Farkındalık oluşturulması amaçlandı, çocukların doğaya duyarlı büyümeleri hedeflendi. Paylaştıkça çoğalsın ve doğadan doğaya aksın diye yola çıkıldı. Çocuklarla birlikte keşif yapmaktan büyük keyif alan öğretmenleri bitkilerle ve toprakla ilgilenen çocuklarda sevgi ve empati duygusunun geliştiğini gözlemleyerek “Çocuklar Doğa İle Mutlu” projesini hayata geçirdi.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu Öğretmeni Neslihan Karademir, hazırlamış olduğu “Çocuklar Doğa İle Mutlu” KA 101 Ersamus projesi ile 2020 yılında hibe almaya hak kazandı. Karademir, 2021 yılında Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu Öğretmeni Nermin Sezgin ve beraberinde 4 katılımcı işle İspanyanın Malaga şehrinde eğitimler aldı, kültür gezileri yaptı.

Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu Öğretmeni Neslihan Karademir ve Nermin Sezgin, çocukların doğa ile iç içe geçirdikleri zaman diliminde hayvan sevgisi, spor becerileri geliştirme, empati kurma, sosyal becerilerini arttırma ve birlikte hareket etmeyi öğrendiklerini gözlemleyerek proje yazdı. Pandemi döneminde hibe almaya hak kazanan projelerinin yaygınlaştırılması hedefiyle de anaokulu öğretmenleri ile bir araya gelerek yaygınlaştırma eğitimi düzenlediler.

Eğitimde, Neslihan Karademir proje tanıtımı, Nermin Sezgin risk analizi, Büşra Karadaş orman okulu günlük planları, Selma Alp Acar hareketli hikaye oyunu ve Gülnur Altok ise doğadan topla etkinliği tamamlama oyunu ile gerçekleşen eğitime destek verdiler. Gerçekleşen yaygınlaştırma eğitiminin akabinde projeye ilişkin Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu Öğretmenleri Neslihan Karademir ve Nermin Sezgin bilgi verdi.

KARADEMİR, PROJENİN YOLA ÇIKIŞ HİKÂYESİNİ ANLATTI

Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu Öğretmeni Neslihan Karademir, projeyi hazırlarken çocukların doğa ile bağ kurmasını sağlamayı düşündüklerinin altını çizerek, detaylı bilgi aktardı. Karademir; “Projemiz KA 101 Ersamus projesi olup 2020 yılında hibe almaya hak kazandı. İsmi çocuklar ile doğa mutlu çünkü projemizi yazarken hem okulumuzun fiziki anlamda ormanlık alanlara ve göle yakın olmasını değerlendirmek, hem de çocukların bir şekilde doğayla bağ kurmasını sağlamayı düşündük” dedi.

“EĞİTİMLER ALDIK, KÜLTÜR GEZİLERİ YAPTIK”

Karademir, hibe almaya hak kazandıkları proje ile ilgili ispanyanın malaga şehrinde aldıkları eğitim içeriklerinden de bahsederek; “İspanyanın malaga şehrinde 5 katılımcı ile birlikte orman okulları, doğada eğitim ile ilgili 10 gün süren bir eğitim aldık ve ülkemizden farklı olarak başka bir ülkedeki doğa eğitimleri, orman okulları ilerleyişini, günlük planları ve doğada olmanın getirdiği risklere karşı analiz yapmayı görmüş olduk” şeklinde konuştu.

“BİTKİLERLE İLGİLENEN BİR ÇOCUK, SEVGİ VE EMPATİYİ, HİSSEDER”    

Bolu Bağışçılar Vakfı Anaokulu Öğretmeni Nermin Sezgin, doğada olmanın ve doğa eğitimlerinin çocukları psikolojik açıdan olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak; “Doğa da olmak ve doğa eğitimleri çocukların psikolojisini olumlu yönde etkilendiği gibi bilişsel, fiziksel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini de destekler. Bitkilerle ilgilenen bir çocuk, sevgi ve empatiyi, hisseder, toprağa attığı bir tohumun çimlenip büyümesini beklemek sabırlı olmayı öğretir. Aynı zamanda doğa çocukların gözlem yaparak merak duygusunu canlandırır, hem de doğaya karşı bilinçlenmesini ve korumasını sağlar. Doğa farkındalığı kazanmış bir çocukta yaşama ve olaylara olumlu bakmaya başlar. İlerleyen yaşlarda bağımsız ve eleştirel düşünen bir birey olur” ifadelerini kullandı.

“DAHA ÇOK ÇOCUĞUN DOĞADA ZAMAN GEÇİRMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Sezgin, “Çocuklar Doğa İle Mutlu” projesinin yaygınlaştırılması adına daha çok çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini belirterek;  “Projemizin kabulünden sonra tüm dünyayı etkileyen korona virüs ile çocukların evde kalarak ister istemez teknolojik aletlere meyillerinin arttığını ve dünya olarak doğanın değerini tekrardan fark etmiş durumdayız. Projemizin yaygınlaştırma çalışması ile de okul öncesi öğretmenlere ve öğretmen adaylarına ulaşarak daha çok çocuğun doğada zaman geçirmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim