Hafta başında değer kaybıyla başlayan altının gram fiyatı 141 lira ile son dört ayın en düşük seviyesini gördü. Altın fiyatları ile ilgili konuşan, FAY Yamaner Mücevher Mağazalar Koordinatörü Hakan Doğan, fiyatların alım ve satım açısından cazip fiyatlar olduğunu söyledi.

 MEHMET FATİH YALINIZ

Dünya piyasalarında gerçekleşen bazı olaylardan ötürü altın fiyatlarının son dört ayın en düşük seviyesine gerilediğini söyleyen FAY Yamaner Mücevher Mağazalar Koordinatörü Hakan Doğan, şunları söyledi; “Dünya piyasalarında yaşanan bir takım gelişmelerden dolayı, bunların en başında jeopolitik risklerin geride kalması diyebiliriz. Kuzey Kore ile Amerika arasındaki o gerginliğin siyaseten bir nebze olsun soğumaya bırakılması, piyasalarda önemli bir havaya sebebiyet verdi. Uluslararası piyasalarda doların Euro’ya karşı değer kaybetmesi, bunun üzerine bir de altının onsunun bu oluşan güven ortamında geri gelmesi, hem doların hem de onsun aynı anda düşmesi Türk piyasalarında son 4 ayın en düşün seviyelerine inmesine sebep oldu. Fiyatlar bugün itibariyle ufak bir toparlanma sürecine girdi diyebiliriz. 140’lara kadar geri gelen altının ons fiyatı bugün bir dirençle karşılaştı. Bugün itibariyle, gramda 2 liralık bir toparlanma ile 142.0 ile 142.20 arasında Kapalıçarşı’da 24 ayar altının fiyatı satışta bulunuyor.”

“Alım satım için cazip fiyatlar”

Yatırımcılara bazı tavsiyelerde de bulunan Hakan Doğan, açığa satış yapılmasından kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Altın fiyatlarının son günlerde alım satım için cazip seviyelere gerilediğini kaydeden Doğan, “Piyasalar çok oynak, kesinlikle açığa işlem yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Mevcut imkanları yada birikimleri ile alım yada satım yapma kararı vermeleri bence kendileri açısından en doğru karar olacaktır. Bildiğiniz gibi piyasalarda kaldıraçlı işlemler, açığa işlemler diye tabir ettiğimiz mevcut birikimin dışında alım yada satım kararları mevcut finansal piyasalarda tüketici görebiliyor. Maalesef bunun olumlu yönleri ile beraber sonrasında üzücü sonuçlar da yaşanabiliyor. En başında söyleyebileceğimiz, mevcut kendi birikimleri ile bu alım yada satım işlemelerini gerçekleştirmeleri. Piyasalarımız dünya piyasalarına entegre durumda. Son derece hızlı gündem değişiyor ve bunların fiyatlara yansıması finansal piyasalarda çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bu emtia da olsa, döviz de olsa, faiz de olsa ekonominin gerçeği bu. Sürekli düşme yada sürekli çıkma gibi bir durum söz konusu değil, konjonktürel dalgalanmalarla genel verilere göre piyasada fiyatlar oluşuyor. Şu anda son 4 ayın en düşük seviyelerinden birindeyiz. Bununla ilgili ufak bir toparlanma beklentimiz de var. Bunu yüzde yüz bizim de bilmemiz, tavsiye etmemiz mümkün değil. En azından bu fiyatların alım ve satım aşısından cazip, değerlendirilebilir fiyatlar olarak görüldüğünü söyleyebiliriz.” dedi.

Anneler Günü’ne özel indirim ve kampanyalar…

Yaklaşan Anneler Günü ile ilgili de mağazalarında bazı indirim ve kampanyaların bulunduğunu söyleyen Doğan, fiyatların gerilemiş olmasını da tüketici açısından bir fırsat olarak değerlendirdi. Doğan, “Anneler günü özel bir gün. Tüm dünyada 14 Şubat bildiğimiz gibi Sevgililer Günü, Türkiye’de de böyle. Çok özel kutlanır ama bizim toplum yapımız gereği, dünyadan farklı olarak Anneler Günü de çok özel algılanıp, bu anlamda da piyasalar açısından da başarılı geçiyor. Biz kuyumculuk sektörü olarak bunlarla ilgili neler yapabiliriz? Biz kendi firmamız açısından fiyatlar her ne kadar geri de gelse insanların belli bütçeleri var bunlarla hareket ediyorlar. Biz ürün yelpazemizi, fiyat grubunda da ürün çeşidinde de oldukça çeşitlendirdik. Bugün itibariyle başladığımız Anneler Günü, indirim ve hediye kampanyamız söz konusu. Fiyatların da geri gelmiş olması, bu anlamda bence, Annelerimiz açısında güzel bir şans. Annelerine hediye düşünen tüketiciler için güzel bir fırsat oldu diyebiliriz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim