(Özel Haber: Oğuzhan Eke) - Abant Milli Parkı, Yedigöller Milli Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı’nda, drone ile çekilen görüntülerin ticari amaçla kullanılmasının tespit edilmesi halinde 153 bin 850 TL’ye kadar para cezası uygulanabiliyor.

Bolu, tabiat parkları ve milli parkalarıyla, doğa turizmi konusunda öne çıkıyor. Bolu’nun doğal güzelliklerini her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Abant Gölü Milli Parkı, Yedigöller Milli Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı’nı ziyaret eden bazı turistler ve içerik üreticileri ise burada drone ile fotoğraf ve video çekimi yaparak, bunları sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Sosyal medyada milyonlarca insanın beğenisi kazanan birbirinden güzel görüntüler ise büyük para cezalarına çarptırılabilir.

“TİCARİ MAKSATLA KULLANILAMAZ”

Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü Bolu Şube Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, Bolu’nun; Abant Milli Parkı, Yedigöller Milli Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı insansız hava aracı ve drone uçuşuna yasak bölgeler içerisinde. Drone uçurmak için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden izin alınması gerekiyor. Tabiat ve milli parklarda, izin alınarak, drone ile yapılacak amatör video ve fotoğraf çekimlerinde, ücret talep edilmiyor.  Drone ile yapılan görüntü ve fotoğrafların ticari amaçlarla kullanılmasına ilişkin, Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “İzin alınmadan ya da ücretsiz izin kapsamında izin alınarak elde edilen her türlü video ve fotoğraf görüntüleri kişi ya da işletmelerin sosyal medya hesaplarında veya diğer medya organlarında ticari maksatla kullanılamaz” denildi.

“5 KATI ÜCRET TAHSİL EDİLMEKTE”

Görüntülerin ticari amaçla kullanılmasının tespiti halinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar fotoğraf, film ve video çekim ücreti tarifesinin 5 katı ücretle, para cezası uygulandığı belirtilerek, “Söz konusu fotoğraf ve videoların ticari gelir elde edilmesi maksadıyla söz konusu platformlarda kullanıldığının tespit edilmesi halinde, ilgili kişi ya da işletmelerden tespit edilen tarihe ait fotoğraf, film ve video çekim ücreti tarifesi kapsamında yer alan ücretin 5 katı ücret tahsil edilmekte olup kişi ya da işletmelerin ödemesi gereken ücreti ödememesi durumunda kurumumuzca adli süreç başlatılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

153 BİN LİRAYA KADAR ÇIKABİLİR

Drone ile çekilen video ve fotoğrafların ticari amaçla kullanılması halinde, video ve fotoğrafın içeriğine göre para cezasında değişiklik oluyor. 22 Mart 2024 tarihinde yayımlanan fotoğraf, film ve video çekim ücreti tarifesi kapsamında cezaların miktarı, açık mekânlarda fotoğraf çekimi için 5 bin 150 TL’ye, video çekimi için 102 bin 900 TL’ye, film çekimi için 153 bin 850 TL’ye kadar çıkıyor.

Editör: Oğuzhan EKE