Gerede’de açılışı yapılan Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’yle Ankara’nın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanacak.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bolu’nun Gerede ilçesinde inşa edilen ve Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneli olan Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telekonferansla katıldığı törenle açıldı.

 

Gerede ilçesinin güneydoğusundan başlayıp güneye doğru ilerleyen ve Çamlıdere Barajı'nda son bulan Gerede Tüneli ile Ankara’nın 2050 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak. Gerede’de yapılan açılışa törenine Bolu Valisi Ahmet Ümit, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ile Fehmi Küpçü, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Şadiye Yalçın, Gerede Kaymakamı Cengiz Ayhan, Bolu Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay İslam Can, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, DSİ 53. Şube Müdürü Kazım Doğru, Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, daire müdürleri, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner, MHP İl Başkanı Cihan Başaran ve vatandaşlar katıldı.

 

"Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla İlimiz Gerede İlçesinde bulunan İçme Suyu İkinci Merhale Gerede Sistemi Projesi ile Gerede Evsel Atık Su Arıtma Tesisi açılış kurdelesi Bolu Valisi Ahmet Ümit, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ile Fehmi Küpçü, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Şadiye Yalçın ve protokol üyeleri tarafından kesildi.

 

“MALİYETİ DE YAKLAŞIK 40 MİLYON LİRA”

Açılış sonunda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, “Bugün sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde 5 tesisin açılışı yapıldı. Bir tanesi Ankara’nın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak Gerede Sistemi tünelini açtık. İkinci tesisimiz yine Gerede’nin organize sanayi bölgesinin atık sularının arıtılması için yaptığımız atık su arıtma. Maliyeti de yaklaşık 40 milyon lira” dedi.

 

“SU STRESİ YAŞAYAN BİR ÜLKEYİZ”

Suyun bilinçli kullanılması gerektiğini vurgulayan Özkaldı, “Su zengini bir ülke değiliz. Bunu her platformda rahatlıkla söylüyoruz. Su stresi yaşayan bir ülkeyiz. Akan suyumuzun her damlasını çok bilinçli ve verimli kullanmak zorundayız. Tarımda artık dönüşüm sürecini yaşıyoruz. Eski sulama sistemlerini terkediyoruz. Onun yerine basınçlı, daha az su tüketen sistemlere geçtik. Hatta eskiden yapılmış sulama sistemlerini bile imkanlar ölçüsünde yeniliyoruz. İçme suyu tesislerimizde de büyük kaçak kayıp olan belediyelerimizde bunları önleyici tedbirler almak zorundayız. Belediyelerimize bu yönde tavsiyelerimiz oluyor. Vatandaşlarımıza da suyun değerinin ne kadar kıymetli olduğu bilinciyle tasarruflu kullanmaları yönünde tavsiyelerimiz olacak. Boşa suyu akıtmayalım şeklinde tavsiyelerimiz var” ifadelerini kullandı.

 

“VALİ ÜMİT EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ”  

Açılışı yapılan tesislerin ülkemize, İlimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olması temennilerinde bulunan Bolu Valisi Ahmet Ümit, “Bu tesislerin İlimize kazandırılmasında ve halkımızın hizmetine sunulmasında liderlik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sayın Bakanlarımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza, DSİ Genel Müdürlüğümüz çalışanlarına, müteahhit firma yetkililerine ve emeği geçen herkese şahsım ve Bolulu hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

İçme Suyu 2. Merhale Projesi Bolu-Gerede Sistemi’yle havzadaki sular Regülatörden yaklaşık 32 kilometre tünelle Çamlıdere Barajına iletilerek Ankara ilimize yılda ortalama 226 milyon metreküp ilave su temin edilecek, böylece Ankara’nın uzun vadeli içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır.

 

Işıklı regülatör havzasında kalan Gerede ilçesinin evsel atık sularının tamamını kapsayacak şekilde 8200 m3/gün kapasiteli Gerede Evsel Atık Arıtma Tesisi hizmete girdi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim