8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Bolu Adalet Sarayında, kutlama programı düzenlendi. Programda, adliye personeline Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Prof. Dr. Hamit Coşkun tarafından “iletişim kurma” konulu bir konferans verildi. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Adliye Sarayında düzenlenen programa, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Bolu Adalet Komisyonu Başkanı Serkan Özalp, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, cumhuriyet savcıları, hakimler ve adliye çalışanları katıldı.

Program Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman’ın konuşması ile başladı. Yaman, “Her gün gündeme olması gereken kadınlarımız bugün ön plana çıkıyor. Hiçbir zaman unutulmaması gereken bir takım, kadınlarımızla ilgili düşüncelerimiz daha netlik kazanıyor ve geleceğe kadınlarımızın daha emin adımlarla ilerlemesi sağlanıyor. Bu açıdan çok önemsiyorum ben bu günü. Bolu ilinin şöyle bir özelliği var; 2017 yılı verilerine göre toplumsal cinsiyet eşitliğinde Bolu ili 6’ncı sırada. Yani ilk 10 il arasında yer alıyor. Yine kadının en güçlü olduğu 10 il arasında Bolu 8’inci sırada yer alıyor. O anlamda Bolulu kadınlar, bence 81 il arasında çok şanslı bir konumda. Bizim için önemli olan da birincilik. İnşallah bu sıralama önümüzdeki dönemde daha ilerler diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“Kadın meslektaşlarımızın sayısı giderek artıyor”

Önder Yaman konuşmasında, adliyede çalışan kadın personel sayısının toplam personel sayısının %60’a yakınını oluşturduğuna dikkat çekti. Yaman şöyle devam etti; “2017 yılında biz bilgi verirken, adliyedeki kadın personel sayısının %54 olması ile gurur duymuştuk ve böyle açıklamıştık. Ama bugün itibarıyla, adli yargıda, toplam 267 hakim savcı personelimiz var, idari yargıda 15 hakim ve personelimiz var. Adli yargıdaki dağılıma baktığımızda 226 personelimizin 141 tanesi kadın. Yani %54’ten, %60’a yaklaşmışız. Hakim ve savcı arkadaşlarımız açısından da 41 hakim savcı arkadaşımızın 15’i kadın, 26 erkek dağılımı var, oradaki oran %36, inşallah Türkiye ortalaması giderek artıyor, kadın meslektaşlarımızın sayısı. Ben buradaki artışın da sağlanacağını düşünüyorum. Kadınlarla ilgili söylenecek birçok şey var. Kadının öncelikle bir anne konumunun altını çizmek istiyorum. Bizim için en kutsal varlık onlar. Yine kadın sevgi demek, emek demek, hayatın ta kendisi aslında. Karanlığın üzerine yürüyen meşale. Her türlü güzel sözü hak eden bir kavram aslında kadın. Bu anlamda iyi ki varsınız, Dünya Kadınlar Günü tüm dünya kadınlarına kutlu olsun. ”

Önder Yaman’ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. Hamit Coşkun, iletişim kurma konusu konferans verdi. Coşkun, “Bundan sonraki kuşaklar için vurgulanacak konulardan bir tanesi iletişim. Bazı alanlarda çok ileri düzeyde gelişme varken, eğitim alanında da ileri gitmemiz gerekiyor. İnsan eğitimle doğmuyor ama eğitimle yaşıyor. Çok önemli bir ihtiyaç.” dedi.

İletişim Kurma konulu konferansın sonrasında pasta kesimi ile devam eden program, kokteyl ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim