Diyetisyen Şeyma Kulaç, yeni yılda yeni bir yaşama başlamak isteyenler için tavsiyeler vererek, 16 ve 8 saat kurallı diyeti anlattı.

Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı beslenmek ve en önemlisi de stresi kontrol edebilmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Sağlıkla kilo vermek için yapmamız gerekenleri Diyetisyen Şeyma Kulaç anlattı.

“Sağlıklı Yaşam”

Doğru kilo vermek için kişinin metabolizma hızına uygun hazırlanmış bir diyet listesi uygulaması gerektiğini anlatan Kulaç, “Genelde diyet denildiğinde insanların aklına aç kalmak ve uzun süre bir şey yememek, ekmeği kesmek gibi şeyler geliyor. Aslında doğru diyet yememekle olmuyor. Diyet sadece kilo vermekle ilgilide bir şey değil. Kilo verebilmek için o kişinin hastalıkları var mı? Kan değerleri normal mi? Uzmanlar eşliğinde buna uygun beslenme programı oluşturulması gerekiyor. Kilo vermeyi hedeflemek yerine, sağlıklı bir düzende oluşturacak şekilde bir plan oluşturulmalıdır. Sağlıklı beslenme, egzersiz, su tüketimi ve kişide ömür boyu kalacak yaşam tarzı şeklinde oluşturulmalıdır. Diyetten ziyade kalıcı bir yaşam tarzı belirlenmelidir” dedi.

“Her diyet her kişi için sağlıklı olmuyor”

Diyetisyen Şeyma Kulaç, bağışıklığı zayıflatmayacak, tersine güçlendirecek bir beslenme programı izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Genelde kişiler internette ve sosyal medya gördüğü programlarla zayıflamayı deniyorlar. Ama her diyet her kişi için sağlıklı olmuyor. Kimisi için sağlıklı olan şifa olan bir diyet kimileri için zararlı olabiliyor. Bu yüzden özellikle kan değerleri değerlendirilerek, mevcut hastalıklarına bakılarak bir uzman eşliğinde diyet yapılması gerekiyor. Diğer bir hata ise insanlar çok aceleci davranıyorlar. Çok kısa sürede çok hızlı kilo vereyim istiyorlar. Sonrasında o kiloların kalıcı olmasını şeklinde bir istek var bir sabırsızlıklar var. Maalesef alınan kilolar biranda alınmıyor.  Aynı şekilde verilirken de biranda verilmesini bekleyemeyiz. O yüzden yavaşta olsa sabırlı ve kalıcı düzen istememiz gerekiyor. Ne kadar yavaş verilirse o kadar kalıcı oluyor. Gitgide yaşam tarzı haline geliyor. Piyasada çok fazla zayıflama hapı ve zayıflama çayı kullanımı var. Bunlar genelde kısa süreli kilo vermeye vaat ettiği içim insanlara sihirli ve kısa yöntem olarak geliyor. Ama maalesef ki bu gibi şeylerin tüketiminde uzun süreçte çok ciddi sonuçlar ortaya çıkıyor. Kısa sürede 7 veya 8 kilo verebiliyor ama sonrasında bu kilolar misli ile geri alınabiliyor. Ya da ara egzersizler yapıyorlarsa ve yetersiz enerji tüketimi var ise bu da enerji ve kas kaybına ve anafilaktik şok gibi zararlar verilebiliyor. Kas kaybı olduğunda vücut kendini korumaya alıyor bu sefer metabolizma dönülmez yollara gidiyor. Normal kilo vermek daha zorlaşıyor. Sağlıklı bir metabolizma varken sağlıksız bir hale geliyor. Bunlar diyet yaparken yapılan yanlışlardır” şeklinde konuştu.

“16 ve 8 saat kuralına dayalı diyet”

Diyetisyen Şeyma Kulaç, Aralıklı orucun, hem sağlık hem de kilo verme amaçlı kullanılabileceğini belirterek, “Aralıklı oruç 16 ve 8 saat kuralına dayalı diyet şeklidir. 16 saat vücudu aç bırakmak 8 saat beslenmeye dayalıdır. 16 saat açlık sürecinde vücut uzun süreli aç kalarak bir nevi detoksifikasyon uygulanıyor aslında. Bu aç kalmaktan kasıt bir ramazan ayı orucu açlığı gibi değil. Su içmesi serbest, şekersiz olmak kaydıyla bitki çayı ve kahve tüketimi serbest şekilde beslenebilirler. 8 saat sürecinde ise mutlaka kişide enerji tüketimine uygun bir sistem uygulaması gerekiyor. Yani o kalan 8 saatte kendini çok kısıtlamaması gerekiyor ki metabolizma durma noktasına gitmemeli.  Uzun süre aç kalmak vücuda çok iyi gelecektir. Tabiî ki bu yöntemi uygulamaması gereken kişilerde vardır. Hamileler, tip 1 diyabeti olanlar, emziren annelerde uzun süre açlık sıkıntı yaratabilir. Özellikle kan değerleri kontrol edilip yapılması gerekmektedir. Herkese önerilmeyebilir”  dedi.

“Yenilenmenin en güzel yanı sağlıklı yaşamdır”

Yeni yılda yenilenmenin en güzel yanı sağlıklı yaşam olduğunu şu cümlelerle anlattı; “Sağlıklı yaşamda vazgeçilmeyen şey beslenmedir. Sağlıklı beslenme alışkanlığını oturtmaya yönelik hedefler konulmalıdır. Sağlıklı beslenme aynı zamanda su tüketimi buna dâhildir. Egzersiz alışkanlığı da kazanılmalıdır. Bu egzersiz sizi çok yormayacak ve ömür boyu sizinle devam edecek bir egzersiz kanımı olmalıdır. Sağlıklı beslenmede en önemli şeylerden biri ise rafine gıdaları, işlenmiş gıdaları, kızartmaları, yağlı ve şekerli besinleri hayatımızdan çıkarmalıyız. Zaten onları hayatımızdan çıkarttığımızda vücut bize gerekli olan enerjiyi sağlıklı kaynaklardan sağlayamaya başlıyor. Bu şekilde sağlıklı bir düzende beraberinde geliyor” diye konuştu.

Beslenme ve Diyet Danışmanlığı merkezinde danışan kabulüne devam eden Şeyma Kulaç, Borazanlar Mahallesi, Öztürk apartmanı kat dörtte hizmet veriyor.

 

 

 

Editör: TE Bilisim