(Haber Merkezi)- AK Parti, kongre sonrası yerel seçimlere odaklandı. Erdoğan, kurmaylarına “Onun adamını, bunun adamını değil halkın adamını seçin” talimatı vermişti. Bu doğrultuda yapılacak anketlerle vatandaşa kimi aday görmek istediği sorulacak.

AK Parti, partinin ana karar alma organı MKYK’yı yüzde 65 oranında değiştirdiği 4. olağanüstü kongresinin ardından yerel seçim çalışmalarına hız verdi. Kasım ayının ilk haftasından itibaren belediye başkan adaylıkları için “isim bazlı” anketlere başlayacak olan AK Parti, vatandaşa “Şehrinizde kimi aday görmek istersiniz?” diye soracak. Ocak ayında ise vatandaşın anketlerde öne çıkan isimlerden hangisini tercih edeceğine yönelik eğilimleri belirlenecek.

Kongrenin ardından yeni MYK’sını ilk kez geçtiğimiz hafta içinde toplayan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yerel seçim çalışmalarında adayların doğru belirlenmesi konusunda talimat vererek, “Bundan sonra bütün gücümüzle yerel seçimlere gidiyoruz. Doğru adaylar, yük olan adaylar değil, yük alan adaylar belirleyin. Doğru adayları tespit edin. Onun adamını, bunun adamını değil de halkın adamını seçin” dedi.

ERDOĞAN’A SUNULACAK

Parti kurmayları da Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda belediye başkan adaylıkları için aday belirleme çalışmalarına hız verdi. AR-GE Başkanlığı’nın geçtiğimiz yaz büyükşehirler başta olmak üzere 81 ilde farklı başlıklarda bugüne kadar 350’ye yakın anket yaptığı öğrenildi. Yapılan anketlerle il ve büyük ilçelerdeki mevcut tablo, kent hizmetleri ve yerel seçimlerde seçmen davranışlarını etkileyen faktörler ortaya konuldu. Rapor halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması planlanan anketlerde, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde ana sorun alanları olarak ekonomi, ulaşım, trafik, göç, alt yapı ve sokak hayvanları başlıkları öne çıktı.

ORTAK PROBLEM EKONOMİ

AK Parti kurmayları, tüm şehirlerin ortak probleminin ekonomi olduğuna işaret ederek, “Vatandaş bizden ekonomik sorunun çözümünü istiyor. Bazı şehirlerde sokak hayvanları, bazı şehirlerde ulaşım-trafik ikilisi, bazı şehirlerde göçmen-mülteci sorunu, bazı şehirlerde kira, kiracı, mülk emlak fiyatları sorunu var. Bu şekilde bir öbeklenme oluyor. Bu başlıklar bize yeni seçim stratejimizde neye eğilmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.

24 EKİM’DE NETLEŞECEK

Edinilen bilgiye göre MYK ve MKYK toplantılarının birlikte yapılacağı 24 Ekim’de Seçim İşleri, Teşkilât ve Yerel Yönetimler Başkanlıkları detaylı birer sunum yapacak ve AK Parti’nin seçim yol haritası bu toplantıda netleşecek. Başvuru ve aday belirleme süreci, seçime yönelik ilkeler ve prensipler, 24 Ekim toplantısında masaya yatırılacak.

SEÇİM SONRASI OLAĞAN KONGRE SÜRECİ BAŞLIYOR

AK Parti’de yerel seçimlerin hemen ardından yaz döneminde belde, ilçe ve il kongreleriyle birlikte olağan kongre süreci de başlamış olacak. 2024 yılı Eylül ya da Ekim ayında ise AK Parti’nin 8. olağan kongresi gerçekleşmiş olacak. AK Parti’nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), 7 Ekim’de yapılan olağanüstü kongrede yüzde 65 oranında değişti ancak Erdoğan’ın 18 kişilik A takımı olan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) kapsamlı değişikliğe gitmemesi parti kulislerinde Erdoğan’ın “yerel seçim öncesi teşkilatlanmada risk almak istemediği” şeklinde yorumlara neden oldu. Bu kapsamda Erdoğan’ın MYK’da asıl değişikliği yerel seçimler sonrası başlatılacak olağan kongre sürecinde yapabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.