(Özel Haber: Aslı Akış) - Bolu’da İl Özel İdaresinin güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarıyla köylerin içme suyunun temininde kullanılan elektrikte tasarruf sağlandı.

İl Özel İdaresi, köylerin su depolarındaki elektrik maliyetinin artması üzerine güneş paneli kurmak için çalışma başlattı. Geçtiğimiz aylarda faaliyete geçirilen ve yaklaşık 5 milyon TL’ye mal olan güneş enerjisi panelleri sayesinde enerji maliyetlerinde ciddi oranda düşüş yaşandı.

Bolu merkeze bağlı Yazıören, Bahçeköy, Ahmetler, Tatlar, Oğulduruk, Alıçören, Aşağıçamlı, Çayırköy, Karamanlar, Çaygökpınar, Yuva köylerinde Bolu İl Özel İdaresi’nin destekleriyle artık elektirik üretimini gelir tüketiminizi gider hanesine yazdırıyor.

Bolu İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, güneş enerji sistemi takılan 3 köyü ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Güneş enerji sisteminin işleyişi hakkında muhtarlardan bilgiler aldı.

“SİSTEMİYLE ELEKTRİK PARALARINI MİNİMİZE ETTİK”    

İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, 11 köyün güneş enerji sistemi ile elektrik faturalarını minimize ettiğine işaret ederek; “Bolu Merkez İlçenin 112 köyü var. 112 köyün 26’sında sondaj kuyularımız var. 13 köyümüzde sadece sondaj suyu ile ihtiyacını karşılıyor. Bizde il özel idaresindeki arkadaşlarımızla çalışmaları köylere hizmet götürme birliği ekibimizle birlikte gerçekleştirdik. Şu anda 11 köyümüzün sondaj suyunu güneş enerji sistemiyle elektrik paralarını minimize ederek kurulum gerçekleştirdik.” İfadelerini kullandı.

“ELEKTRİK ÜRETİMİNİ GELİR, TÜKETİMİ GİDER HANEMİZE YAZDIRACAĞIZ”

İlerleyen zamanda tüm köylere sırasıyla güneş enerji sistemini kurmaya devam edeceklerinin altını çizen Yüceer; “11 köyümüzde yaklaşık 4 bin nüfusumuza hitap ediyoruz. Önümüzdeki süreçte inşallah sadece sondaj kullanmamasına rağmen bu güneş enerji sistemlerine ihtiyaç duyan köylerimize sırasıyla bu sistemi kurmaya devam edeceğiz. Bu konuda bizleri destekleyen sayın valimize, milletvekilimize, özel idare sekreterimiz, köylere hizmet götürme birliği ekibimize teşekkür ediyoruz. Köylerime hayırlı olsun. Elektrik üretimi gelir hanemize tüketimi gider hanemize yazılarak yüzde 100 seviyesine ulaştıracağız.” dedi.

“ELEKTRİK SARFİYATIMIZ YÜZDE 70 ORANINDA DÜŞTÜ”

Yazıören Köyü Muhtarı Abdullah Özkan, Vatandaşların da projeden memnun olduğunu vurgulayarak; “Kuyumuz 1996 senesinde köyümüze kazandırıldı. Bu kuyudan başka kullanacak suyumuz olmadığından elektrik sarfiyatımız köy halkımıza yüklü geliyordu. Özel idaremiz böyle bir proje başlattı. Elektrik sarfiyatımız yüzde 70 oranında düştü. Gece Sedaş’tan tüketim sağlıyoruz. Şu anda uygulanan sistem köyümüz için çok güzel oldu. Sayın valimiz, özel idaremiz ve sayın başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ben 10 yıllık muhtarım. Özel idaremizle uzun yıllardır uyumlu bir şekilde köyümüze hizmet verdik.

Köy halkımız projeden oldukça memnun kaldı. 1996 yılından bu yana köy halkımızdan elektrik faturasını ödemek için su parası topluyorum. Şu andan bu proje ile topladığımız parayı minimuma düşüreceğiz Tabi sistemin 2-3 ay boyunca çalışmasını görmemiz gerekiyoruz. Niyetim köy halkından hiç su parası toplamamak. Amacımız ücretsiz su vermek” diye konuştu.

“SU İHTİYACINI EKONOMİK OLARAK ÇÖZMÜŞ BULUNUYORUZ”

Bahçeköy Köyü Muhtarı Mustafa Turan; “Vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik açıdan ihtiyacı vardı buna ses verdiler. Su pompalarımızda değişiklik yapıldı. Şu anda hiçbir şeye dokunmadan su ihtiyacını ekonomik olarak çözmüş bulunuyoruz. Bu manada başkanımızın şahsında il özel idaresinin tüm çalışanlarına köyümüz adına teşekkür ediyorum.  Şu an ihtiyacımızı tamamen giderecek diye düşünüyorum. Suyla ilgili problemler yaşanıyordu artık hizmetlerin gelmesi noktasında herkes çok mutlu. Hiçbir şeye dokunmadan sistemi çalıştırır hale geldik. ”açıklamasında bulundu.

“SİSTEMDEN MEMNUNUZ”

Elektrik maliyetleri çok yüksek olduğu için köylülerin fatura bedellerini ödemekte çok ciddi sıkıntılar yaşadığına değinen Ahmetler Köyü Muhtarı Fatih Sarıkaya; “Güneş enerji sistemi kurulalı 5-6 ay oldu. Bundan önce Elektrik faturasını çok yüklü miktarda ödüyorduk. 2-3 ya da gelen elektrik faturası 20 bin TL civarındaydı. Bu sistem kurulduktan sonra 5 bin TL gibi bir rakama düştü. Sistemden köylümüzde oldukça memnun, bizde memnunuz. Köyümüz küçük olduğu için 1 kişinin ödediği miktar 1000 TL gibi bir rakama denk geliyordu. Çok rahatladık. İl özel idaremize, Yaşar başkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: Oğuzhan EKE