Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın kentte yaşayan yabancı uyrukluların su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapacağını açıklaması Türkiye’nin gündemine oturdu. Açıklama tartışmalara neden olurken, sosyal medya üzerinden başkan Özcan eleştirildi bir çok kesim tarafından da desteklendi.

Haber: Aslı Akış –Oğuzhan Eke

Bolu’da yaşayan yabancı uyruklu abonelerin su ve katı atık gibi kalemlerine 10 kat zam yapılacağının gündeme gelmesiyle birlikte, farklı düşünceler de kamuoyunda dile getirilmeye başladı. Konuyla ilgili Bolu’da yaşayan vatandaşlar ve yabancı uyruklu kişiler de Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından gündeme getirilen konuya ilişkin düşüncelerini paylaştı. Bolulu vatandaşların konuya sıcak baktığı ve Başkan Özcan’ı desteklediği görülürken, yabancı uyruklu vatandaşlar zor durumda olanların sıkıntı yaşayacağını dile getirdiler.

“SENİN FAKİRLERE Mİ GÜCÜN YETİYOR?”

5 yıldır Bolu'da yaşayan Irak uyruklu Ahmed Abed Hüsem, "Olan fakirlere olacak. Zengin parasını tıkır tıkır verip suyunu kullanacak. Ama fakirler ödeyemeyecek. Türkiye'ye fakir, aç mülteciler sığındı. Türkiye devleti bunlara sahip çıktı. Tanju Bey olmadan belediye yemeğe ihtiyacı olanlara yemek veriyordu. Şimdi Tanju Bey yardımların hepsini kesti. Senin fakirlere mi gücün yetiyor. Bu çok yanlış bir şey" dedi.

“GÖÇ İDARESİ MÜSAADE EDERSE BAŞKA ŞEHRE TAŞINIRIZ”

6 yıldır Türkiye'de yaşayan Irak uyruklu Muhammed Jabar ise, hükümet yetkililerinden bu konuda yardım istediklerini ifade ederek, "Göç İdaresi bize müsaade ederse biz başka şehre taşınırız. Bizi buraya Birleşmiş Milletler bu şehri tercih ederek yerleştirdi. Mecburiyetten bu şehirde yaşamaya geldik. Bir Türk hükümetine sesleniyoruz. Bu karara tekrar baksınlar. Bizi bu durumda bırakmasınlar" diye konuştu.

“SÜTÜM YOK, ÇOCUĞA YOĞURT YEDİRİYORUM”

Suriye uyruklu Kawa Rafiullah isimli kadın ise, "Valla çok zor. Evde çocuklar var. Sütüm yok, çocuğa yoğurt yediriyorum. Faturalar ve ev masrafları Allah yardım etsin. Suriye'de savaş var, yemek yok, elektrik yok. Çocuklarıma Allah yardım etsin. Masrafımız çok” ifadelerini kullandı.

“AÇIKLAMAYI DESTEKLİYORUM”

Tanju Özcan tarafından gündeme getirilen karara ilişkin düşüncelerini paylaşan vatandaşlar kararı desteklediğini ve mültecilerin gidebileceğini dile getirdiler.

Özcan Aslan, “Rahatsız olacak şekilde, yabancı uyruklu insanların çok olması, yanılmıyorsam sosyal medyada baya gündem oldu bu. Gece gördüm ben haberi. Destekliyorum ben şahsen. Bence döneceklerdir. Meclisten ne karar çıkar bilmiyorum ama bu haber gerçekleşirse çoğunluk dönecektir. Ben şahsen yerine göre doğru buluyorum” dedi.

“TAKDİRE ŞAYAN BİR HAREKET”

Kararı desteklediğini vurgulayan Hüseyin Özyurt, “Fazlasıyla katılıyorum kendisine. Takdire şayan bir hareket. Çünkü adamlar 10 günlüğüne, 15 günlüğüne bayramlarına gidebiliyorlarsa, gittikleri yerde kalsınlar. Bu kadar misafirlik yeter elimizden geleni yaptık. Biz burada bankada sıra beklerken ya da maaş almaya çalışırken onların vergisiz yaşaması adalet değil. Eğer iktidar da adaletten, kalkınmadan bahsediyorsa, kalkınamıyoruz bari adalet olsun. Gitmezler artık. Tanju Bey’in yaptığı şu anda Bolu için geçerli de bunu Türkiye’ye yayabilir miyiz, çok zor zannetmiyorum.  Her şey para da değil. Irkımız da bozulmaya başladı. Kız alıp vermeler başladı. Çocuklarımız 20 sene sonra bunun pisliğini çekecektir” şeklinde konuştu.

“BİZİM LEHİMİZE BİR KONU”

Zam kararını bir gelir olarak yorumlayan ve yabancı uyruklu vatandaşlara gerekli desteğin sağlandığını belirten Emre Aykut ise, “Gelire bir katkı sağlayacağı ortada, bizim lehimize de bir konu. Ama tabi dışarıdan gelen insanlar konusunda hoş bir şey olmayacak. Bunların aksine bir şey olacak. Bizim için de gelir açısında faydalı bir şey olacak. Dışarıdan gelen insanlara ülkemizde açık ara bir hizmet var. Böyle şeylerin onlar tarafından gözardı edilmesi gerekiyor. Birleşmiş Milletlerden olsun, ülkemizden olsun zaten yabancılara faydalar, ayrıcalıklar var. Bunları göz önünde bulundurarak, fazla önemsememeleri gerekiyor. Doğru buluyorum. Faydalı bir şey, bu kadar faydanın yanında böyle şeyler göz önünde bulundurulmamalı” ifadelerini kullandı.

“KIZ OLDUĞUM İÇİN SOKAKLARDA BAYA TEDİRGİN OLUYORUM”

Mültecilerin sayısının fazla olduğuna dikkat çekerek, sokakta yalnız yürümekten korktuğunu ifade eden 16 yaşındaki İremsu ise; “Ülkemizde çok fazla, mülteci var. Yabancı olduğu için de ben pek bu durumdan memnun değilim bir genç olarak. Çünkü hem bir kız olduğum için bazen sokaklarda baya tedirgin oluyorum evimin dışında falan. Bir yandan iyi oldu gibi geliyor ama 10 kat miktarının çok fazla olduğunu düşünüyorum. Onların bizden bir miktar daha fazla ödemiş olması beni için daha mantıklı geliyor. Kurban Bayramı’nda da yaşayabildiklerini gördük, hep beraber gidiyorlar Kurban Bayram’larını kutlamaya. Durumları varsa gitmelerinin hiçbir sakıncası yok, gidebilirler bence ve devlet yardım yapıyordu onlara bir miktarda. Zamlar geldikten sonra eminim ki dönmek isteyenler olabilir. Desteklediğim yeri var ama zammın çok fazla olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim