Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemiyle yapılan ameliyatlar hakkında bilgiler verdi. Sadal; “Eskiden açık yapılan birçok ameliyat şuanda kapalı yöntemle yapılmaktadır. hem hastanın ameliyathanede kalış süresi hem de hastaların normal hayata dönmesi açısından kapalı ameliyatın faydaları oldukça fazla” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Laparaskopik (kapalı) Cerrahi Yöntemiyle yapılan ameliyatlar hakkında açıklamalarda bulunan Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, mide fıtığı, göbek fıtığı ve ameliyat kesi fıtığı ameliyatlarının laparoskopik yapıldığını dile getirerek bazı tümör ameliyatlarında yöntemin uygulandığını anlattı.

“LAPAROSKOPİK YÖNTEM İLE AMELİYAT YAPIYORUZ”

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, günümüzde ameliyatların artık laparoskopik yöntem ile yapıldığını aktararak; “Artık günümüzde teknolojinin gelişmesiyle laparoskopik hatta son dönemlerde özellikle robotik cerrahilerle birçok karıniçi tedavisi mümkün olmaktadır. Eskiden açık yapılan birçok ameliyat şuanda kapalı yöntemle yapılmaktadır. Laparoskopik girişimlerle yapılmaktadır. Laparoskopik reflü ameliyatları, laparoskopik yani mide fıtığı ameliyatı, kapalı mide fıtığı ameliyatı diyebiliriz. Bu özellikle yemek borusuyla midenin birleştiği bölgede açıklık olan mide fıtığı dediğimiz ve asitin yemek borusuna yukarı doğru kaçmasıyla, yemek borusuna tahrişe neden olan bir hastalıktır. Bunu da artık kapalı yöntem ile mide fıtığı onarımları yapmaktayız” dedi.

“ÇOK SIK UYGULADIĞIMIZ YÖNTEMDİR”

Sedat Sadal, laparoskopik yöntemin birçok rahatsızlıkta kullanıldığına da işaret ederek;  “Bunun dışında yine laparoskopik yani kapalı yöntemlerle yaptığımız ameliyatlar arasında safra kesesi taşları çok sık uyguladığımız yöntemdir. Ayrıca kasık fıtığı, göbek fıtığı, ameliyat kesi fıtıkları gibi tüm fıtıklarda artık hastanemizde kapalı yöntemle, laparoskopik yöntemle küçük üç delikten fıtık ameliyatlarını yapmaktayız. Fıtık ameliyatları dışında yine laparoskopik olarak apandisit hatta tümör ameliyatlarında bile yapmaktayız” şeklinde konuştu.

“LAPAROSKOPİK AMELİYAT TERCİH EDİLMELİ”

Sadal, laparoskopik ameliyatın faydalarından bahsederek, “Kapalı ameliyatın faydaları; hem hastanın ameliyathanede kalış süresi açısından hem kozmotik yönden küçük deliklerle yapılması açısından hem de hastaların normal hayata dönmesi açısından biz kapalı ameliyatları öneriyoruz. Örneğin fıtık ameliyatı kapalı yapıldığı zaman hasta 1 gün sonra normal işine gücüne dönebilir. Bu nedenle hastalarımıza kapalı ameliyat olmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim