KESK Dönem Sözcüsü Bolu Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici,  iktidarın seçim sürecinde toplumun farklı kesimlerine çeşitli vaatlerde bulunduğunu ileri sürerek, bu vaatlerin ne zaman ve neye göre yerine getirileceği konusundaki belirsizliğe dikkat çekti.  

Haber: Nilay Çelik

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, memur ve emekli maaşlarına değindi. Döviz kurunda yaşanan rekor artış ile vaat edilen zamlarla ilgili endişelerinden bahsetti. Acil taleplerini sıralayan Gezici, bu sürecin öneminin altını çizdi.

Gezici, seçim sürecinde iktidarın çeşitli vaatlerinin ne zaman, neye göre ve hangi yöntemle yerine getirileceği konusundaki belirsizliğe değinerek, “Bilindiği üzere AKP iktidarı geçtiğimiz seçim sürecinde koltuğunu korumak için bizzat Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamalarla toplumun farklı kesimlerine çeşitli vaatlerde bulunmuştur. Buna göre Cumhurbaşkanı seçim sürecinde kamu emekçilerine yönelik olarak ‘En düşük memur maaşının 22 bin TL’yi bulması, 3600 ek gösterge düzenlemesinin birinci dereceye yükselen tüm memurları kapsaması, mülakatın kaldırılması’ vaatlerinde bulunurken Dışişleri eski Bakanı tarafından yapılan açıklamada ise ‘Büyükşehirlerde yaşayan memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı verilmesi’ vaat edilmiştir. Ancak seçimlerden bugüne geçen 2 haftalık zamana rağmen bu vaatlerin ne zaman, neye göre ve hangi yöntemle yerine getirileceği konusundaki belirsizlik sürmektedir” ifadelerini kullandı.

“YENİ HİLELER PEŞİNDE OLDUĞUNA İLİŞKİN KUŞKULARI ARTIRMIŞTIR”

Memur ve emekli maaşlarında artış olmamasına ilişkin kuşkuları olduğunu belirten Gezici, “Söz konusu belirsizlik iktidarın seçim öncesi verdiği ‘bedava doğalgaz’ müjdesinin faturasını TÜİK’in sepet oyunu ile düşük gösterdiği enflasyonla ücretlilere kesmesi veya daha önceki aylarda en düşük emekli aylığını 7.500 TL’ye çıkarırken bunun dışındaki emekli aylıklarında bir artış yapmaması gibi yeni hileler peşinde olduğuna ilişkin kuşkuları artırmıştır. Diğer taraftan ‘En düşük memur maaşı 22 bin TL’yi bulacak’ vaadi döviz kurunda son bir haftada yaşanan rekor artış ile daha şimdiden dolar cinsinden 188 dolar (%17) erimiştir” şeklinde konuştu.

“VAATLERİN YERİNE GETİRİLMESİNE İLİŞKİN SÜREÇ İKTİDARIN İNSAFINA BIRAKILAMAYACAK”

Gezici, seçim sürecinde verilen vaatlerin yerine getirilmesine ilişkin süreç iktidarın insafına bırakılamayacak diyerek;  “Piyasa dostu ekonomi yönetiminin geçtiğimiz 10 gününe bakıldığında asgari ücretli, emekli, kamu emekçisi ücretlerinde artışların yapılacağı temmuz ayına kadar döviz kurundaki artışın sınırlanması, hemen ardından ise serbest kura geçilmesi ihtimali güçlenmiştir. Bu Temmuz ayında yapılacak artışların döviz kurundaki yeni yükselişleri izleyen zam yağmuru ve enflasyonla emekçilerin cebinden hızla geri alınması demektir. Dolayısıyla seçim sürecinde verilen vaatlerin yerine getirilmesine ilişkin süreç iktidarın insafına bırakılamayacak, tek taraflı belirlemelerine izin verilemeyecek kadar önemli bir süreçtir” dedi.

"ACİL TALEPLERİMİZ"

Acil taleplerini sıralayan Gezici, “Buradan hareketle: Sürece konfederasyonların, sendikaların katılımının sağlanmasını, hiçbir kamu emekçisinin mali ve sosyal bir hak kaybı yaşamamasını, adil bir şekilde bir an önce hayata geçirilmesini, önceki dönem toplu sözleşmeye eklenen bir protokol ile bağlayıcı hale getirilmesini,  hali hazırda çalışmayan eş ve iki çocuk yardımı ve ek ödeme dahil 11 bin 750 TL olan en düşük kamu emekçisi maaşının taban aylık katsayısı, aylık katsayı yapılan artışlarla temmuz ayı itibari ile 22.000 TL’ye çıkarılması, bu artışın oransal olarak tüm kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarına yansıtılması, 3600 ek göstergenin birinci dereceye yükselen tüm kamu emekçilerini ayrımsız kapsamasının sağlanması, torpilin ve ayrımcılığın kapsını sonuna kadar açan mülakatın kamuya alımda ve görevde yükselmede tamamen kaldırılması,  kiracı olan veya hali hazırda ev kredisi ödemekte olan tüm kamu emekçilerine kira yardımı verilmesini talep ediyoruz” açıklamalarda bulundu.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ