Hepimizin bildiği ve banimde bir defa anımsatmak istediğim gibi;

YAYA Yürüyerek giden demektir Yürüyen insandır Hayvanlar İçin kullanılmaz

Yürüyerek gidilen yeni adı yoldur İnsanların rahatça yürüyebilmeleri için yolun kenarlarına banketler, yaya kaldırımları yapılmaktadır Yolların kesiştiği, birinden diğerine geçişlerin sağlandığı yerlere de KAVŞAK denir Buralarda bu geçişleri hem insanlar hemde araçlar sıra ile ve nöbetleşe kullanırlar. Kimin sırasının geldiği de TRAFİK ışıkları ile haber verilir. Kırmızı ışık DUR I Yeşil ışık Geç! Haberidir Araçlara geç dendiğinde ( yeşil ışık yandığında ) yayalara kapatılır. Yani kırmızı ışık yanar Yayalara geç dendiğinde ise araç trafiği durur. Böyle düzenlenmiş kavşaklara da trafik ışıklı kavşak denir.

Yollar belli, herkes ve sürücüler birbirine bakarak yoluna gitsin olmaz. Bu yollar aynı zamanda araç ve yaya trafiğine açık olamaz. Yol araç trafiğine açıkken ( yani yeşil) yayanın karşıdan karşıya geçişine kırmızıyı koyacaksınız. Yaya geçerken de sürücünün karşısına kırmızıyı, yaya göbek hizasında bir araç varken ve diğer yola dönme görüntüsü vermişken, geçişe başlamış ve aracın üzerine geldiğini görmüşse ne yapacak? Donup kalacak. Karar verinceye kadar araç üstünde. Kazaya neden oluyor. Taraflardan birinin hatasından dolayı. Hata yapmasınlar demek yerine, hatayı önlemek dolayısıyla kazayı önlemek gerekmez mi?

Ankara İstanbul yolunun Şehitler caddesinin kesiştiği kavşakta uzun seneler, sayısını bilmediğimiz kadar can. Kazalarda kurban gitmiş, bir o kadar’ da araç hurdaya dönmüştür. Neden sonra kavşağa ışıklar konmuştur. Kazalarda yok denecek kadar azalmıştır. Görenler söylüyor. Medeni ülkelerde köpekleri bile yeşil ışığı görmeden karşıdan karşıya geçmiyor. Onlar biliyor. Kurallara uyuyor. Yoksa Trafik affetmez Trafik kuralları beynelmileldir. Bizim tarafımızda ürettiğimiz kurallar sökmez. Amerika’yı da yeniden keşfetmeye gerek yoktur.

Söylenenlere bakılırsa şehir içinde ki kavşaklara trafik ışığı konulmaması için karar alınmış. Gerekçe de araç yığılmalarına sebep olmak. Doğru değil. Hangi kanalda yığılma oluyorsa o kanalın yeşilini uzun zaman yakarsınız, iki şeritli ise 3-4 şeritli yapmanın yanlarını ararsınız. O kanala giren araçların cinsini sayısını düşürürsünüz. Bu yığılmalar Batı’da olmuyor da bizde mi oluyor? Sonra gelip bakılsın akşam saatlerinde şehitler caddesinin Hastahaneye doğru giden bölümünde nasıl yığılma oluyor. Işıklı kavşak bunu da önleyecektir. Mala cana zarar gelmesin. İnsanlar evlerine işlerine ve topluma canlı olarak ulaşsın. Hizmet edenler sağ olsun.

Editör: TE Bilisim