Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulamaya konulan elektronik belge uygulamalarıyla ilgili Bolu Defterdarı Zekai Dede sunumuyla 509 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca getirilen elektronik belge ve defter uygulamalarındaki yenilikler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Haber: Aslı Akış

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında gerçekleşen eğitime, Bolu İl Defterdarı Zekai Dede, Bolu Vergi Dairesi Müdürü Mehmet Ozan, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, oda üyeleri, muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak olan e-uygulamalar ile ilgili yenilikler için mali müşavirler ve mükelleflere yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Toplantıda Bolu Defterdarı Zekai Dede yaptığı sunum ile e-belge uygulamaları ile ilgili çeşitli bilgiler vererek mükelleflerin konu ile ilgili sorularını cevapladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan; “2020 yılında başlayacak e-fatura, e-defter, e-irsaliye, e- serbest meslek makbuzu ve elektronik diğer uygulamalar ile ilgili defterdarımız ile çalışma gerçekleştireceğiz”  dedi. Ceylan, Defter tasdik sınıf değiştirme genelgesi ile ilgili de bilgiler de verdi.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan’ın ardından Bolu İl Defterdarı Zekai Dede, 19 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği hakkında sunum gerçekleştirdi. Elektronik belge ve defter uygulamalarındaki yenilikleri aktardı. 

DİJİTAL ORTAMDA SANİYELER İÇİNDE BELGEYİ HAZIRLAMA İMKANI OLACAK”

Bolu İl Defterdarı Zekai Dede, dijital ortamda e uygulamalar ile belgelerin kısa sürede hazırlanacağını ifade ederek; “E-defter uygulamaları deyince, e-fatura, e-irsaliye, e-arşiv faturalar var. Bu uygulama bana heyecan veriyor. Dijital ortamda bir belgeyi hazırlayabilmek, saniyeler içinde bunu kaydedebilmek, muhatabına gönderebilmek, pek çok imkanı da beraberinde getiriyor. Kâğıt ortamında yaptığımız işlerden mantık olarak farklı değil. Ama mesela anlaşmalı matbaa bulmak zorunda değilsiniz, matbaa bulunacak, basılacak, faturalar gelecek, bunları manuel olarak dolduracağız, postalanacak, muhatabına gidecek, bunların arşivlenmesi ciddi bir yük oluşturuyor aslında hem alan itibarıyla, hem de güvenlik açısından. Basılı olan belgeleri su basmayacak, yangına sebebiyet vermeyecek saklanacak” şeklinde konuştu.

“DİJİTAL UYGULAMA BİRÇOK AVANTAJ İÇERİYOR”

Dijital uygulamanın birçok avantaj içerdiğini de vurgulayan Zekai Dede, “Bir kere hacmen çok küçük yer kaplıyor, ikincisi de kopyasını birçok yerde tutabiliyorsunuz. Kâğıt ortamından dijital ortama geçiş noktasında servis sağlayıcılar, altyapıları kullanıcılara sağlayabiliyor. Kağıt ortamdan dijital ortama geçmek iyi anlamda da pek çok avantaj sunuyor. Kötü anlamda da hareket etmek isteyenler için her şeyi yapmak mümkün. Eski fotoğrafların basıldığı zamanları hatırlayalım. Negatif üzerinde rötuş yapılacaksa çok iyi bilen birinin yapması gerekiyor. Ama şu an herkesin elinde bir telefon var, herkes fotoğrafçı oldu. Fotoshop uygulamaları da son derece yaygınlaştı. Şu an fotoğraf üzerinde oynandığını anlayabilmek için uzman olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Dede’nin sunumunun ardından katılımcıların konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı.

Editör: TE Bilisim