Bolu’da 17 Eylül Dünya Temizlik Günü dolayısıyla çevre temizliğinin önemine dikkat çekmek amacıyla "çöp toplama" etkinliği düzenledi. Let's do it Türkiye Bolu temsilcisi İsmailcan Kaya, Bolu’nun temiz bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Haber: Aslı Akış

Let's do it Türkiye grubunun koordinesinde gerçekleştirilen etkinliğe, AFAD Müdürü Cengiz Çavuş, Bolu Gençlik Merkezi Müdürü İlhan Şimşek,  Let's do it Türkiye Bolu temsilcisi İsmailcan Kaya, TEMA Vakfı  Bolu İl Temsilcisi Selma Demirel, KIZILAY Başkan yardımcısı Tuğba Ulusoy, Let’s Do It Türkiye ekibi ile çevre gönülleri katıldı.

Let's do it Türkiye grubu öncülüğünde AFAD, Kızılay, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ile gençlik merkezi gönüllülerinin katılımıyla çevre temizliğine dikkati çekmek amacıyla gerçekleştirilen etkinlik Demokrasi Meydanı'nda başladı.

İzzet Baysal Caddesi boyunca ellerinde çöp poşetleriyle Kent Meydanı'na kadar yürüyen ve aralarında çocukların da bulunduğu grup, güzergah boyunca gördükleri çöpleri topladı.

“BOLU’NUN TEMİZ BİR ŞEHİR OLDUĞUNU GÖRDÜLER”

Etkinliğin sonunda bir konuşan Let's do it Türkiye Bolu temsilcisi İsmailcan Kaya, Bolu'nun genel anlamda temiz bir il olduğunu ancak toplumsal farkındalığı artırmak için bu etkinliği düzenlediklerini kaydederek; “Bugün caddede bir temizlik hareketi gerçekleştiremedik. Çünkü iki hafta önce Let's do it genel merkezimizden Bolu’ya gelip inceleme yaptıklarında çok temiz bir şehir olduğunu gördüler. Bizde buna binaen çöp körlüğünü yenmek ve bu bilinci sağlamak adına yürüyüş yapalım istedik. Bu yürüyüş doğrultusunda yalnız bırakmadınız. Çevre temizliğinin önemini her birimiz ayrı ayrı biliyoruz.” şeklinde konuştu.

“GÜZEL BİR TEMİZLİK HAREKETİ YAPACAĞIZ”

Kaya, çevre bilincini artırmaya yönelik faaliyetlerine devam edeceklerini ifade ederek; “Önceki yıllarda Let's do it olarak Kovid döneminde dijital temizlik yapmıştık. Bu yıl dijital temizliği bırakıp sahalara döndüğümüzde temizlik yapalım istedik ama Bolu’da bir alan bulamadık. Yıl içerisinde küçük küçük guruplarla veya tekrardan bir araya gelerek güzel bir temizlik hareketi yapacağız.” dedi.

“ÇEVRE TEMİZLİĞİ HASSASİYETİ OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR”

Bolu Gençlik Merkezi Müdürü İlhan Şimşek, farkındalık çalışmalarını önemsediklerini belirterek; “Bolu temsilcimiz gerçekten aktif bir çalışma yaptı. Dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye genlinde olduğu gibi bunu daha yerele lokale taşıyarak Bolumuzun zaten güzel bir şehir olan yaşanası bir şehir olan Bolumuza taşıması Bolu’da farkındalık çalışmasını yapmasını kurum olarak önemsiyoruz. Bütün birimlerimizle bunun hem yapımcı anlamındaki uygulayıcı anlamındaki sporcularımızla, yurtta kalanlarımızla yine gençlik faaliyetleri birimimizle bütün gençlerin buna hassasiyet göstermesiyle ilgili kurumsal çalışmalarımızı yapıyoruz. Ama bunun tabii ki sadece bir birimde bire alanda olması yeterli değil.  Bütün birimlere taşınması, bunun bir eğitim politikası haline getirilmesi aileden başlayarak okullara okullardan artık çevreye sosyalleşen bireylere kadar bunun hassasiyetini oluşturmamız gerekir. Çevre kendisi içerisinde dönüşüm olarak gazeller düşecek kirletecek, ağaçlar devrilecek kirletecek ama anlaşılmayan şey. Ama dikkat çekmek istediğim kirletmek.” diye konuştu.

“DOĞADA ASLINDA ÇÖP DİYE BİR ŞEY YOKTUR”   

TEMA Vakfı Bolu İl Temsilcisi Selma Demirel, doğadaki her şeyin dönüştürebilir olduğunu vurgulayarak;  “TEMA Vakfı doğanın çevrenin yanında olan her türlü girişim yanındadır. Doğada aslında çöp diye bir şey yoktur. Herşey dönüşebilir. Ağaçtır, meyvedir çürür ve yararlı hale dönüşebilir. Doğadaki çöpü biz oluşturuyoruz aslında. Esas olan aslında temizleme ama en güzeli daha az çöp çıkarabilmek. Çünkü ne kadar az çöp olursa onun için harcanan ekonomik değerler, enerji vs. ya da dönüştürülemeyen ürünler ile ilgili sıkıntılar ortadan kalkacaktır.” Dedi.

“TEMİZ BİR DÜNYA BIRAKMAK EN BÜYÜK MİRAS”

KIZILAY Başkan yardımcısı Tuğba Ulusoy, temiz bir dünya bırakmanın en büyük mira olduğunun  altını çizerek; “Eğitim ailede başlar. Bizler davranışlarımızla çocuklarımıza örnek olduğumuzu düşünüyorum. Bir eğitimci olarak öncelikle okul öncesinden başlayarak bu hareketlerin okullarda uygulamalı ders olarak gösterilmesini gönül istiyor. Biz bu konularda gençlere, çocuklara farkındalık yaratacak etkinlikler yapıyor eğitimler veriyoruz. Bunun dışında temiz bir dünya bizlerin çocuklarımıza bırakacağı en güzel en büyük miras olur. Bu konuda onlara örnek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

MUDURNU'DA DA ÇÖP TOPLANDI

Mudurnu Ortaokulu ve Mudurnu Özel Erişken Rehabilitasyon Merkezinde görevli öğretmenler ve öğrenciler ile Mudurnu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü personeli tarafından da çöp toplama etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe katılanlar, ilçe merkezinde bulunan Onur Mercan Parkı ve çevresinde çöp topladı.

Etkinlik, yapılan ikramlar ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Editör: TE Bilisim