Bolu'da, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılık ile Mücadele Günü kapsamında etkinlik düzenlendi. Yeşilay Bolu Şube Başkanı Dr. Bayram Erden, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gününe dikkat çekerek; “Üzülerek belirtmemiz gerekiyor ki geleceğimizi tehdit eden en acımasız tuzak uyuşturucudur. Her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanırken son 10 yılda uyuşturucu kullanım oranı yüzde 23 artmıştır. Yeşilay sizler için var. Bir gün deme, bugün de ve bırak. Bir kereden bir şey olmaz deme, uyuşturucuya hayır de” dedi.

Haber: Aslı Akış

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında alınan kararla, 26 Haziran tarihini “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü” olarak belirledi. Bu kapsamda tüm yurtta olduğu gibi Bolu’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler kapsamında kurulan stantlar gezildi.

Etkinliğe Bolu Vali Yardımcısı - Fatih Damatlar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, Yeşilay Bolu Şube Başkanı Dr. Bayram Erden, kurum yetkilileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

“GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDEN EN ACIMASIZ TUZAK UYUŞTURUCUDUR”

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Gününün öneminden bahseden Yeşilay Bolu Şube Başkanı Dr. Bayram Erden, “İnsanlığın sağlıklı, mutlu ve esenlik dolu yarınları için oldukça anlamlı bir günün içerisindeyiz. Birleşmiş Milletlerin “Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü” olarak ilan ettiği bugünde, ülkemizde ve dünyada birçok etkinlik düzenlenerek uyuşturucuya “DUR !” diyoruz. Üzülerek belirtmemiz gerekiyor ki geleceğimizi tehdit eden en acımasız tuzak uyuşturucudur. Gerek Türkiye gerek Avrupa gerekse de tüm dünyayı konu alan uyuşturucu kullanım raporları incelendiğinde ortaya çıkan sonuçlar oldukça kaygı vericidir. Örneğin yakın zamanda Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC) yayınlanan "2023 Dünya Uyuşturucu Raporu"na göre 2021'de her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanırken son 10 yılda uyuşturucu kullanım oranı yüzde 23 artmıştır.” şeklinde konuştu.

MADDE BAĞIMLILIĞI KONUSUNA DİKKAT ÇEKİLMELİ

Erden,  topyekun olarak madde bağımlılığı konusuna önem verilmesi gerektiğine işaret ederek; “Ülkemizde gerçekleştirilen Madde Kullanıcıları Profil Analizi 2022 Yılı Narkolog Raporu incelendiğinde uyuşturucu kullanan bireylerin %80’ninden fazlası il merkezi ya da merkez ilçede ikamet etmektedir. Bunun anlamı insanların yoğun olarak yaşadığı alanlar, insan için psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir. İnsan doğası her ne kadar sosyalleşme eğiliminde olsa da sosyalleşme olgusunun doğal ve organik ortamlarda gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak yoğun olarak yaşanılan şehirlerin planlamasının insanın biyolojik, fiziksel ve psikolojik varlığına dönük rehabilite edici özellikler taşımadığı söylenebilir. Dolayısıyla özellikle yerel yönetimlerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve resmî kurumlarımızın top yekûn olarak madde bağımlılığı konusuna önemle eğilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“OKUL TEMELLİ, KORUYUCU VE GÜÇLENDİRİCİ BİR EĞİTİM PROGRAMI YÜRÜTMEKTEYİZ”

YEŞİLAY ve YEDAM olarak, gençlerin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesi, olumlu davranış değişiklikleri ve alışkanlıklar kazanması adına çalışmalar yürüttüğüne vurgu yapan Başkan Bayram Erden; “Yeşilay Bolu Şubesi olarak danışmanlık merkezimizde profesyonel koşullarda görev yapan psikolog, sosyal hizmet ve halkla ilişkiler uzmanlarımız sizlerin esenliği ve mutluluğu için var. Ayrıca Yeşilay “Yaşam Becerileri Eğitim Programı” (YYBE) kapsamında öğrencilerimizin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesi, olumlu davranış değişiklikleri ve alışkanlıklar kazanması; kendini riskli ortam ve durumlardan koruması için okul temelli, koruyucu ve güçlendirici bir eğitim programı yürütmekteyiz. Özellikle akran baskısı ve düşük öz saygıdan dolayı kendi kararlarını uygulama konusunda sorunlar yaşayan ergenler, yaşam becerileri programıyla birlikte kendilerini koruma gücünü kazanabilmektedir. Yeşilay “Yaşam Becerileri Eğitim Programı” (YYBE) bu çerçevede, sağlıklı yaşam, sağlıklı birey, sağlıklı toplum anlayışıyla insanımızın çok yönlü gelişimini sağlamayı hedeflemektedir. Programın diğer önleme programlarından en önemli farkı sadece riskli öğrenciyi değil, sağlıklı öğrenciyi de odağına alıp risklere karşı güçlendirmeye çalışmasıdır.

“YEŞİLAY SİZLER İÇİN VAR”

Bu yönüyle uyuşturucuyla mücadele günü sadece bugün değil her gün gerçekleştirilmelidir. Önemli olan insanlarımızın bu zehir sarmalına yakalanmadan önce onlara yardım eli uzatabilmektir. Buradan şunun sözünü gür bir sesle vermek isteriz. Yeşilay sizler için var. Bir gün deme, bugün de ve bırak. Bir kereden bir şey olmaz deme, uyuşturucuya hayır de !..” dedi.

376b4c4d-1687-4edb-a567-1beb36794a5100453548-0597-4a65-ad8e-6feb1a9fec1d

Editör: Servet GÖKÇEK