Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, "terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla haklarında dava açılan tutuklu 5 eski askerin yargılanmasına başlandı.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, meslekten ihraç edilen ve "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istenen eski İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Ergin Karaca, komutanlıktan görev yapmış eski astsubaylar Adem Kurt, Ahmet Karaarslan ve Serdar Uykun ile Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığından eski astsubay Eray Bektaş katıldı.

Tutuklu sanık Ergin Karaca, örgütün gizli haberleşme uygulaması "ByLock" kullandığı iddiasını reddederek, "Ben istihbarat şube müdürüyüm. Görevim gereği yasa dışı örgütlerin kullandığı tüm haberleşme programlarını kullanıyoruz. Şu ana kadar, sizin adını bile duymadığınız onlarca haberleşme uygulamasını kullanmışımdır. Ayrıca görevimiz gereği yine yasa dışı örgütlerin dergi ve gazetelerine de üye oluruz. Ama bunları kendi adreslerimize değil farklı adreslere yönlendiririz. Bu bizim işimiz." şeklinde konuştu.

Karaca, yasa dışı örgütlere ait birbirinden farklı uygulamaları kullanmasına rağmen ByLock isimli uygulamayı hiç yüklemediğini ve kullanmadığını da öne sürerek, hakkındaki diğer iddiaları da kabul etmedi.

SAVCILIKTA VERDİĞİ İFADEYİ REDDETTİ

Tutuklu sanıklardan Adem Kurt ise hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, suçsuz olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti Kurt'a, savcılık sorgusundaki ifadesinden "Telefonda 'ByLock' kullandım. Örgütle bu uygulama ile iletişim kuruyordum. Memleketim olan Tarsus'ta örgütün kurumlarından Işık Dershanesine gittim. Daha sonra onlarla irtibatım olmadı. Daha sonra görev yaptığım Bingöl ve Elazığ'da birisi benimle irtibata geçti. Ondan sonra görev yaptığım birkaç ilde daha benimle irtibata geçtiler ve onlarla görüştüm." bölümünü okuyarak, neden şimdi bunları söylemediğini sordu.

Kurt ise kapalı mekan fobisi olduğunu ileri sürerek, "Emniyette 4 gün gözaltında kaldım. Daha sonra savcılığa gittim. Savcının yanından çabucak çıkmak için daha önce internette okuduğum bir ifadeyi kendi yaşamıma uyarladım. O nedenle bunları söyledim." diye konuştu.

"SAĞLIKLI İLETİŞİM İÇİN BYLOCK"

Tutuklu sanık Serdar Uykun ise örgütle ilk görev yeri Bayburt'ta tanıştığını belirterek, "Bayburt'a gittiğimde kalacak yer aradım. Bekar olduğum için eşyalı bir ev tutmak istedim. Arayışım sürerken isminin Ahmet olduğunu bildiğim birisi benimle irtibata geçti. Bana bir ev gösterdi. Kira fiyatı yüksek olduğu için evi tutmadım. Ama benimle ilgilenmeye devam etti. Bu sayede aramızda arkadaşlık oldu." diye konuştu.

Uykun, Bayburt'tan sonra görev yaptığı İmralı Adası'nda kendisi ile kimsenin irtibata geçmediğini ifade ederek, bir sonraki görev yeri olan Afyon'da ismini Nail olarak bildiği kişinin kendisini bulduğunu anlattı.

Nail isimli şahıs ile belirli aralıklarla görüştüğünü söyleyen Uykun, şunları kaydetti:

"Ben ilçede görev yapıyordum. Hafta sonları ya da ayda bir defa il merkezine gidiyordum. O dönemlerde Nail ile görüştüm. Nail, daha sağlıklı iletişim kurmamız için bir uygulama olduğunu söyleyerek, telefonuma yükledi. Ben de bir süre bununla Nail ile görüştüm. İlerleyen bir dönemde artık uygulamanın güvenlik sorunlarının ortaya çıktığını ve verimli çalışmadığını söyleyerek, telefonumdan sildirdi."

İfadelerin ardından mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Editör: TE Bilisim