Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Harun Ceyhan, çocuklarda dil gelişimine ilişkin bilgiler verdi.

Çocuklarda dil gelişimi ve konuşma geriliği ileride hayatını etkileyecek önemli konuların başında geliyor.  Çocuğun dil gelişiminde bir sorun olup olmadığının 2-3 yaşında anlaşıldığını ifade eden Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Harun Ceyhan kurumun sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada 1-3  yaş grubunun dil gelişiminin pandemi döneminde oldukça olumsuz etkilendiğini belirtti.

Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Harun Ceyhan "Eğer çocuk, duyması normal olduğu halde, hem konuşulanları anlamıyor hem de söyledikleri anlaşılmıyor ise bunun sebebi mutlaka araştırılmalıdır" dedi.

Konuşmayı öğrenmenin çocuklar için son derece karmaşık bir süreç olduğunu belirten Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Harun Ceyhan  “Çocuklar dil ve konuşma gelişiminin en hızlı olduğu bu yaş aralığında konuşma esnasında basit tekrarlar ve uzatmalar sergileyebilir. Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir” dedi.

Ceyhan “Konuşma geriliği çocuklarda oldukça sık karşılaşılan ve ebeveynlerde kaygı uyandıran bir sorun. Uzmanlar özellikle iki yıldır yaşanan pandemi sürecinin bu problemi daha da artırdığına dikkat çekiyor. Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Çocukların bir kısmında bu takılmalar kendiliğinden geçerken, bir kısmında ileriki dönemlerde kronik kekemelik olarak devam eder. Kalıcı kekemeliğin çocuklar üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. Ebeveynler, çocuklarının dil ve konuşma gelişimini bilinçli bir şekilde takip etmeli ve olası problemleri erkenden teşhis etmeye özen göstermelidir. Çocuklarının konuşmasında takılma, tekrar ve uzatma gibi durumlar gözlemleyen ebeveynler mutlaka bir dil ve konuşma terapistinden bilgi almalıdır” dedi.

Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bu tür sorunlarla karşılaşan ailelere her zaman destek olmak istediklerini belirten Kurum Müdürü Harun Ceyhan Bolu’da Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak alanında uzman kadromuz ve Dil ve Konuşma terapistimiz ile birlikte ücretsiz randevu ve değerlendirme için kendilerine başvurabileceklerini belirtti.  Özel İz Akademi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi müdürü Harun Ceyhan Bolu’da Dil ve Konuşma Terapistinin sadece İz Akademi’de olduğunu belirterek çocuklarında bu tür sorunlarla karşılaşan anne - babaların 0 538 700 09 20 numaralı telefondan kendilerine ulaşabileceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim