Bolu’da, 3 yıldır Malatya kayısısı satan Kemal Akbaş, şifa deposu olan kayısının dünyaca ünlü olduğunu fakat Bolu’da değerinin yeni yeni anlaşıldığını söyledi. Akbaş, “Tüm Bolululardan çok özür diliyorum. Keşke daha önce bu kayısıyı tattırsaydık da bu şifayı daha önceden alsalardı. Obama Malatya’dan kayısı istiyor. Bush kayısı istiyor. Bunu dünya liderleri tanıtıyor da ben Malatyalı olarak neden geç tanıttım? Bundan dolayı kendimi suçlu görüyorum” dedi.

Bolu’da 3 yıldır faaliyet gösteren İkram Kayısı Sarayı işletmecisi Kemal Akbaş, dünyaca ünlü Malatya kayısısını Boluluların ayağına getiriyor. D vitamini açısından zengin Malatya kayısısı, tam bir şifa deposu.

Kemal Akbaş, Karamanlı Mahallesi’ndeki dükkânında, Bolululara kayısının birçok çeşidini sunuyor. En çok talep edilen kayısı türü olan Gün kurusunun yanında hoşaflık kuru kayısı da özellikle bağırsak hastalıkları doktorlar tarafından öneriliyor.

“OBAMA MALATYA’DAN KAYISI İSTİYOR”

Kayısı satıcısı Kemal Akbaş, Malatya kayısısının dünyaca ünlü olduğunun belirterek, eski Amerika Başkanı Barack Obama’nın da Malatya’dan kayısı istediğini vurguladı; “Ben 10 yıldır Malatya kayısısı satıyorum ama kayısıyla doğdum kayısıyla büyüdüm. Kayısının tadını aldım şifasını aldım bundan dolayı da Bolu halkına, tüm insanlara kayısıyı tanıtmaktan ziyade şifalandırmak amacıyla hizmet veriyorum. Malatya’da 2 şeye yatırım yapılır: insana ve kayısıya. Biz bunu insanlara yaymak için çok geç kalmışız. Bundan dolayı tüm Bolululardan çok özür diliyorum. Keşke daha önce bu kayısıyı tattırsaydık da bu şifayı daha önceden alsalardı. Kansere karşı kayısı, zeka gelişimi için kayısı, kayısının çekirdeği kanseri, şekeri önlüyor. Kolesterolü düşürüyor, tansiyonu düzenliyor. Bir ağaç dikeceksen kayısı ağacı dik. Obama Malatya’dan kayısı istiyor. Bush kayısı istiyor. Bunu dünya liderleri tanıtıyor da ben Malatyalı olarak neden geç tanıttım? Bundan dolayı kendimi suçlu görüyorum. Bizim amacımız daha çok ve daha kaliteli kayısı yetiştirip daha çok insana tattırmak. Para her türlü kazanılıyor. Böyle güzel şeylerle kazanmak daha başka, faydalı şeylerle kazanmak daha başka hissettiriyor. Nesillerin bunu devam ettirmesi çok önemli. Yeni neslin, toprağı işlemesi lazım, ağaç yetiştirmesi lazım, bir Malatyalı olarak kayısı yetiştirmesi lazım, nerede olursa olsun kayısıyı tanıtmak için tüm çabalarını harcaması lazım.”

“KAYISI GÜN KURUSU, D VİTAMİNİ DEPOSU”

Kayısının sağlık açısından faydalarına değinen Akbaş, “2 sene önce bir tahlil yaptırdım. Doktor bana dışarıdan destek olarak ne aldığımı sordu. Sadece kayısı yediğimi başka bir şeye gerek olmadığını söyledim. Kayısı gün kurusu D vitamini deposu. Bunu Bolu’nun ayağına getirdik. İnşallah bunu tattıracağız” ifadelerini kullandı.

“VİRÜS NEDENİYLE ULAŞIM ZORLAŞTI”

Korona virüs pandemisi nedeniyle kayısı nakliyatının zorlaştığının belirten Akbaş, “Çok iyi ama bu virüs nedeniyle ulaşım çok zorlaştı. Ben bu kayısıları 3 gün önce getirecektim, bu saatte anca getirebildim” şeklinde konuştu.

“KİLOSU 12 LİRA”

Kemal Akbaş, Bolulular için kayısıyı mal ettiği fiyata sattığını söyledi; “Kilosu 12 lira ama bana mal oluşu da 12 lira. Benim karım şu; ikram ediyorum o bana yetiyor. Yoksa bana mal oluşu da 12 lira.”

“DOKTORLAR HASTALARI BANA GÖNDERİYOR”

Doktorların özellikle bağırsak rahatsızlığı olan hastalarını kayısı almak için kendisine gönderdiğini söyleyen Akbaş, “Kanseri önlüyor. Şekeri düzenliyor bir de zeka gelişiminde çok faydası var. Öğrencilere kahvaltılarında kayısı yemeleri öneriliyor. Hastanedeki doktorlar bana gönderiyorlar artık. Bağırsak hastalıkları için kayısı önerip, hastaları bana yolluyorlar” diye konuştu.

“PARİS’E KAYISI GÖNDERDİM”

Akbaş, son olarak kayısı çeşitlerinde en çok rağbet görenin gün kurusu olduğunu ifade etti; “Kayısının çeşitleri var. Obama’nın istediği kayısı türü; Gün kurusu. Obama, gün kurusu istiyor. Büyük Bush da isterdi, şimdi küçük Bush da istiyor. Benim babam ve dedem de kayısı yetiştirdi, ben de devamını getiriyorum. Sadece Bolu değil, Paris’e, Medine’ye kayısı gönderdim. Etin ızgarada pişmesi gibi bunu da güneşte çevire çevire bu hale geliyor. D vitamini deposudur. Günde en az 10 tane gün kurusu yemeniz gerekir. 20 tane de çekirdeğinden de yemelisiniz.

“İFTARDA VE SAHURDA YERSENİZ ÇOK RAHAT ORUÇ TUTARSINIZ”

Hoşaflık gün kurusundan da Ramazan ayında iftarda ve sahurda yerseniz çok rahat oruç tutarsınız. Hiç acıkmazsınız, susamazsınız. Bolu’da pek kayısı alışkanlığı yoktu ama insanlar bunu öğrendi. Biz alıştırdık, daha da alıştıracağız.”

Editör: TE Bilisim