İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer Başkanlığında gerçekleşen bütçe görüşmelerinin ilk gününde İl özel idaresinde çalışan memur ve sözleşmeli personele sosyal denge tazminatı ile ilgili Plan ve Bütçe komisyonundan gelen rapor da ele alındı. Gündem maddesi ise mecliste tartışmalara neden oldu.

HABER: ASLI AKIŞ

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer Başkanlığında yapılan bütçe görüşmeleri Meclis toplantı salonunda yapıldı. Açılış ve yoklamanın ardından başlayan toplantının Salı günü gerçekleşen oturumunda çalışan memur ve sözleşmeli personele sosyal denge tazminatı ödenmesi konusu görüşüldü. CHP İl Genel Meclisi Üyelerinin sunduğu %100’lük oran kabul görmezken, gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

BEŞLİ, ÇEVRE İLLERİN SOSYAL DENGE TAZMİNATINI KIYASLADI

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, konuya ilişkin söz alarak, çevre illerin sosyal denge tazminat oranlarını paylaştı. Beşli;  “Bizler raporda yazılan bu oranı kabul etmiyoruz. 10 gün önce genel merkezdeydik. 51 vilayetin il genel meclisi üyeleri ile bir araya geldik. Bu oranlar doğu ve Güneydoğu’da %100 ve %95 olarak belirtilmiş. Doğu ve güneydoğu çalışma şartları ağır olduğu için orada verilen oranlar normal diye görüş belirtebilirsiniz. Bolu civarındaki illeri de araştırdık. 1700 TL net olan sosyal denge tazminatı Düzce’de %95, Bartın’da %100, Karabük’te %95 en yakınımız bolu belediyesi 1700 TL olan sosyal denge tazminatını %100 oranında vermiş.” şeklinde konuştu.

“BİZİM GURUBUMUZUN ÖNERİSİ %100”

Beşli, verilen oranın düşük olduğuna da dikkat çekerek; “Memurların almış olduğu ücretlerin düşük kalması sebebiyle devletin memurlara vermiş olduğu bir haktır bu. Bizlerin memurlara vermiş olduğu bir lütuf değildir bu. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde sahada çalışan bir içinin almış olduğu para helaldir. Burada memurlarımızın sosyal denge tazminatı ile birlikte almış olduğu maaş 6.000.00 TL’dir. Bu dengesizliği bir nebze olsun ortadan kaldırmak için bizim gurubumuzun önerisi  %100. Raporda kabul görmedi. Umarım sizlerde siyaseti bir kenara bırakıp şu memurların alacağı sosyal denge tazminatında diğer ilerin en az düşük seviyesi olan %95 seviyelerine çekelim. Elinizi vicdanınıza koyun bu vermiş olduğumuz oranı düşünün” diye konuştu.

ERCİVAN KOMİSYON ÇALIŞMALARINI ANLATTI

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Üzeyir Ercivan’da yapılan çalışmalar ile ilgili meclise bilgi vererek; “2022 yılı mali bütçe görüşmelerimiz devam ediyor. Bu süreçte bugün gündemimize gelen sosyal denge tazminatı üzerinde konuşuyoruz. Ancak ben oraya gelmeden önce nasıl bir çalışma yapıyoruz, nerelerde hizmet etmemiz gerekiyor bu konuları biraz açmak istiyorum. İl Genel Meclisi olarak bizim görev alanımız köylere yönelik hizmetler, kurumlarımızın çalışmaları onlara destek olmak. Tabii ki personelimizde yüzünü güldürmek. Köy yönelik hizmetlere geçtiğimiz yıl artan maliyet fiyatları dikkate alınarak 10 milyonu yaklaşık 16 milyona çıkardık. Kurumlarımız Milli Eğim yasa gereği %20’sini alıyor, AFAD %1’ini yasa gereği alıyor. Köye yönelik hizmetlerin üzerinde 17 milyonun üzerinde bir rakamı da kurumlarımıza gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HEM BÜTÇE DENGESİ HEM DE SOSYAL DENGE ÖNEMLİ”

Bütçenin ve personelin sosyal dengesinin önemli olduğunu belirten Ercivan, “Personelimizin de sosyal denge tazminatını önemsiyorum. Ancak biz kılı kırk yararak, ayakları yere basan mali disiplinden taviz vermeden hazırladığımız bu bütçede denge çok önemli. Hem bütçe dengesi önemli hem de sosyal denge önemli. Bir taraftan bir tarafa aktardığımız zaman bütçemizin mali disiplini bozulacak. Geleceğe doğrubeklediğimiz hizmetleri yansıtamayacağız.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından ilgili madde meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Genel sekreter %95, genel sekreter yardımcısı %90 ve memur personele %85 oranında sosyal denge tazminatı verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

Editör: TE Bilisim