Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından trafik kazalarını önleme planı çerçevesinde karayollarında trafik güvenliğinin artırılarak öğrencilerin güvenli bir trafik ortamında ulaşımlarını sağlamak amacıyla okul servis araçları şoförleri ile rehber personeline bilgilendirme eğitimi verildi.

Haber: Aslı Akış

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan eğitime, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Başkomiser İsmet Özet, Bolu Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Orhan Fırat, okul servis araçları şoförleri, rehber personel, İl Jandarma Trafik ve Motorize Ekipleri, Milli Eğitim Müdürlüğü Yetkilileri katıldı.

Bolu Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü ve Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası işbirliğinde güvenli servis taşımacılığı, trafik güvenliğinin sağlanması, okul servis aracı kazalarının yaşanmaması amacıyla; okul servis taşımacılığında servis araçları yönetmeliği, okul servis araçlarında aranacak şartlar ve güvenli sürüş, ilimizdeki trafik kazalarından kaynaklı meydana gelen can kayıplarını en aza indirgemek ve bu konuda kamuoyunda gerekli farkındalığı oluşturmak,  tüm yol kullanıcılarının Karayolu trafik güvenliği konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla Okul servis araç şoförleri ve rehber personel eğitim verildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Başkomiser İsmet Özet tarafından Karayolları Trafik Kanunu, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği slayt eşliğinde anlatıldı.

Özet, öğrencilerin taşıma güvenliği ile çocukların trafik güvenliğini artıcı önlemlerin alınması konusunda uyarılarda bulunarak, trafik güvenliği ve farkındalığına dikkat çekti. Servis araçlarında bulunması gereken ayrım işaretleri, şoförlerin nitelikleri ile sorumlulukları, öğrenci ile iletişim, taşımacılık yükümlülükleri, güvenli sürüş için gereken şartlar, sürücünün davranışını etkileyen faktörler, hızın görüş açısına etkileri, emniyet kemerinin önemi, seyir halinde cep telefonu kullanımı, trafikte saygı, yaya önceliği ve trafik bilinci konularında bilgilendirmede bulundu.

“KOVİD-19’UN EN BÜYÜK SİLAHI AŞI” 

Eğitim semineri Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Orhan Fırat’ın açılış konuşması ile başladı. Fırat; “Sizlerden rica ediyorum Kovid-19 tedbirlerine lütfen uyunuz. Aşısız arkadaşımız olmasın. Aşı olmayanları uyarın, ikaz edin. Bu küresel hastalığın en büyük silahı aşı. Bizler devamlı sahada olan insanlarız aracımıza onlarca insan biniyor ayrıca araçların dezenfektesini vs. bunları kesinlikle ihmal etmeyin” dedi.

“KORSAN TAŞIMACILIĞIN ÖNLENMESİ İÇİN GEREKEN YAPILACAKTIR”

Orhan Fırat, korsan taşımacılığa dikkat çekerek; “Bununla alakalı bana gelen bilgileri gün gün, an be an yetkili kurumlara iletiyorum. Korsan taşımacılık, taksici olsun, servis görevlisi olsun denetimlerin arttırılmasını ve korsancılığın önlenmesi için Emniyetin ellerinden geleni yapacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

OKUL SERVİS ARAÇLARINDA ARANACAK ŞARTLAR NELER?

Orhan Fırat’ın konuşmasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Başkomiser İsmet Özet, Okul servis araçlarında aranacak şartları tek tek sıralayarak; “Okul servis araçlarında araç takip sistemi bulundurulacak ve bu kayıtlar en az 30 gün süreyle muhafaza edilecek. Okul servis araçları Araçların İmal, Tadil ve Montajı Yönetmeliği’ne uygun olacak. Her öğrenci ve çocuk için üç nokta emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacak. Okul servis araçlarında kışın sıcak, yazın serin ortam sağlayacak sistemler bulundurulacak. Tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera tertibatı ile bu görüntüleri en az 30 gün süreyle kaydedecek kayıt cihazı bulundurulacaktır” ifadelerini kullandı.

OKUL SERVİS ARAÇLARINDA TAŞIMACININ ŞARTLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ ANLATILDI

Okul Servis Araçlarında Taşımacının Şartları ve Yükümlülüklerine dair de bilgiler aktaran Özet; “taşımacıların, Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma ve kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaktır. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, iltisakı veya irtibatı bulunmamaktır.

Türk ceza kanununun 81, 102, 102, 104, 105, 109, 179/3, 188, 190, 191, 226 ve 227’nci maddelerindeki suçlardan hüküm giymemiş olmak veya devam etmekte olan bir kovuşturması bulunmamak ya da kovuşturması uzlaşmayla neticelenmemiş olmak şartlarına haiz olmaları zorunludur” şeklinde konuştu.

Sunumla desteklenen eğitim katılımcıların istek ve önerilerinin dinlenmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim