Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, arıcıların zor bir dönemden geçtiklerini de belirterek, hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun edecek fiyatları belirlediklerini söyledi.

Haber: Aslı Akış

2022 yılı bal maliyetlerini açıklayan Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan, En temel amaçlarının, Türkiye’de bal üretimi yapmakta olan arıcılık işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, balların kalitelerini ve kovan başına bal verimlerinin arttırılıp Dünya ortalaması seviyesine çıkararak, işletmelerin kalite ve fiyat bazında Dünya bal pazarında rekabet edebilecek konuma getirilmesi olduğunu kaydetti.

Arıcılık faaliyetlerinde girdinin yüksek olmasından dolayı fiyatların arttığını ancak, hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun etmeye yönelik bir fiyat politikası içerisine girdiklerini kaydeden Bolu İli Arı İsmail Ünalan, bal alırken geri dönün sağlanabilecek güvenilir yerlerin tercih edilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

“ARICILAR ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇMEKTEDİR”            

Ünalan, Bu yıl artan girdi maliyetlerinin yüksekliğini hatırlatarak; “Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak hem arıcılarımızın hem de tüketicilerimizin mağduriyet yaşamaması adına bu sene taban fiyat açıklama zorunluluğu doğmuştur. Bu sene artan girdi maliyetleri nedeniyle arıcılarımız zor bir dönemden geçmektedir. Aynı zamanda tüketicilerimizin de sağlıklı ve kaliteli ürüne ulaşabilmesi hem maliyetler hem merdiven altı üretimler nedeniyle zorlaşmaktadır” diye konuştu.

“TABAN FİYAT KG. 200.00 TL”

Bal fiyatlarını açıklayan Ünalan, “Ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde hem arıcılarımızı hem de tüketicilerimizi mağdur etmemek adına bu sene Bolu Çiçek Balında tavsiye edilen TABAN Fiyat Kg. 200.00 TL Olarak belirlenmiştir. Vatandaşlarımızın bal alırken geri dönüş sağlayabileceği güvenebileceği üreticileri tercih etmelerini tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

“UNUTMAYIN BAL ARACIDAN DEĞİL ARICIDAN ALINIR”

İsmail Ünalan, arıcılar birliği olarak vatandaşlara tavsiyede bulundu, taban fiyat dışında yaşanabilecek durumlara karşı bilgi verdi. Ünalan; “Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği her vatandaşımızın kaliteli, sağlıklı ve doğal ürüne günümüz şartlarında en makul fiyata ulaşabilmesini amaçlamaktadır. Açıkladığımız tavsiye edilen rakam TABAN Fiyattır. Aşağı ve yukarı fiyatlar alıcı ve satıcı arasında yaşanabilecek gelişmeler olup bizleri bağlayıcı bir tarafı bulunmayacaktır.” şeklinde konuştu.

“HOBİ OLARAK ARICILIK YAPAN KALMADI”

Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan artan maliyetlerden dolayı hobi olarak arıcılık yapanların kalmadığını aktararak, “Girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı küçük arıcımız, hobi arıcımız maalesef şu anda yok oldu onu söylemek istiyorum. Bu işi yapanla yapmayan şu anda selekte edilmiş durumda. Yapan arıcılarımız devam etmekte, küçük çaplı işte 3-5 kovan arım olsun diyen arıcılarımızın piyasada, bize kayıtlı olmayan arıcımızın şekerin fiyatı 1000-1200 Lira civarında olmasından dolayı şekeri alıp arılarına bakması söz konusu değil. Bu işi yapmak isteyenler, kendilerine biraz daha mesai harcamaları lazım. Birlikle temasa geçmeleri lazım ve Tarım il müdürlüklerinin şeker desteklerinden yararlanmasını istiyoruz. Yani hiçbir şey bilemiyorlarsa bile Bolu İli Arı Yetiştiriciler Birliği ile temasa geçmek süetiyle devletin vermiş olduğu imkânlardan hep birlikte yararlanılmasını istiyoruz.” dedi.

 

Editör: TE Bilisim