T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından  “Afet ve Acil Durum Çantası Nasıl Hazırlanır?” başlıklı video paylaşımı yapıldı.  Videoda, Afet ve Acil Durum Çantasının, afet sonrasında öncelikli temel ihtiyaçların karşılanmasında hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Çantasının nasıl hazırlandığı  ve içerisinde neler olması gerektiğine dair yaptığı paylaşımında;  “Bir çanta en zor anınızda en büyük yardımcınız olabilir. Temel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak rahatça taşıyabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlamalısınız” denildi.  Acil durumlarda bu malzemeleri tedarik etmek için zaman olmayacağından Afet ve Acil Durum Çantasının önceden hazır bulundurmasının faydalı olacağı belirtildi.

Acil durumlarda günler hatta haftalar süren elektrik, gaz, su ve telefon kesintileri yaşanabileceği, bu yüzden çantanın bu kesintiler süresince kolaylık sağlayacak malzemeleri de içermesi gerektiği ifade edildi.

Hazırlanan çantanın her an taşınabilir olması ve olası tahliye durumlarında kullanılabilmesi için çıkış kapısına yakın bir yer ya da araçta bulunmasının yararlı olacağı, çantanın hazırlanırken ailede engelli, küçük çocuk, bebek, yaşlı veya kronik hastalar varsa, bu kişilerin özel ihtiyaçları da göz önünde bulundurulması, evcil hayvan var ise onun malzemelerini de bu çantaya konulması aktarıldı.

Yaşanabilecek bir afet öncesinde hazırlanacak afet ve acil durum çantasının, afet sonrasında yaşamın kolaylaştırılması ayrıca can güvenliği için önemli olduğuna dikkat çekildi.

Son olarak ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanacak çantanın 6 ayda bir kontrol edilerek güncellenmesi gerektiği belirtildi.

AFET VE ACİL DURUM ÇANTASI İÇERİSİNDE NELER OLMALI?

- Sadece yağmurdan değil, afet anında tozdan, çamurdan ve benzeri etkilerden sizi koruyacak 1 adet yağmurluk

- Sağlığınız için maske

- Son gelişmelerden haberdar olabilmeniz için pilli radyo

- Notlarınızı alabileceğiniz 1 not defteri ve 1 kalem

- Temizlik ihtiyacınız için sabun ve tuvalet kağıdı.

- Çöpleriniz için çöp poşeti ve saklama poşeti

- İhtiyaç durumunda kullanabileceğiniz koli bantı

- Kişisel temizliğiniz için diş fırçası ve macunu

- İletişim kurabileceğiniz, yerinizin belirlenmesine yardımcı olacak bir düdük

- Aydınlatma ihtiyacınız için el feneri

- Radyo ve fener için yedek pil

- Su ve rüzgar geçirmeyen, mevcut ısınızı muhafaza ederek hipotermi ve benzeri durumlarda sizi koruyacak olan acil durum koruma örtüsü

- Su ve uzun süre bozulmayacak kuru gıdalar

- Sağlık kayıtları ve ilaçlar

- Önemli evrakların birer fotokopisi (Kimlik, vb) ve

- İlk yardım çantası

Editör: TE Bilisim