(HABER MERKEZİ) - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, başta sigara olmak üzere tütün ürünleri ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar yapıldı.

BAİBÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından başta sigara olmak üzere tütün ürünleri ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya sunuldu. BAİBÜ Rektör Alişarlı, Üniversitenin tüm yerleşke ve birimlerinde pasif etkilenimin önlenmesi için sigara içilebilir ve içilemez alanların açık ve net bir şekilde belirleneceğini ve gerekli yaptırımların uygulanacağını vurguladı.

BAİBÜ Rektör Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Aydın Him, Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mithat Önder, Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Arş. Gör. ve Türkiye Psikiyatri Derneği Alkol Madde Kullanım Bozuklukları Çalışma Birimi Üyesi Dr. Hüseyin Altuğ Yenice, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü İl Tütün Koordinatörü Neşet Yaşlı, Rektör Alişarlı’yı ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında, tütün ürünlerinin zararları, açık alanlarda ve herkesin kullandığı geçiş ve bekleme alanlarında başta sigara olmak üzere tütün ürünlerinin kullanılmasından etkilenen insanların sağlığını ve haklarını korumak amacıyla, BAİBÜ yerleşkelerinde alınacak tedbirler görüşüldü ve aşağıdaki adımların atılması kararlaştırıldı:

-Tütün İçilebilir ve İçilemez Alanların Belirlenmesi: Kampüs içerisinde tütün içilebilir ve içilemez alanlar belirlenerek, bu alanlar açık ve net bir şekilde işaretlenecek.

-Uyarı İşaretleri ve Yazılar: Tütün kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler ve tütünün zararlarına dair uyarıcı yazılar ve görseller hazırlanarak, kampüsün çeşitli noktalarına yerleştirilecek.

-Pasif Etkilenimin Önlenmesi: Üniversitenin tüm kapalı alanlarında tütün içilmesi yasaktır; açık alanlarda ise, sadece belirlenmiş alanlarda sigara içilebilecek.

-Tanıtım Faaliyetleri: Görsel ve işitsel araçlarla tütün kullanımının zararları ve pasif etkilenimin önlenmesi konusunda farkındalık yaratacak tanıtım çalışmaları yapılacak.

-Web Sayfası Kullanımı: Üniversitenin web sayfası, tütün kullanımının zararları ve üniversitede yapılan çalışmalarla ilgili bilgilerin paylaşılması için etkin bir şekilde kullanılacak.

-Kamu Spotları: Bağımlılıkla mücadele konusunda hazırlanan kamu spotları, üniversitenin web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

-İzmarit Atıklarının Zararları: İzmarit atıklarının çevresel zararlarına ilişkin farkındalık yaratacak çalışmalar yapılacak.

-Yeni Öğrenci Bilgilendirme: Üniversiteye yeni başlayan öğrencilere, tütünün zararları ve pasif etkilenimin önlenmesi konusunda bilgilendirmeler yapılacak.

-Kapalı Alanlarda Sigara Yasağı: Üniversitenin tüm kapalı alanlarında sigara içilmesi yasağının ihlal edilmesi halinde gerekli yaptırımlar uygulanacak.

-Farkındalık Çalışmaları: Tütünün pasif etkilenimi, tütün kullanımının zararları ve temiz hava soluma hakkı konularında farkındalık yaratacak çalışmalar düzenlenecek.

Görüşme kapsamında ayrıca, tütün ürünlerinin yasa dışı bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının da ilk adımı olduğu, bu nedenle tütün ve diğer maddelerle mücadelenin sürekli ve düzenli şekilde devam edeceği vurgulandı.

Editör: Servet GÖKÇEK