Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yıldız, “EFC Forecast Community” isimli topluluğun sosyal medya üzerinden “15-26 Eylül 2018 tarihleri arasında Bolu’da 4,5 üzeri deprem beklenmektedir” paylaşımı üzerine açıklamada bulundu. Yıldız, “Günümüz koşullarında, depremlerin önceden bilinebilmesi bilimsel olarak mümkün değildir. Bu tür asparagas hesaplarının amacı, insanları huzursuz ederek sosyal medyada etkileşim elde etmek ve takipçi toplamaktır. Vatandaşlarımızın, deprem gibi hassas bir konuyla ilgili yalan haberlerine karşı dikkatli olmaları önemle rica olunur” dedi.

Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cenk Yıldız, “Kamuoyunda ve sosyal medya platformlarında ‘Bolu İçin Korkutan Deprem Uyarısı’ ile ilgili haberlere istinaden aşağıdaki açıklamayı yapmak zarureti doğmuştur” diyerek şunları kaydetti:

“Sosyal medya platformu Twitter üzerinden faaliyet gösteren “EFC Forecast Community” isimli topluluğun hesabından “15-26 Eylül 2018 tarihleri arasında Bolu’da 4,5 üzeri deprem beklenmektedir.” şeklinde bir iddia paylaşımı yapılmıştır. İlk önce İngilizce olarak  https://twitter.com/EfcForecast adresinden atılan tweet bir süre sonra silinmiş, sonrasında ise bahse konu hesap kapatılmıştır. Akabinde https://twitter.com/efcresmi isimli hesaptan aynı iddia tekrar paylaşılmıştır.

Günümüz koşullarında, depremlerin önceden bilinebilmesi bilimsel olarak mümkün değildir. Hiçbir resmi unvanı olmayan, hangi bilimsel ölçütlere göre araştırma yaptığını açıklamayan bu tür asparagas hesaplarının amacı, insanları huzursuz ederek sosyal medyada etkileşim elde etmek ve takipçi toplamaktır. Türkiye’de depremler, afetler ve acil durumlar konusunda açıklama yapmaya yetkili kurum, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’dır. Vatandaşlarımızın, deprem gibi hassas bir konuyla ilgili dezenformasyon yapan, tepki görünce hesabını kapatan bu tür gerçekdışı kişiliklerin yalan haberlerine karşı dikkatli olmaları önemle rica olunur. Halkımızın, AFAD'dan gelecek açıklamaları takip etmeleri ve AFAD'ın yaptığı bilgilendirmelere itibar etmeleri özel önem arz etmektedir. Kamuoyuna duyurulur.”

 

 

Editör: TE Bilisim