(HABER: ASLI AKIŞ –OĞUZHAN EKE )- Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası TÜRMOB ve SÜRGEM işbirliğinde “Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Bolu SMMMO’da gerçekleştirilen eğitime; TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, SÜRGEM Eğitmeni Nedim Boz, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İlkay Bağatır, mali müşavirler, oda üyeleri ve muhasebeciler katıldı. Vergi Düzenlemeleri Kapsamında Enflasyon Düzeltmesi Bilgilendirme eğitimi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. SÜRGEM Eğitmeni Nedim Boz, yasal düzenleme, temel kavramlar, 2023 yılı uygulama esasları, bilanço hesaplarının düzeltilmesi ve hazırlık sürecinde yapılması gerekenler konusunda seminere katılan meslek mensuplarına bilgiler verdi.

“ENFLASYON RAKAMLARI 2 YILDA %85’İN ÜSTÜNE ÇIKTI”

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Bolu SMMMO Başkanı İlkay Bağatır; “Enflasyon rakamları son 2 yılda yüzde 85’in üzerine çıktı. Bunun sonucunda da 20 yıldır uygulamadığımız, enflasyon düzenlemesiyle karşı karşıyayız. Bilindiği gibi, vergi mükellefleri enflasyon düzenlemesini uygulamak zorunda kalacak. Ancak bu mükelleflerin ancak yüzde 90’lık kısmının öz sermaye yetersizliği nedeniyle enflasyon düzeltmesinden olumsuz olarak etkileneceğini görmekteyiz. Bu nedenle bu olumsuzluktan etkilenmemek adına 2024 ve 2025 yılları için enflasyon düzeltmesinin ihtiyari olarak uygulanmasının daha doğru olacağı kararındayız.” şeklinde konuştu.

“EMEĞİNİZİN KARŞILIĞINI ALMAYI ASLA UNUTMAYINIZ”

TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, enflasyon düzenlemesiyle ilgili verilen eğitimin mutlaka karlığının alınması noktasında mesaj vererek; “Enflasyon düzenlemesiyle ilgili söyleyeceğim tek şey şu, biz TÜRMOB ve SÜRGEM olarak, 75 ilde bu eğitimleri planladık. Yüz yüze yapılıyor. İstanbul odamız 38 ilçede bu eğitimleri yaptı. Türkiye genelinde de yaklaşık 20 bin meslektaşımızın katılımını bekliyoruz. Kerim Hocam anlatacak, işin ne kadar önemli olduğunu göreceklesiniz. Emeğinizin karşılığını almayı asla unutmayınız, çünkü emeğinizin karşılığını almazsanız bu bir angaryadır” ifadelerini kullandı.

“3 -5 YIL SONRA DEFTER TUTMA ORTADAN KALKACAK”

SÜRGEM Eğitmeni Nedim Boz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde defter tutmanın ortadan kalkacağına işaret ederek;  “Değişimi siz yaşıyorsunuz, tüm faturalar elektronik ortamda. Bir başka iddiada bulunuyoruz. 3 yıl, 5 yıl sonra defter tutma ortadan kalkacak. Bu bizim elimizde değil. Bu teknolojinin getirdiği sonuçlarda bizi hayat buraya taşıyor. Şimdi TÜRMOB’un bir nolu gündemi bu.  Peki, ne olacak, muhasebe mesleği son mu bulacak? Toplumlar var olduğu sürece, muhasebe yoluna devam edecektir. İstediği kadar faturalar dijital ortamda düzenlensin, sonucu olan mali tabloyu ve beyanları sizler okuyacaksınız, sizler yorumlayacaksınız, sizler düzelteceksiniz. Mesleğinizin gövdesi bu…” dedi.

Editör: Oğuzhan EKE