Bolu Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda çelenk bırakma töreni düzenledi.

 Haber: Nilay Çelik

 Törene; Bolu Barosu Başkanı Perihan Bengü Yılmaz Akşemsettinoğlu, Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Barosu avukatları katıldı.

Bolu Barosu avukatlarının Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Bolu Barosu Başkanı Perihan Bengü Yılmaz Akşemsettinoğlu günün anlam ve önemi ile ilgili konuşma gerçekleştirdi.

Bolu Baro Başkanı Perihan Bengü Yılmaz Akşemsettinoğlu halkın güvencesi olmak için avukat olduklarını vurgulayarak; “5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyorum. Bugün, sadece avukatların değil, yargı yolu ile hakkına ulaşmak isteyen herkesin günüdür. Bir ülkede yargının bağımsızlığının, tarafsızlığının ve adaletin sağlanması ancak savunmaya verilen değer ile mümkündür. Çünkü biz avukatlar hakların savunucusuyuz. Bizler halkın güvencesi olabilmek için avukatız. Biz kadına, çocuğa, tüm canlara karşı şiddetle mücadele etmek için avukatız. Biz Doğa katliamlarıyla mücadele edenleriz. Bizler kamunun vicdanı, demokrasinin temeliyiz. Bizler güçler ayrılığı için, bağımsız ve tarafsız yargı için dik duran, asla kimsenin önünde cübbemizin önünü iliklemeyenleriz. Çünkü bizler adaletin bekçileriyiz” şeklinde konuştu.

“AVUKATLAR GÜNÜ ÜLKEMİZDE BURUK GEÇMEKTE”

Akşemsettinoğlu, bugünü coşkuyla kutlayamayacaklarını belirterek, “Her ne kadar bugünü coşkuyla kutlamak istesek de ülkemizde 1958 yılından bu yana var olan avukatlar günü son yıllarda ne yazık ki ülkemizde buruk geçmekte. Çünkü bizler ülkemizde gazetecilerin, akademisyenlerin, milletvekillerinin, öğrencilerin, yurttaşların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini, çevre ve doğa katliamlarının devam ettiğini, çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını, toplumsal cinsiyet eşitliğini öne çıkaran ve kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararnamesiyle meclis iradesi hiçe sayılarak Anayasa’ya aykırı bir şekilde çekilme kararı verildiğini görerek bugünü coşkuyla kutlayamayız” ifadelerini kullandı.

 “AVUKATLARIN SESİ KESİLİRSE TOPLUMUN NEFESİ KESİLİR”

Avukatların yaşadığı zorluklara değinen Baro Başkanı Akşemsettinoğlu, “Yine biz avukatlar davanın tarafı görünür, hedef gösteriliriz, mesleğimizi yaparken öldürülürüz.  Angarya noktasındaki düşük CMK ücretleriyle çalıştırılan, çoklu Barolarla bölünmek istenen, sesleri kısılmak istenen, kamu hizmeti yaptığı unutturulmaya çalışılan yine bizleriz. Yine sormak isterim biz bugünü nasıl coşkuyla kutlayabiliriz? Kimse unutmamalıdır ki; avukatların sesi kesilirse toplumun nefesi kesilir.   70 seneyi aşkın bir maziye sahip olan Bolu Barosu, demokratik,  laik, sosyal hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve güçlü savunma için çalışmış ve bu yolda çalışmaya devam edecektir. Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK ’ ün gösterdiği hedef ve açtığı yolda ilerlemeyi görev bilmekteyiz. Bu yolda karşılaşılan zorlukları aşmak da yine en büyük sorumluluğumuzdur” dedi.

“HERKES İÇİN ADALET, ADALET İÇİN AVUKAT”

Yaşadığımız deprem felaketini hatırlatarak, yasal düzenlemelerin takipçisi olacaklarını söyleyen Akşemsettinoğlu; “Yine bir burukluğumuz da şudur ki; 06 Şubat 2023 günü,  ne yazık ki ülkemizde 11 ili etkileyen bir deprem felaketi meydana gelmiştir. Mensubu olmaktan gurur duyduğum barom ve diğer tüm barolar her açıdan büyük bir dayanışma örneği sergilemişler ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi adına en acele şekilde koordine olmuşlardır. Bu acının unutulmasına izin vermeyerek yasal düzenlemelerin takipçisi olmak ve yaraların sarılmasına katkıda bulunmak hepimizin boynunun borcudur. Bu vesile ile de sizlerin huzurunda bir kez daha depremde yitirdiğimiz canlara Allah’tan rahmet ve bu yıkımdan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi ‘Her halde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir.’ Ülkemiz demokrasi ve adaleti hak etmektedir. Ben de herkes için adalet, adalet için avukat diyerek sözlerimi bitiriyor,  hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Bolu Barosu Başkanı Akşemsettinoğlu’nun ardından kendi asıl esleği avukatlık olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, meslektaşlarına seslendi.

“TÜRKİYE’DEKİ YARGI BAĞIMSIZLIĞI PROBLEMİDİR”

Özcan, Türkiye’de yargı bağımsızlığının büyük problem olduğunu belirterek,  “5 Nisan Avukatlar Günü Kutlu Olsun. Baro başkanımızın çok güzel bir konuşması oldu. Kendileri de ifade ettiler. Şunu kabul etmek gerekiyor. Maalesef Türkiye dışına çıktığımızda da karşılaştığımız durum bu. Türkiye’deki yargı bağımsızlığı problemidir. Bana göre ilk çözülmesi gereken problem bu. Türkiye’de insanlar yargıya güvenecek. Onun sonrasında birçok şey yoluna girecek. Eskiden ilk avukatlığa başladığım dönemlerde yargıya olan güven endeksi araştıran firmalar vardı. Şimdikinden çok daha yüksekti. Her geçen gün yanlış politikalar yüzünden kişisel itirazlar yüzünden yargıya olan güvende hızlı bir şekilde azaldı. Ben eski bir meslektaşınız diyeceğim ama halen meslektaşınızım. 26 yıl olmuş mesleğe başlayalı. Beni yetiştiren rahmetli Necla Baltacıoğlu rahmetle şükranla anıyorum” dedi.

“İNŞALLAH YERİMİZİ MESLEKTAŞLARIMIZ DOLDURUR”

Özcan, avukat meslektaşlarını parlamentoda görmek istediğini belirterek şunu ifade etti, “Bugün bir yere geldiysek aldığımız eğitimin yanı sıra avukatlık mesleğinden gelmenin hukukçu olmanın avantajını hep yaşadım. Milletvekillik döneminde yaşadım. Belediye başkanlığı döneminde yaşıyorum. Bundan sonraki süreçte de bu işleri bıraktığımızda inşallah yerimizi, meslektaşlarımız doldurur. İlimizde üç milletvekili olarak seçilmiştik. Büyük bir tesadüftü bir daha olmayacak belki de. Üçümüzde Bolu Barosuna kayıtlı avukatlardık Arzu Hanım ve Fehmi Beyle birlikte. Sayın Küpçü’yle birlikte 4 dönem milletvekili seçilen rahmetli eski Bolu milletvekili Adnan Akyol 5 dönem seçilmişti. 4 dönem seçilerek bir rekora da imza atmışız Bolu Barosu mensupları olarak. İnşallah yeni dönemde de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de değişik siyasal partilerimizden avukat meslektaşlarımızı parlamentoda görürüz ve Bolu’yu temsil etmelerini ben çok arzu ederim. Hepinize saygılar sunuyorum. Avukatlar gününüz kutlu olsun. İnşallah önümüzdeki yıl yargı bağımsızlığının tekrar kazanıldığı avukatlar gününün buruk değil daha mutlu bir şekilde kutlandığı bir gün olur.”

Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.