(Haber: Oğuzhan Eke) - Kent Meydanı’nda 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlikte AFAD ekipleri 30 metre yükseklikte mahsur kalan kişiyi kurtararak, halatlarla yere indirdi.

fot galeri gif

Bolu AFAD İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün koordinesinde 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında etkinlik düzenlendi. Kent Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe birçok okuldan ilkokul çağındaki öğrenciler ile Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Bolu Milli Eğitim Müdürü Dr. Cemil Sarıcı, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, kurum müdürleri, arama kurtarma ekipleri ve vatandaşlar katıldı.

Programda meydana arama – kurtarma ekipleri tarafından stantlar kuruldu. Stantta afet durumunda ihtiyaç duyulan ekipmanlar tanıtıldı. Küçük öğrenciler, görevlilerden kullanılan araç gereçler hakkında bilgi alarak, afet anında yapılması gerekenleri dinozor kostümüyle alana gelen maskottan öğrendi. Ayrıca öğrenciler için yarışma da düzenlendi.

“DEPREMLER BÜYÜK YIKIM VE TAHRİBATA YOL AÇTI”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, “Bu gibi durumlarda toplum ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin ve kayıplarının azaltılması için önceden hangi önlemlerin alınması gerektiği gibi bilgilere sahip olmak herkes açısından hayati önem taşımaktadır. 11 ilde aynı anda meydana gelen depremler büyük yıkım ve tahribata yol açtı. Böyle bir durumun üstesinden gelebilmek için eğitilmiş insan gücüne duyduğumuz ihtiyaç fazlasıyla kendini hissettirdi” dedi.

“ZARARLARA KARŞI KORUNMAYI BİLMEK İNSAN OLARAK GÖREVİMİZDİR”

Afetlere karşı eğitimin önemine dikkat çeken İl Müdürü Sarıcı, “Türkiye pek çok afet türünün yaşandı bir ülkü. Şehrimiz de geçmişte yaşadığı depremlerle, bu konuda dikkat çekiyor. Afetlere karşı tedbir almak, gelecek zararlara karşı korunmayı bilmek insan olarak görevimizdir. Fakat çok kez şahit oluyoruz ki afetlere hazırlıklı, yapılaşması sağlam, insanları bilinçli toplumlar, afetlerin zararlarından en az etkilenen toplumlar olmaktadır. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında en büyük hedefimiz afetlere karşı daha bilinçli, eğitimli bir toplum oluşturmaktır. İnsanların, toplumların ve devletlerin önlenemeyen afetlerin zararlarının azaltılmasında en güçlü savunması eğitimdir. Afet eğitimi, afetler hakkında bilgiyi, farkındalığı, afetler hakkındaki hazırlıkları önemli ölçüde etkilemektedir” diye konuştu.

“PROGRAMA KATKI SAĞLAYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Vali Yardımcısı Öztoprak ise hazırlıklara önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Geçmişte yaşadığımız acı tecrübeler ve akademik çalışmalar göstermiştir ki afet zararlarını önceden tespiti ve bertaraf edilmesi, bunlar için harcanan emek ekonomik imkânlar, afetin meydana getirdiği zararlarla mukayese edilemez boyutta. Afetten önce yapılan risk azaltma çalışmaları, afetin meydana getirdiği zararlarla mukayese edildiğinde çok daha az olduğunu görmekteyiz. İşte bu önemli çalışmalara, afet risklerini azaltma çalışmalarına dikkat çeken, bu önemli programı düzenleyen Milli Eğitim Müdürlüğü ve AFAD müdürlüklerine, personellerine ve programa katkı sağlayan sivil toplum örgütlerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KURTARMA TATBİKATI YAPILDI

Etkinliğin sonunda Bolu AFAD İl Müdürlüğü personeli yaralı kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryo gereği, yüksek bir tepede mahsur kalan yaralı, binadan aşağı çekilen halat yardımıyla, 30 metre yükseklikten, güvenli alana indirildi.

Editör: Oğuzhan EKE