Zamların ardından Bolu Pazarı’nda fiyatları inceledik. Bu hafta fasulye, dolmalık biber ve meyveler bir hayli artış var.

Geçtiğimiz hafta ardı ardına gelen zamlar pazar esnafını da vatandaşın da zorluyor. Pazar esnafı bu durumun ilerleyen zamanlarda daha da kötüye gideceğine dikkat çekti. Vatandaş da ekonomik olarak sıkıntı yaşadığını, alacaklarını yarım kilo olarak alabildiklerini söylüyor. Ancak bununla birlikte nadiren de olsa fiyatları normal karşılayanlar da oldu.

Fasulyenin fiyatı bu hafta artışa geçti. 40 lira olan fasulye 50 liraya yükseldi. Pazarcılar artış sebebi olarak mahsulün olmadığını söyledi. Bazı vatandaşlar fasulye de yiyemeyeceğiz artık diyerek tepki gösterdi.

Meyvelerde de rekor bir artış var. Çilek, kayısı, erik, kiraz, muzun kilosu 70 liraya yükseldi. Geri kalan ürünlerde fiyatlar geçen haftaya göre 5-10 lira oynamış durumda.

“ŞİMDİDEN BÖYLEYSE…”

Pazarda esnaflık yapan bir vatandaş, “Geçen hafta sattığımız fiyatlarla şu an alamadığımız mallar arasında dünyalar adar fark var. Geçen hafta domatesi 10-15 lira civarında alıyorduk, bu hafta 20-25 lira sadece toptan fiyatı. Salatalık 10 liraydı, şimdi 15-20 lira. Bollukta eğer böyleyse kışın ne olacağını kestiremiyorum. Bugün insanlar 15-20 liraya domates alamazken 25-30 liraya alıp dolaba atacaklar. Bu iş kışın 50-60 lira olur. Keza patates, soğan da öyle. Fasulye, dolma biber… Şu an insanların dolaba depolama dönemi. Meyveler bile 40-50 liradan aşağı değil. İlerleyen dönemlerde 70-80 olacak sanırım. Allah herkesin yardımcısı olsun diyoruz.” diye dert yandı.

“HER ŞEYDEN YARIM KİLO ALIYORUZ”

Pazar alışverişine çıkan Hüseyin Mert, “Fiyatlar her zamanki gibi pahalı. Her şey berbat. Daha alacaklarım var, her şeyden yarım kilo alıyoruz. Fazla alamıyoruz. Ben emekliyim. Emekli maaşıyla anca bu kadar alabiliyoruz. Maalesef zor.” sözlerine yer verdi.

“HASAT AZ ÇIKIYOR”

Pazarcılık yapan Bilal Karadayı, “Mazot çok yükseldi. Ondan dolayı fiyatlar da arttı. Selden dolayı da sıkıntı var. Bazı ürünlerde hastalık var. Hasat az çıkıyor. Sıcaktan yandı bazı bölgeler ve bundan dolayı çok az çıkıyor. 10 ton çıkacaksa 2 ton çıkıyor. Vatandaşın işi de zor. Bir karpuz alsa 80-100 lira. İş sadece karpuzla da bitmiyor. Allah herkesin yar ve yardımcısı olsun.” diye konuştu.

Pazarda alışveriş yapan bir vatandaş, “Gayet iyi. Hiçbir sıkıntı yok. Önceden de böyleydi. Yalnızca paranın değeri büyüdü. Önceden aynıydı, hiç değişen bir şey yok bence.” İfadelerini kullanarak fiyatları normal karşıladı.

BALIKTA FİYAT DEĞİŞMEDİ

Balıkta ise fiyat değişmedi. Çipura 250 lira, Karadeniz somon 170, Karadeniz levrek ve Karadeniz çipura 200, Alabalık ise büyüklüğüne göre 40-60 lira arasından değişkenlik gösteriyor.

Editör: Ebru Buket EKE