Kurban Bayramı öncesi bıçak bileme ustaları, vatandaşların talebini karşılamak için yoğun mesai harcıyor. Bıçak bileme ustaları, kurban kesimi, deri yüzümü ve et doğramak için vatandaşların getirdiği bıçakları bileme makinesiyle keskinleştiriliyor.

 Haber: Nilay Çelik- Servet Gökçek

 Kurban kesecek vatandaşlar, kesimlerinde kolaylık için bıçakçıların yolunu tuttu. Eski bıçaklarını biletmek isteyen veya yeni bıçak almak isteyen vatandaşlar bıçakçılarda yoğunluk oluşturdu. Bu mesleği 55 yıldır icra ettiğini ifade eden Ahmet Kebapçıoğlu, eşi Nazire Kebapçıoğlu ile birlikte işlettiği dükkanında mesai yapıyor.

Bıçaklar makinede özenle inceltilip temizlenerek keskin hale getirildikten sonra müşteriye teslim ediliyor.

“GÜNLÜK MASRAF ÇIKIYOR”

Kebapçıoğlu, geçtiğimiz yıl ile bu seneyi kıyaslayarak;  “Geçen seneye bakarak düşük ama yine de Allah bereket versin. Günlük masraf çıkıyor” dedi.

“HER İŞLEM İÇİN AYRI BIÇAK KULLANILMALI”

Bıçakcı Kebapçıoğlu, kesim için birden fazla bıçağın kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Vatandaş genelde çoğu iki bıçak kullanıyor. Aslında kesme ayrı, yüzme ayrı, kemik sıyırma ayrı. Et doğrama ayrı. Her bıçağın özelliği var fakat bizim milletimiz iki bıçakla kesim yapar. Kelle alma bıçağı uzun olur onunla kelle alma yapar. Normal bıçakla ise hepsini yani parçalamayı, et doğramayı onunla yapmaya çalışıyor. Deri yüzme ayrı, kemik sıyırma ayrı, kesim için ayrı. Hepsi için bıçağın ayrı olması lazım.” İfadelerini kullandı.

Vitrindeki bıçakları tek tek tanıtan Kebapçıoğlu, şuan da en iyi bıçağın ‘yöresel model’ olduğunu da belirterek kesim bıçağını anlattı, deri yüzme bıçağının boyutlarından bahsetti.