İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, verdikleri önergelerin reddedilmesine tepki göstererek, “Valiliğin bir açıklama yapmaması bizleri ciddi anlamda düşündürmektedir. Asıl kaygımız, orada bir şeylerin üstünün örtülmesi ya da gerekçe olarak bir kılıf aranması mıdır? Bununla ilgili çok ciddi bir sıkıntı duymaktayız” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

 

Yuva Köyü’ndeki vatandaşların endişeli bekleyişi devam ederken, konu farklı kurumlarda tekrar tekrar gündeme geliyor. İl Genel Meclisine taşınan konu kapsamında, CHP üyeleri tarafından iki farklı önerge sunuldu. İkinci önergenin de AK Parti ve MHP üyeleri tarafından reddedilmesi sonrası CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, basın açıklaması düzenledi.

 

“AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ”

 

Sundukları ilk önergeye ilişkin bilgi veren Beykoz, “Merkeze bağlı Yuva Köyü’müzde meydana gelen ve ne yazık ki 1 kişinin ölümü ile sonuçlanan zehirlenmelerin sebebini araştırmak için ağustos ayı toplantılarında Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak araştırma komisyonu kurulması için bir önerge vermiştik. Önergemiz AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti” dedi.

 

“ANALİZLERİNİ KENDİ LABORATUVARINDA YAPMAKTAYDI”

İkinci önergenin de İl Özel İdaresine ait bir araştırma laboratuvarı kurulmasına yönelik olduğunu belirten Beykoz, “Zehirlenmelerin kaynağının köyümüzün, kullanmakta olduğu suların olabileceği düşüncesiyle diğer köylerin de böyle bir olay yaşamamaları adına işlerin daha hızlı ve sistematik bir şekilde yürümesi için Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak İl Özel İdaresi bünyesinde su tahlil ve analiz raporları kurulması için yeni bir önerge verdik. İl Özel İdaremiz 2004 yılına kadar su ve toprak analizlerini kendi laboratuvarında yapmaktaydı. 2004 yılında alınan bir kara ile laboratuvarlarımız İl Tarım Müdürlüğüne devredilmiş. Vermiş olduğumuz önerge Meclis Başkanı Yaşar Yüceer’in, böyle bir uygulamayı kanunen yapamayacağımızı ve başka illerde böyle bir çalışmanın yapılmadığı, tahlillerin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmakta olduğu, gerekçesiyle önergemiz AKP ve MHP oylarıyla yeniden reddedildi” ifadelerini kullandı.

 

“KANUNU YÖNDEN DE HİÇBİR ENGELİ BULUNMAMAKTA”

Reddedilen önergede geçen laboratuvarların başka illerde bulunduğuna dikkat çeken Beykoz, “Bizler, Meclise bir önerge hazırladığımızda bu konuyla ilgili gerekli araştırma ve incelemeleri yapmaktayız. Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, su tahlil ve analiz laboratuvarlarının başka illerde olmadığını söylüyor olmasına karşılık, yapmış olduğumuz araştırmalarda Zonguldak, Elazığ gibi birçok ilimizde su tahlil ve analiz raporlarının yapılmakta olduğunu biliyoruz. Üstelik Elazığ’daki laboratuvarda bakteri analizlerinin yanı sıra arsenik tahlili dahi yapılmakta olduğunu öğrendik. Meclis Başkanının iddia ettiği gibi Özel İdare bünyesinde kurulması düşünülen laboratuvarın kanunu yönden de hiçbir engeli bulunmamaktadır” diye konuştu.

 

“AYMAZLIK, DUYARSIZLIK DEĞİL DE NEDİR”

İl Genel Meclis Başkanı Yüceer’in konuya duyarsız olduğunu işaret eden Beykoz, “Bundan önce vermiş olduğumuz önerge gibi bu önergemizin de reddedilme nedeni hiç içeriğine bakılmadan, sadece muhalefet meclis üyelerinin vermiş olduğu önerge olmasından kaynaklandığını maalesef üzüntü ile biliyoruz. Meclis başkanı Yuva Köyü’nde ve diğer köylerimizde yapılan çalışmalarla ilgili, ‘Diğer kurumlarımızın çalışma yapıyor’ demesi sorumluluktan kaçmak değil midir? İçme sularıyla ilgili laboratuvarı kurmak diğer illerde yasalara uyuyor da Bolu’da yasaya aykırı mı? Önergemizin reddedilmesiyle son olaylardan ders çıkarmak bir yana, konunun üstünü örtmeye çalışmak aymazlık, duyarsızlık değil de nedir?” şeklinde konuştu.

 

“CİDDİ BİR SIKINTI DUYMAKTAYIZ”

Beykoz, Bolu Valiliğinin konuyla ilgili açıklama yapmamasına da tepki göstererek, şu açıklamayı yaptı:

 

“Konuyla ilgili Valiliğin bir açıklama yapmaması bizleri ciddi anlamda düşündürmektedir. Asıl kaygımız, orada bir şeylerin üstünün örtülmesi ya da gerekçe olarak bir kılıf aranması mıdır? Bununla ilgili çok ciddi bir sıkıntı duymaktayız. Konuyu bizler takip ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim