Abant İzzet Baysal Üniversitesi  Genç  TEMA Topluluğu ve TEMA Vakfı  Bolu İl Temsilciliği Yeniçağa Gölü’ne üyeleri  ve gönüllüleriyle birlikte gezi düzenledi.

Topluluk TEMA Vakfı İlçe Sorumlusu  İdris Keleş tarafından karşılandı. TEMA Vakfı İl Temsilcisi Selma Demirel ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi  Genç TEMA Topluluğu Başkanı Mücahit Varlı, Yeniçağa Gölü’nün ülkemizin önemli ve korunması gereken bir sulak alan olduğunun vurgulanması gerektiğine dikkat çekti. Katılımcılar Yeniçağa Gölü ve yeniçağa şehir merkezine 300 mt mesafedeki 2 adet kuş gözlem evi hakkında bilgilendirildi.

Burada bir açıklamada bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi  Genç TEMA Topluluğu Başkanı Mücahit Varlı, “Yeniçağa Gölü, uluslararası kriterlere göre ulusal öneme sahip sulak alan ekosistemidir. Aynı  zamanda ülkemizin önemli sulak alanlarından biridir. Yeniçağa Gölü sulak alanı, açık ve su yüzeyleri, sazlıklar, bataklıklar, ıslak çayırlar ve step alanları gibi ekolojik karakterleri çok farklı yaban hayatı açısından çok kıymetli habitatları içermektedir. Göl çevresinde turna, şah kartal, balıkçıl, balaban, saz delicesi, uzunbacak, siraz, benekli kaplumbağa, sivrisinek balığı, kadife, karatavuk, sazan, leylek, mavi baştankara gibi türler doğal yaşam imkânına sahiptir. Tatlı su balıklarından sazan, karabalık ve kerevit çıkan gölde olta ile balık avlanabilmektedir. Bizler bu etkinliğimizle Yeniçağa Gölü’nün ülkemizin önemli ve korunması gereken bir sulak alan olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz. Bu konuda pek çok kişiye görevler düşmektedir.  Tarım alanlarında kullanılan ilaç ve gübreler zararsız dozda kullanılmalıdır, yöre halkı göl ve zenginlikleri hakkında bilinçlendirilmelidir, balıkçılıkta yasaklara uyulmalıdır, ziyaretçiler kirleticileri doğaya bırakmamalıdır. Bunlar alınabilecek örneklerden bir kaçıdır.” dedi.

Editör: TE Bilisim