Hem dini hem de insani açıdan büyük huzur ve doyuma ulaşılan günde, bayram hazırlığı şöyle dursun kurban seçimi, etinin eve getirilmesi, parçalanması, dinlenmesi, dolaba konulması gibi merak edilen pek çok soru da kafalarda yer edinir. Bolu İzzet Baysal Fizik Ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Hasan Öztürk, Kurban Eti nasıl dinlendirilir, saklanır ve tüketilmesi noktasında önemli bilgiler verdi.

HABER: ASLI AKIŞ

Kurban Bayramı’nda, kesilen etin tüketimi ve saklanması gibi temel konulara hassasiyet gösterilmesi noktasında uyarılarda bulunan Bolu İzzet Baysal Fizik Ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Hasan Öztürk, kesimden sonra ölüm katılığı olan etin en erken 24 saat sonra tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Kurbanlık etleri sağlıklı bir şekilde saklayabilmek için bazı yöntemlere dikkat edilmesi gerekiyor.

“HAVA ALMAYAN ETLER BOZULMAYA MÜSAİT OLUYOR”          

Diyetisyen Hasan Öztürk, etin ilk etapta hava alması gerektiğini belirterek, “Çoğunluk olarak artık şehirlerde yaşıyoruz. Önceden köylerde kesilirdi kurbanlar. Vatandaşlar, genel hatlarıyla şu yanlışı yapıyor. Kasaba giderken elinde çöp poşeti, torba ya da plastik leğen alıyor. Plastik leğenle, torbayla kurban eti taşınmaz. Nasıl taşınır? Kasaba gideceğiz, kasap zaten bize büyük parça şeklinde eti bize verecek. Fırınların içindeki teli leğenin içerisine koyacağız, üzerine etimizi koyacağız. O etten akan kan, aşağı doğru sızması lazım. Etin ilk etapta, ilk kesildiği gün hava alması gerekiyor. Hava almayan etler bozulmaya müsait oluyor.” dedi.

KURBAN ETLERİNİ NE KADAR SÜRE DİNLENDİRMELİYİZ?

Kesilen kurban etinin yaklaşık olarak 12-24 saat boyunca buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğine işaret eden Öztürk; kesilen etin bir sıcaklığı vardır o bakımda 2-3 saat beklesin. 2 saat sonra buzdolabına yerleştirme işlemine başlamamız gerekir. Öncelikle buzdolabında açık yemekler, sebzeler, meyveler bulunmaması daha iyi bizim için. Yaklaşık olarak 12-24 saat arasında etimizin ilk gün dinlenmesi gerekiyor. Et büyük parça etse, tam parçaysa bu 2-3 gün dinlenebilir. Yalnız eve gelen etler daha küçük parça olduğu için 12-24 saat arasında değişebilir. O yüzden dinlendirme süremiz 12-24 saat arasındadır.” şeklinde konuştu.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANILMALI?

Öztürk, Kurban eti saklamanın püf noktalarına değinerek; “Genelde hayvan kesilir kesilmez hemen kıyma yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu çok büyük bir hatadır çünkü etin lezzeti olmaz. İkinci günü kıymamızı yapacağız. Etler daha sonra nasıl kullanılmak isteniyorsa derin dondurucuda öyle muhafaza edilmesi gerekir; eğer kıyma olacaksa kıyma, kuşbaşı ise kuşbaşı ve de bonfile olacaksa da bonfile olarak poşetlere konup düzgün bir şekilde saklanması gerekir. Çözülmesi kolay olsun diye hava almayacak şekilde temiz buzdolabı poşetlerinde ağzı kapalı olarak paketlenen etler. Kilitli poşetlere ince bir şekilde düzülürse daha iyi olur. Çünkü hem buzdolabına dizerken kolaylık sağlayacak bize hem de çıkartırken ince olduğu için çabuk çözülecek, koyarken de çabuk donacak” şeklinde konuştu.

NE KADAR SÜREDE TÜKETİLMELİ?

Hasan Öztürk,  büyük parçalar halinde dondurucuda saklanan etlerin ömrünün daha uzun olacağını vurgulayarak, “Kıymalık etlerimiz düzgün bir şekilde poşetlere yerleştirildiyse, vakumlandıysa poşetlerimiz yaklaşık olarak 3-4 ay süresi boyunca derin dondurucuda kalabilir. Kuşbaşı etlerimiz 4-5 ay. Etlerimiz ne kadar parçalanmışsa kullanım ömrü azalıyor. Büyük parça et kullandıysak, eğer sakladıysak 12 aya kadar saklanabilir. Çünkü etin yüzey alanı genişledikçe mikro organizmalar, bakteriler daha fazla ürüyor. O yüzden biz diyoruz ki, büyük parça şeklinde koyarlarsa bakteri üremesi daha yavaş olur. Şu yanlış bir algı. Derin dondurucuya koyduğumuz zaman etleri bakteriler ölmez. Sadece üremesi durur. O yüzden mümkün olduğunca çok fazla kıyma değil, büyük parça et şeklinde koyarlarsa bakteri üremesi daha yavaş olacak.” ifadelerini kullandı.

“SAKATAT GRUBUNUN ÇOK SAKLANMAMASI GEREKİYOR”

Sakatat grubunun saklama süresinin daha kısa olduğunu dile getiren Diyetisyen Hasan Öztürk, “sakatat, diğer but, gerdan kısmı ve düşüne göre daha kanlıdır. Kanlı olduğu için saklama süresi daha kısa oluyor. Hatta kurban bayramında ilk günlerinde sakatat, ciğer kavurma, sakatat grubunun çok saklanmaması gerekiyor. Aslında kısa süreli tüketilmesi gerekiyor ama illa ki saklayacaksak bir iki ay içerisinde saklanırsa, kıymaya göre ömrü daha kısadır.” dedi.

“HERKESE İYİ BAYRAMLAR”

Bolu İzzet Baysal Fizik Ve Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Hasan Öztürk, herkesin Kurban Bayramını kutlayarak, bayram için beslenme önerilerini; “Herkesin bayramını kutluyorum. İlk gün kavurma yapacaksak yapmayalım ama yanında bol bol salata olsun. İlk günler eti fazla yiyeceğiz biliyorum. Genelde bizim halkımız tarafından dikkat edilmiyor. Yürüyüşümüzü yapalım, suyumuzu içelim. Yemeklerin yanında mutlaka ilk gün etin yanında salatamız olsun. Herkesin bayramını şimdiden kutluyorum.” şeklinde sıraladı.

Editör: TE Bilisim