E-uygulamalar sistemine ilişkin elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması için yeni yapılan düzenlemeleri ve değişiklikleri kapsayan e-uygulamalar semineri, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eğitmeni Arzu Aktaş sunumuyla Bolu SMMMO konferans salonunda meslek mensuplarının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Haber: Aslı Akış

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında düzenlenen eğitime Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, İSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Tunç,  İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eğitmeni Arzu Aktaş, muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında E- Uygulamalar (E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv, E-Serbest Meslek makbuzu, 5 bin ve 30 bin üzeri faturaların durumu) konularında ilimizde faaliyet gösteren mali müşavir ve muhasebecilere eğitim verildi.

19 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bir çok Esnaf E-Defter, E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Serbest Meslek Makbuzu, E-İrsaliye, ve E-Müstahsil kullanma zorunluluğu kapsamı içerisine dahil oldu.

İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eğitmeni Arzu Aktaş, meslek mensuplarının e-dönüşüme hazır olmaları için eğitimlere önem verdiklerini ve yılsonundan evvel bu konuda çok sayıda eğitim yapılacağını belirtti.

“509 SAYISI VUK GENEL TEBLİĞİ İLE MESLEKTAŞLARIMIZI BİLGİLENDİRECEĞİZ”

Seminer öncesinde konuşan Bolu SMMMO Başkanı Yüksel Ceylan, geçtiğimiz hafta 509 sayısı VUK genel tebliği çıktı. Bu tebliğ ’de 2020 yılında E-Fatura, E-Defter ile ilgili bir takım uygulamalara var. Bu uygulamalara geçiş süreci içinde meslektaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla İSMMMO eğitmeni Arzu Aktaş hocamız açıklamalarda bulanacak. Meslektaşlarımızı bu E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv, E-Serbest Meslek makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu ve E- Gider Pusulası konusunda eğiteceğiz. Onlarda 2020 yılına hazırlık yapacaklar, eğitimimizin amacı bu. İnşallah bu eğitim çalışması da başarılı geçer” diye konuştu.

“MESLEK OLARAK ÇOK ÖNEMLİ SÜREÇLERDEN GEÇİYORUZ”

İSMMMO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Tunç; “Sevgili meslektaşlarım, meslek olarak çok önemli süreçlerden geçiyoruz. Dijital değişme ve internetin hayatımıza girmesiyle çok önemli dönüm noktaları yaşıyoruz. Pi sayısı matematik için ne kadar önemli ise E’de bizim için artık çok önemli. 1984 KDV kanunu ile birlikte muhasebe mesleği önemli bir sürece girdi. 1994 yılı tek düzen muhasebesi sistemi ile birlikte devrim niteliğinde önemli bir süreç yaşadık. 2004 yılı E-Bildirge, E-Beyanname ile birlikte yine önemli bir süreci yaşadık. 2014 yılı E-Defter, E-Fatura ile de aynı durumu yaşadık. Bunlar uzun süreçlerdi ancak internetin ve dijitalleşmenin hayatımıza girmesiyle bu süreçler çok kısa sürelere dönüştü” ifadelerini kullandı.

“E-UYGULAMALAR KONUSUNDA MUHASEBECİLERİN YANINDAYIZ”

Elektronik uygulamalarla ilgili sunum yapan İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eğitmeni Arzu Aktaş, E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv hakkında bilgiler verdi. Aktaş; “VUK 509 nolu tebliğ kapsamında elektronik uygulamalar ile ilgili 19 tane tebliğ gündemden kalkarak birleştirilmiş tek bir tebliğ haline getirildi. 2020 yılından sonra ve mevcut ve yürürlük uygulamalarının karşılaştırılarak anlatılması için Bolu’dayım. Çünkü yeni tebliğ ile herkesin kafası karışıktı. Hem yürürlük mevzuatının hem de tebliğ ile gelen değişikliklerin netleştirilmesi ayrıca mali müşavirler ve muhasebecilere anlatılması gerekiyor.

Yeni uygulamalar var. E-Fatura, E-Arşiv vardı, konuşulan hali hazırda ihtiyari olarak uygulanan E-irsaliye vardı. Bunun zorunluluk kapsamı genişletildi. E-Serbest Meslek makbuzunun gündeme gelmesi ve 01.01.2018 itibariyle ihtiyâri olarak uygulanıyordu. Onunla ilgili bilgi vereceğim. Aslında bütün belgeler elektronik ortama taşınıyor. Elektronik belge e- belge olarak yeni bir site oluşturularak bunun altına bütün altyapı gelir idaresi başkanlığı portalından oluşturularak ücretsiz olarak sunulacak. Ayrıca tarihler ile ilgili bilgiler vereceğim ki yükümlülükler ile ilgili sıkıntılar olmasın. E-Uygulamalar konusunda muhasebecilerin yanındayız” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim