ve bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Amerika’dan tersine beyin göçüyle ülkemize tekrardan dönmüş değerli bir hocamızın önderliğinde, bununla ilgili çalışmalar çok ciddi şekilde devam ediyor. Uzaya götürdüğümüz deneylerden bir tanesi de bu hedefe ilişkin, aya sert iniş yapmak için tasarlanan kendi roketimizin yakıt sistemindeki, hibrit yakıt sistemindeki yanma sürecini simüle etmek, deneylerden bir tanesiydi. Çalışmalar birbirine entegre… Birbirinden bağımsız olarak devam ediyor gibi görünse de yapılan çalışma, bir diğerini destekler mahiyette devam ediyor. Fırlatma operasyonlarını gerçekleştirebilecek bir rampanın işletmesini de kendimiz yapacak şekilde planlamalarımız devam ediyor. Devlet büyüklerimiz, ilerleyen süreçte,  bununla ilgili güzel müjdelerini de uygun gördüklerinde paylaşacaklar. Uzay alanında birbirinden bağımsız 10 tane hedefimiz koyuldu ve bu hedefe yönelik olarak çalışmalarımız devam ediyor. Spesifik olarak gerçekleştirdiğimiz görev, Türk astronot ve bilim misyonu” ifadelerini kullandı.  

“ÇOK BEĞENİLEN BİR PEÇ OLDU”

Gezeravcı, programda Türkiye’nin uzay programı kapsamında oluşturulan peçi de tanıttı. Gezeravcı, “Orada birlikte görev yaptığımız ülkelerin bileşenleri tarafından da çok beğenilen bir peç oldu” diye konuştu. Peç üzerinde Türk bayrağının simgesi ay ve yıldız yer aldı. Cumhuriyet’in yüzüncü yılını temsilen 100 sayısı ve uzay boşluğunda 16 Türk devletini simgeleyen 16 yıldız bulundu.  Dünya haritası üzerinde Türkiye, turkuaz rengi ile öne çıkarıldı. Tüm simgeler 8 köşeli Selçuklu yıldızı ile çevrelendi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ