Bolu Belediye Başkan Tanju Özcan, Suriye ve Irak tezkeresine ilişkin, “Yabancı güçlerin, Türkiye’de konuşlanmasına izin veren bir tezkere. Tezkereye hayır oyu verenler kahraman olarak anılacaklar” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Suriye ve Irak’a sınır dışı operasyonu kapsayan 2 yıllık tezkere oy çokluğuyla kabul edildi. Tezkereye Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hayır oyu verdi. AK Partili isimler, Cumhuriyet Halk Partisi’nin hayır oyu vermesine sert tepkiler gösterirken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da tezkereye neden hayır oyu verildiğini açıkladı.

“20 YILLIK DÖNEMDE İKİ TEZKEREYE HAYIR OYU KULLANDI”

CHP’nin şimdiye kadar 2 tezkereye hayır oyu verdiğine dikkat çeken Özcan, 2003 tezkeresini hatırlatarak, “Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir tezkere oylaması oldu. Şimdi çıkmış birileri, bangır bangır bağırıyor… ‘CHP tezkereye hayır dedi.’ Neden ‘hayır’ dedi, incelediniz mi? Benim dönemimde 8 kez tezkereler geldi. Ben ve Cumhuriyet Halk Partisinin bütün milletvekilleri tezkerelere evet oyu kullandık. ‘Terörle mücadele kapsamında bu tezkereler çıkartılıyor’ düşüncesiyle evet oyu kullandık. ‘Devletimizi bölmeye çalışan teröristlerle yurt dışında da mücadele edilebilsin’ diye bu tezkereye evet oyu kullandık. Ama Cumhuriyet Halk Partisi bu 20 yıllık dönemde iki tezkereye hayır oyu kullandı. 2003 tezkeresi, pazarlıkla gelmişlerdi. 2003 tezkeresi Cumhuriyet Halk Partisi olmasaydı ve bir kısım duyarlı AK Parti milletvekilleri olmasaydı, o tezkere sonucunda 90 bin Amerikan askeri Türkiye’ye yerleşecekti. Muhtemelen de bir daha gitmeyeceklerdi” dedi.

“PEKİ, BU TEZKEREYE NEDEN ‘HAYIR’ DEDİ”

İktidarın, 2 yıllık tezkere getirmesinin  şüpheli bir durum olduğuna değinen Özcan, “Peki, bu tezkereye neden ‘hayır’ dedi Cumhuriyet Halk Partisi? Sayın Genel Başkan, ‘Biz milliyetçilik allayışımızın temeli olarak bunu yaptık’ dedi. Neden şimdiye kadar hükümet hep bir yıllık tezkereler getiriyordu? Meclis tahammülleri de buna uygundu. Çünkü iktidar bir yıl sonra bunu yeniden uzatacaklarını biliyorlardı. Ama kendi dönemlerinin dışını kapsayan 2 yıllık bir tezkere getirdiler. Burada şüpheye düşmemek elde değil, bu birincisi” ifadelerini kullandı.

“YABANCI GÜÇLERİN TÜRKİYE’DE KONUŞLANMASINA İZİN VEREN BİR TEZKERE”

Mecliste geçen yeni tezkerenin, yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanmasına izin vereceğine işaret eden Özcan,  “İkincisi bu tezkere, 2003 tezkeresine benziyor. Yani yabancı güçlerin, yabancı devletlerin silahlı güçlerinin, Türkiye’de konuşlanmasına izin veren bir tezkere. 2003 yılındaki tezkere gibi. O yüzden bu tezkereye hayır oyu verenler, yarın Türkiye Cumhuriyet’i tarihinde Türk Milletçisi ve kahraman olarak anılacaklar” diye konuştu.

“ÜLKENİN TOPRAKLARINA YABANCI ASKER POSTALI BASTIRMAYIZ”

Yabancı askerlerin Türkiye’ye yerleşmesine izin vermeyeceklerini belirten Özcan, “Biz vatansever insanlarız… Bu ülkenin topraklarına yabancı asker postalı bastırmayız. İşte hayır dememizin gerekçesi bu. Giderayak yine gizli pazarlıklar var. Gizli peşkeşler var. Bunlar çok yakında ortaya çıkacak ve bunların hesabını sormak da bizim gibi Cumhuriyet sevdalılarının boynunun borcu olmalı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim