Ziraat Yüksek Mühendisi Cemalettin Kain, Bolu ziraatına alternatif olarak ekimini yaptığı salep bitkisi çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kain; “Allah’ıma şükürler ediyorum bu sene 19 Ekim’de salep bitkisini 150 yumru ile diktim. Bu salebi ektim. İnşallah bu salep bitkisini de sizlerle Nisan veya Mayıs ayında hasat yapacağız” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

2014 yılında Salep bitkisi çalışmalarına başlayan, 2015 yılında ışık görüp, 2017 yılında 150 yumru ile toprağa ekim yapan Cemalettin Kain, iktisada önemli bir katkısı olacağını vurguladı. Araştırmada 4 yön olduğunu dile getirerek ekolojik şartların önemli olduğu söyledi.

“GEN MERKEZLERİMİZİN BOZULMASINI İSTEMİYORUM”

Cemalettin Kain, Bolu’da patates ve buğdaya alternatif olarak çalışmalar yaptığı salep bitkisine destek aldığını ifade etti. Kain; “Bolu’daki ikinci bir tarımın nasıl olabileceği konusunda düşüncelere girdim. 2014 yılında konuyla ilgilenmeye başladım. Bu yönde çalışmalarımız vardı ama neticeye ulaşamamıştık. İrtibat kurduğum nokta Ege Zirai araştırma enstitüsüdür. Bolu’daki meslektaşlarımla irtibat kurduk ama neticeye ulaşmadı ama niye ulaşamıyoruz diye bir sıkıntı aldı. Bunda da ihtiyaç vardı şu yönden salep bitkisi dışarıdan ithal oluyor. Birde bizim meralarımızda, dağlarımızda yetişen salep çiftçiler tarafından toplanıp satışı yapılıyor. Bu da ekolojimizi bozuyor. Bende gen merkezlerimizin bozulmasını istemiyorum. Öyleyse bizim ne yapmamız lazım? Bir ziraatçı olarak bunun üretimini yapabilmemiz lazım. Bunun üretimini nasıl yapabiliriz diye ilgilenmeye başladım. Allah razı olsun Bolu Tarım İl Müdürlüğünden meslektaşım Eyüp Sait Karcı bey, bana bu yönde destek oldu. Yine Allah razı olsun, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş bu yönde bana destek verdi. Bende çalışmalarımız hızlandırdım” diye konuştu.

“BOLU VE TÜRKİYE İKTİSADINDA YOL KATEDECEĞİZ”

Salep bitkisinin, Bolu ve Türkiye iktisadına önemli katkı sağlayacağını ve sanayide de geniş kullanım alanları olacağını belirten Cemalettin Kain; “Allah’ıma şükürler ediyorum bu sene 19 Ekim’de ben salep bitkisini 150 yumru ile diktim. Bu salebi ektim. İnşallah bu salep bitkisini de sizlerle Nisan ve ya Mayıs ayında hasat yapacağız. Düşüncem şu anda iki yumrudayız. Ben bunu 3 ve ya 5 yumru yapabilirsem iktisadi yönden çok daha karlı olacak. İki yumru ile ben bunun üretimini yapabilecek olursam Bolu ve dolayısıyla Türkiye iktisadında, Tarımında oldukça bir yol kat edeceğiz. Sanayide geniş kullanma alanları var. Şu anda ithal ediyoruz ve döviz girdimizi de inşallah 4-5 sene sonra bu bitki ile bir getiri elde ederiz diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“50 CM’DEN FAZLA KAR’IN ALTINDAN KARNABAHAR HASADI YAPTIM”

Kain; “Köroğlu televizyonu şahitliği ile karnabahar ve brokoli ekip hasadı gerçekleştirdim” dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Bolu çiftçisi bir buğday, bir patates ekiyor. Ama benim arazilerim ne yapıyor? Eylül ayından itibaren boş. Ne zamana kadar? Bahara kadar, Nisan ayına kadar boş. Eylül ve Nisan ayı arasında ben bu topraklarda ne yapabilirim? Birinci etap çalışmam bu. Bu çalışmaların içerisinde karşıma brokoli ve karnabahar bitkisi çıktı. Bu brokoli ve karnabahar bitkisi sizin Köroğlu televizyonunun şahitliği ile ektim ve 50 cm’den fazla kar’ın altından ben karnabahar hasadı yaptım. Bolu çiftçisi bunu gördü. Şimdi görüyorumsss ben Pazar yerinde ben köylülerin brokoli üretim getirdiklerini görüyorum. Ama önemli olan burada şimdi artık zirai işletmelerin, küçük aile işletmelerinden ziyade artık şirket çalışmalarına doğru geçmesi gerekiyor.

“BOLU ZİRAATINDA KONUMUZ GENİŞ”

Cemalettin Kain, Bolu ziraatında çok geniş konuların olduğunu ifade ederek; “Bolu’da arazilerimiz çok küçük. Buradaki ışığı ne yapabiliriz diye düşündüğümde; Allah razı olsun bir toprak kanunu çıkartıldı. 50 dönümden aşağısı satışlara kaldırıldı. Çok iyi bir karar. Bu şekilde araziler bir bütünleşirse karşımıza şirket çalışmaları da bundan sonra çıkar. Bundan sonra ne olabilir diye düşündüm karşıma entansif ziraat yani yükte hafif, pahada ağır bitkilerin üzerinde çalışırsak ne olacak 10 kilometre enim var, 25 kilometre boyum var bunun içerisine şehirleri, köyleri yerleştirin ne kadar bir arazim var benim? Öyleyse benim burada çok daha pahalı bitkileri yetiştirmem lazım. Ne olabilir? Tıbbi bitkiler olabilir. Tıbbi bitkilerde neler olabilir? Tabi bunların her biri ayrı araştırma konusu. Meslektaşlarımın da bunu yapacağına inanıyorum onlarda bu yönde çalışmaya geçeceklerdir. Tarım İl Müdürlüğü de bu yöne dikkatini mutlaka verecektir. E bizde elimizden gelen yardımı yaparız. Şerafettin Erbayram Civril fasulyesi üzerinde çalışma yaptı. Civril fasulyesi Tarım İl Müdürlüğü’nün kanalı ile üretildi. Tabi ünleniyor bunun tescili gerekiyor. Tescili yapıldıktan sonra bunun ihracatında neler olabilir? Onun üzerinde çalışmamız gerekiyor. Konumuz çok geniş. Bolu ziraatında konumuz çok geniş. Bilemiyorum başka bir şey söylememe gerek var mı?” dedi.

BOŞA ATILACAK BİR BİTKİ DEĞİL

Kain, Bolu TSO Başkanı Türker Ateş’in de yanında olduğunu dile getirerek; “Salep bitkisinde şu anda destek o kadar beklediğim yok. Benim kendi imkânlarım şu anda ön çalışmaları çözer. Konu büyüdüğü zaman işte o zaman ben; mesela Ticaret Odası Başkanı ben yanındayım dedi. Bana nasıl imkânlar çıkaracak bilmiyorum. Ama onu o zaman görüşeceğiz. O zaman sayın valimiz de ilgilenir, özel idaremiz de ilgilenir imkânları bulur diye tahmin ediyorum. Boşa yabana atılacak bir bitki değil.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim