Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, pandemi sürecinde eğitimdeki eşitsizliğin derinleştiği belirterek sınavsız eğitim modellerinin hayata geçirilmesi için adım atılması gerektiğini vurguladı. Gezici, sınav kaygısının velileri ve öğrencileri üzüldüğünü de ifade ederek öğrencilerin duygusal, psikolojik, sosyolojik anlamda gelişimlerinin sekteye uğradığını söyledi.

Haber: Aslı Akış

Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Milyonlarca öğrenci ve veli vakaların artışa geçtiği bu dönemde tedirgin. Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, vakaların yüksek olduğuna dikkat çekerek sınavsız bir eğitim istediklerini söyledi. Sürecin LGS öğrencileri açısından çok ciddi etkilere neden olduğu dile getiren Gezici, eğitimde ciddi eşitsizliklerin yaşandığını aktardı.

“SANKİ MİLYONLARCA ÖĞRENCİ EĞİTİM HAKKINA ULAŞMIŞ!”

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, Milli Eğitim Bakanlığını hazırladığı sınav takvimine ilişkin konuşarak; “Bakanlığımız kılavuz hazırladı. O kılavuzun yayınlanma biçiminden sanki biz salgın yaşamıyormuşuz, Bakanlığın kendi verilerinde milyonlarca öğrencimiz eğitim hakkına ulaşmış, hiçbir şey yokmuş gibi rutin bir kılavuz. 6 Haziran’ın itibariyle sınav olacak öğrencilerimiz. Zaten biz eğitimdeki eşitsizlikleri çok ciddi olduğunu söylüyorduk. Pandemi dönemimde yoksulluğun ve bu eşitsizliğin her türlü haklarımıza ulaşmada bir sınıfsal fark yaşadığımızı görüyoruz. Sağlık hakkında da eğitim hakkında da.” şeklinde konuştu.

“BU SINAV EŞİTSİZ VE EŞİTSİZLİĞİ KALICILAŞTIRIYOR”

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin eşit koşullarda eğitim hakkında sahip olmadığına işaret eden Gezici; “Bu sınav geleceğe hazırlanırken bütün çocuklara sanki eşit şartlarda kamusal eğitim hakkı sunulmuş, çocuklar eşit bir şekilde eğitime ulaşmış gibi bir kere baştan çok eşitsiz ve eşitsizliği kalıcılaştıran bir şey. Çocuklarımız maalesef evlerinde. Kimi öğrencilerimizin ise geçime, emeğe destek sağladığını biliyoruz. Uzaktan eğitim araçlarının olmadığını hepimiz görüyoruz. Bütün toplum yaşıyor bunu aslında. Bu öğrencilerimizin hakkı yok sayılarak eşitsiz bir sınavla eşitsiz bir gelecek inşası oluyor. Dolayısıyla bu çok ciddi bir problem bizim açımızdan.” dedi.

SINAVSIZ BİR EĞİTİM İSTİYORUZ”

“Sınavsız bir eğitimi konuşmanın vaktidir” diyen Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici; “Biz baştan beri söylüyoruz, öğrencilerimiz söylüyor. Hem yüz yüze sağlık hakkını risk eden hem eşitsiz bir geleceği meşrulaştıran bir araç olarak sınav duruyor. Bu sınavların aslında meşrucu olmadığına da söylemek gerekiyor. Son derece eşitsiz bir durumdayız. Normal ölçme araçlarıyla pandemi süresince bu olağanüstü durumun ölçülmesi de zaten başlı başına bir eşitsizlik. Geçtiğimiz yıl öğrencilerimizin sosyal medyadan bir itirazları olmuştu. Sınavsız bir eğitim istiyoruz. Öğrencilerin son derece eşitsiz koşullarda eğitim hakkına ulaşamadığı yerde eşitsiz bir geleceği inşa etmenin aracı olarak görüyoruz. Sınavsız bir eğitimi konuşmanın vaktidir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOK CİDDİ KAYIPLARIMIZ VAR”

Zehra Kulalı Gezici, öğrencilerin sadece akademik anlamda değil her türlü ciddi kayıpları yaşadığına vurgu yaparak, öğrencilerin duygusal, psikolojik, sosyolojik anlamda gelişimlerinin sekteye uğradığının altını çizdi. Gezici; “Özellikle kritik gelişim döneminde olan okul öncesi, ilkokuldaki öğrencilerimizin sadece akademik anlamda değil, her türlü ciddi kayıpları var bu süreçte. Çünkü uzaktan eğitim onlara uygun bir eğitim modeli değil zaten. Her türlü ruhsal, psikolojik, fizyolojik, fiziki her türlü gelişimi açısından etkilendiler.  Çocukların sadece akademik anlamda değil, çok ciddi sorunları var. Obozite, duruş bozuklukları görülebilir şeyler. Çocuklarımızın gerçekten duygusal, psikolojik, sosyolojik anlamda gelişimlerinin son derece sekteye uğradığını biz biliyoruz. Olağanüstü bir koşulda karar alıcıların, iktidarın, Milli Eğitim Bakanlığının bütün bu süreçleri gözeten bir yerden kararları alması gerekiyor. Çok ciddi kayıplarımız var. Bu kayıpların bir telafisi gerekiyor. Sanki bunlar yokmuş gibi çocuklarımızda birde sınavla oluşturulan kaygıyla baş başa bırakıyoruz” diye konuştu.

“AİLELER VE ÖĞRENCİLER KAYGILI”

Zehra Kulalı Gezici, ailelerinde öğrencilerinde sınav kaygısı yaşadıklarını belirterek bakanlığa seslendi. Gezici; “Ailelerimiz çok sıkıntılı. Veli aç kalabilir ama çocuğuna bir şey veremediğinde annelik-babalık işlevi bozulduğunda, psikolojilerinin çok daha fazla bozulduğunu görüyoruz. Çocuğuna bir pantolon alamayan bir velinin intihar ettiğini biliyoruz. Bu sınavlar velilerde ben çocuğuma yapamadım. Artık veliler ve öğretmenler baş başa bu sistemde. Karar alıcılar bunu görmüyorlar. Velilerin bu anlamda çok üzgün ve kaygılı olduklarını biliyoruz. Bu zor bir süreç. Bu kaygıyla hem velilerimizi hem öğrencilerimizi baş başa bırakmamak gerekiyor. Şimdi uzaktalar. Bakanlık her şey yolundaymış okullar yüz yüze devam ediyormuş gibi düşünüyor ama derslere katılım çok az. Uzaktan katılıma da çok az, yüz yüze de katılama da çok az. Çok ciddi bir salgın var. Bizlerin bu ortamda çalışma yükü çok fazla artmış durumda” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim