Bolu’da eylül ayının ilk pazarında fiyatların yüksek olduğu görüldü. Esnaf ürünlerin fiyatlarını tek tek sayarken, vatandaş da fiyatların yüksek olmasından dolayı şikayetlerini dile getirdi.

Haber: Oğuzhan Eke - Yasin Celal Torun

Yaz aylarının bitmesiyle beraber Bolu’da eylül ayının ilk pazarı kuruldu. Çeşit çeşit meyve ve sebzenin bulunduğu pazarda, kış sebzesi olan ıspanak gibi ürünler de yer aldı. Sebzelerin meyvelere göre nispeten daha ucuz olduğu belirlenirken, ürettiğini satan esnafın, ürünlerdeki fiyatı vatandaşın isteğine göre biraz da olsa esnetebildiği görüldü. Öte yandan yoğun ilginin olduğu eylül ayının ilk pazarında fiyatların yüksek olması vatandaşın tepkisine yol açtı.

“EN PAHALI ÜRÜNÜMÜZ ÇİLEKTİR, KİVİDİR 50 LİRA”

Esnaf ve vatandaşlar fiyatlar hakkındaki düşüncelerini aktardı. 25 senedir pazar esnafı olduğunu bildiren Mehmet Özçelik,  fiyatların yüksek olduğunu ifade ederek, girdi maliyetlerine dikkat çekti. Özçelik, “Fiyatlar yüksek, her çeşit ürün satıyorum. Meyve, sebze… Bunların hammaddesi pahalı olduğu için; Mazotu, gübresi, suyu… Buraya düşesiye kadar fiyatlar çıkıyor işte. En pahalı ürünümüz çilektir, kividir 50 lira. Şeftalinin ucuzu var pahalısı ucuzu var. İyisi 10 lira, en düşüğü de 5 lira” dedi.

“ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR UCUZ SATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yeşillik ürünleri satan Ulaş Maltaş fiyatlar hakkında bilgi vererek, müşterilerin farklı tepkiler verdiğini dile getirdi. Maltaş, “Marul, limon, soğan, maydanoz, brokoli, havuç, kereviz satıyoruz.  Marul tane hesabı, tanesi 5 lira. Limon kilosu 5 lira. Soğan 3 lira. Fiyatlar normal. Çok pahalı bir ürünümüz yok. Vatandaşlar bazen fazla tepki veriyor, bazen ‘çok iyi’ diyor. Biz de elimizden geldiği kadar ucuz satmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“BİZİMKİ EN HESAPLISI”

Kendi yetiştirdiği ürünleri satan Yenigeçitveren Köyü’nden Abdullah Bulut ise fiyatları sıralayarak, “Fasulyemiz var, eriklerimiz var, ıspanağımız var bahçemizden, maydanoz, mısırlar kendimizin. Bunları getiriyoruz, işte kendi işlediklerimizi satıyoruz. Ispanağın 8 lira, 10 lira arasında fiyatı var, ilk çıkan ürünler. Fasulye 5 lira, Boncuk Ayşe 5 lira, sütün şişesi 12 buçuk, bir buçuk litre. Maydanoz 1 lira, mısır da 6 tane 10 lira. Bizimki en hesaplısı. Kendimiz ürettiğimiz için müşterinin durumuna göre indirim yapabiliyorum” ifadelerini kullandı.

“TURŞU ZAMANI ŞU ANDA”

Pazarın yeni ürünlerinden birisi de turşuluk salatalık satan Hayrettin Pintioğlu, “Turşu zamanı şu anda. Müşteriler fiyatlardan memnunlar. Turşular büyükten küçüğe doğru gidiyor. Ama küçüğü pahalı, büyüğü biraz daha ucuz. En küçüğü 10 lira, 8 lira, 6 lira, 5 lira diye geçiyor. Büyüklüğüne, küçüklüğüne göre. Şimdi bunlar Afyon, yani daha kaliteli oluyor, daha sağlam. Şimdiden sonra İzmir çıkar, belik düşebilir” kelimelerini kullandı.

“İHTİYAÇLARIMIN TAMAMINI ALAMADIM”

Pazardaki fiyatları değerlendiren vatandaş Muharrem Türk, “Fiyatlar normal. Pek de memnun değilim ama. Bazı şeyler pahalı. Üzüm aldım 5 lira, şu ana kadar 80 liralık bir harcama yaptım. İhtiyaçlarımın tamamını alamadım. İmkânı yok. Daha ihtiyacım var yani alacağım” açıklamasında bulundu.

“ŞEY ÇOK GÜZEL TAZE TAZE BOL BÖYLE, AMA YÜKSEK”

Pazardaki ürünlerin kalitesinin iyi olduğunu işaret eden ancak fiyatlarının yüksek olduğuna değinen bir vatandaş ise, “Fiyatlar çok yüksek, her şey çok güzel taze taze bol böyle, ama yüksek. Balık aldım 70 lira, yoğurt aldım tarhana için 3 kilo 50 lira, yani daha ne söyleyeyim. İhtiyaçlarımız da var daha bitmedi” şeklinde konuştu.

“FİYATLAR ÇOK UÇUK”

Aldığı ürünlerden ve yaptığı harcamadan bahsederek fiyatların fazla olduğunu belirten Hayrettin Azman, “Fiyatlar çok uçuk. Kavun aldım, incir aldım, erik aldım, domates aldım. 100 lira para harcadım. Alacağım çok da alma durumu yok” dedi.

“İŞTE CEBİMDEKİ PARA 20 LİRA”

Emekli olduğunu ve fiyatların yüksek olduğu için akşam pazarını beklediğini vurgulayan Şaban Demiroğlu şu şekilde konuştu:

“Ayın kaçı abi bugün, işte cebimdeki para 20 lira. Kiracıyım, emekliyim. İş bulursam, bak dolanıyorum. Etrafta bir şey taşınırsa diye ekmek parası kazanır mıyım diye. Emeklinin hali bu. Ondan sonra da çıkıyorlar, 'enflasyon düşmüş.’ Doğru, düşmüş ayağımız dolaşıyor, yere düşüyoruz. Daha Pazar alışverişi yapamadım. Akşamı bekleyeceğim. Akşamı bekleyeceğiz, alışveriş yapabilirsek yapacağız. Şu an fiyatlar pahalı. Aldığımız maaşa göre, paraya göre pahalı. Emekliye, asgari ücretliye göre pahalı.”

 

Editör: TE Bilisim