12 Kasım 1999 tarihinde merkez üssü Düzce olan ve ilimizde 48 kişinin öldüğü, 354 kişinin yaralandığı ve çok sayıda binanın hasar aldığı depremin 22’nci yılı nedeni ile anma etkinlikleri düzenlendi.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen anma etkinliklerine Bolu Vali Vekili İlhan Turgut, Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Kıdemli Albay Merdin Kışkan, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Haluk Saygılı, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Bolu Kent Meydanı’nda Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan anma etkinlikleri konuşmalarla devam etti.

“HER ŞEYE HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”

Bolu Vali Vekili İlhan Turgut yaptığı konuşmasında, bugünün kentin yaşadığı en acı olaylardan birinin yıl dönümü olduğunu belirterek; “Bugün Bolu’nun yaşadığı en acı olayların birinin yıl dönümü. Şu bir gerçek ki hepimiz gibi yer kabuğu da canlı bir varlık. Ve mutlaka tekrar yer kabuğu kırılacak. Vaktini bilmesek de yarın ya da bir hafta içinde veya o yıl içinde olacakmış gibi her şeye hazırlıklı olmak zorundayız. Bugünlerde o günlere ait acı fotoğrafları izlediğimizde bunu çok hızlı şekilde yapmamız gerektiği ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“ORTAKLAŞA BİR FARKINDALIK GELİŞTİRMEK İÇİN YOLLAR BULUNMALI”

Depreme her an hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Turgut, “Yüzde 30 bina stokunun riskli ihtimalinin insanı ürkütmesi lazım. Farz edin ki yarına en az 6,5 şiddetinde bir depremle sarsıldığımızda bu yüzde 30 binanın ne kadarını yıkar. Herkes bunu tasavvur etmeli ve Bolu’da şöyle bir başlangıç yapılmalı. Bütün bu bina sahipleri ile ortaklaşa bir farkındalık geliştirmek için yollar bulunmalı. Eğer bunu yapmazsak AFAD ne kadar hazırlıklı olsa da biz ne kadar hazırlıklı olsak da bu tür acıları yaşamamız büyük ihtimaldir.” şeklinde konuştu.

“ACI GÜNÜN ÜZERİNDEN 22 YIL GEÇTİ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan kentin 1999 yılında iki büyük deprem yaşadığını hatırlatarak; “Bu acı günün üzerinden 22 yıl geçti.  Biz aynı yıl 2 deprem yaşadık. 17 Ağustos depremi de burada çok şiddetli bir şekilde hissedildi. Sonrasında artçı sarsıntılar hep devam etti. Bu bölge ile ilgili bir deprem beklentisi vardı. Beklediğimiz maalesef başımıza geldi. Çok şükür depremde kaybettiğimiz vatandaş sayımız Düzce’ye göre çok az bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi Bolu’daki binaların çok daha sağlam oluşu, kurallara uygun yapılmış oluşu. Bir önemli sebebi de bolunun zemininin önemli ölçüde Düzce’ye göre daha iyi olması. Allah korusun Düzce’deki binalar gibi deniz kumu kullanılmış olsaydı Bolu’da da benzer can kayıplarından bugün üzülerek söz ediyor olacaktık.” ifadelerini kullandı.

“TOPLAM BİNA STOKUNUN YÜZDE 43'ÜNÜN HASARLI

Depremle ilgili riskin devam ettiğine işaret eden Başkan Özcan; “Depremle ilgili riskimiz devam ediyor. 1. Derece deprem bölgesiyiz. Bununla yaşamak zorundayız.  Bolu’da 12 Kasım depreminde toplam bina stokunun yüzde 43’ü hasarlı olarak tespit edildi. Az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olanlar. Deprem esnasında zaten birkaç bina yıkıldı. Ağır hasarlı olanların büyük kısmı da iş makineleri, kurumlar, belediye yad a vatandaşlar tarafından yıkıldı. Ancak orta hasarlı binalarla ilgili Türkiye’de ilk kez güçlendirme çalışması yapıldı. O dönemde çok üzülerek söylüyorum. Ağır hasar verilmiş olan binaların mahkeme kararı ile az hasara döndüğüne orta hasar görmüş binaların yine mahkeme kararı ile hasarsıza dönüştüğüne şahit olduk. Birçok vatandaşımız binası değer kaybetmesin diye depremden sonra bu tür uygulamalara gitti.” dedi.

“ACİL BİR ADIM ATMAMIZ GEREKİYOR”

Bolu'da binaların yüzde 70'inin 1998 statik yönetmeliğinden sonra yapıldığını dile getiren Özcan, “Geri kalan yüzde 30’lük bina stokumuzun tamamında risk devam ediyor. Bizim 1998 yönetmeliği öncesinde yapılan tüm binaları yenilememiz gerekiyor. Ama diğer binalardan ben belediye başkanı olarak korkmuyorum. Ama eskiden kalma yüzde 30’luk bina stoğu ile ilgili sıkıntı devam ediyor. Türkiye’de de böyle bir sıkıntı var. Bu konuda acil bir adım atmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 12 Kasım 1999 depremi başta olmak üzere depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Kuran-ı Kerim tilavetinin yapıldığı anma etkinliklerinde İl Müftü Vekili Ahmet Halıcı tarafından dua yapıldı.

DEPREM FOTOĞRAFLARI İNCELENDİ

12 Kasım Depremi Anma günü dolayısıyla hazırlanan ve 1999 depremi sonrası çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisini gezen Bolu Vali Vekili İlhan Turgut ve beraberindekiler, sergilenen fotoğrafları inceleyerek fotoğraflar hakkında bilgiler aldılar.

 

 

Editör: TE Bilisim