Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Yüksek Hızlı Tren projesi ile ilgili kendisini ‘kamuoyu oluşturduğu’ gerekçesiyle eleştiren Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’ye cevap verdi. Başkan Özcan, “Düzce Belediye Başkanımız bu konuya hiç çalışmamış. Diğer taraftan geçen trenin Mudurnu ve Göynük’e herhangi bir katkısı olmayacak. Bolulular ve Düzceliler bu hızlı treni istiyor. Sayın başkan, Düzce halkını uyarmamızdan rahatsız oldu” dedi.

 Yüksek Hızlı Tren konusunda, Bolu ve Düzce halkına referandum yapılması önerisinde bulunan Başkan Özcan, “Bu hattın burada geçmesi demek; sanayiyi, turizmi kalkındırmak demek. Bay Faruk bu raporları incelemediği için bunların hiçbirinden haberi yok. Biz cumhurbaşkanımıza derdimizi anlatalım. Kendi teknik ekibini toplasın. Buradan geçmesini mantıklı bulmazsa, geçirmesin” diye konuştu.

 Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Yüksek Hızlı Tren ısrarı sürüyor. Başkan Özcan’ın son olarak Düzce halkını bilinçlendirmek üzere Düzce’deki billboardlara, “Bu treni kaçırmayalım” yazılı afişler astırmasının ardından Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, katıldığı bir programda Başkan Özcan’ı kamuoyu oluşturmaya çalıştığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Başkan Özcan hakkında, “Tanju Bey ayıyla başladı, geyikle devam etti, şimdi de hızlı trene binmeye çalışıyor” söyleminde bulunan Özlü’ye, Başkan Özcan’dan cevap hızlı geldi. Düzenlediği basın toplantısında kendisine yönelik eleştirilere cevap veren Başkan Özcan, Yüksek Hızlı Tren’in Gerede-Bolu-Düzce hattından geçmesinin önemini, teknik verilerle açıkladı.

“ÜZERİMİZDEN SİYASET YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü hakkında, “bizim üzerimizden siyaset yapmak istiyor” diyen Özcan, “Bugün mecburen bir konuda açıklama yapmak zorunda kaldık. Düzce Belediye Başkanımızın hem Düzce basınına hem de Bolu basınına yansıyan açıklamaları var. Bu açıklamalarla ilgili bir şeyler söylemem gerekiyor. Sayın başkan ile iyi bir ilişkimiz var. Milletvekilliği dönemimden tanırım. O bana ‘sayın milletvekilim’ diye, ben de ona ‘sayın bakanım’ diye hitap etmeye devam ediyorum. Zaman zaman fikir alışverişinde bulunuyoruz ama bu son açıklamaları neden yapma gereği duydu bilmiyorum. Üstelik ‘ben siyasete girmiyorum’ diyor, bizim üzerimizden siyaset yapmaya çalışıyor. Bunu yadırgıyorum. Bolu basınına da bir açıklama yapınca, bana da cevap verme ihtiyacı doğdu” şeklinde konuştu.

“EN SON KARARI CUMHURBAŞKANIMIZ VERECEK”

Başkan Özcan, randevu almaları halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teknik bir sunum yapacaklarının altının çizerek, “Yüksek Hızlı Trenin Bolu’dan geçmesini çok arzu ediyorum. Düzce’den, Gerede’den ve Kızılcahamam’dan geçmesini çok arzu ediyorum. Neden? Bolu’nun, Düzce’nin turizmi ve sanayisi gelişsin. İnsanlar iş bulabilsin. Bu kavganın sebebi bu. Olay neydi? Cumhurbaşkanından randevu istememiz. Ben, sayın cumhurbaşkanı ile kişisel bir konu konuşmayacağım. Eğer randevu verirse, tek başıma da gitmeyeceğim. Bu teknik bir konu. Başta, Düzce Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Ayhan Şamandar ve hazırladığı rapor ile gideceğiz. STK başkanları, meslek odası başkanları da katılacak. Randevu alan kişi olarak ben yalnızca, arkadaşları takdim ederim. Arkadaşlarımız da teknik olarak bu tünelin neden Bolu, Düzce, Gerede ve Kızılcahamam’dan geçmesinin daha önemli olduğunu, diğer hatta göre daha az maliyetli ve verimli olduğunu açıklayacaklar. Sayın cumhurbaşkanımız da eğer lütfedip randevu verirlerse, dinleyecekler, en son kararı kendileri verecekler” diye konuştu.

“TRENİN MUDURNU VE GÖYNÜK’E HERHANGİ BİR KATKISI OLMAYACAK”

Beypazarı-Nallıhan-Göynük-Mudurnu hattından geçecek olan trenin Göynük ve Mudurnu’ya hiçbir katkı sağlamayacağını söyleyen Özcan, “Hızlı trenin Bolu’dan geçmesini istemenin ne ayıbı var? Hatta bu konuda, Düzce kamuoyunda yeterince bilinç oluşmadığını gördüğüm için Düzce’deki bazı billboardlara, ücretini vermek üzere kiraladım. ‘Bu treni kaçırmayalım’ dedim. Şuanda iki güzergah üzerinde çalışılıyor. Bir tanesi; Beypazarı-Nallıhan-Mudurnu ve Göynük’ün çok üzerinden geçip Sakarya’ya bağlanan hat. Sakarya’dan da İstanbul’a doğru devam edecek. ‘Bolulular ikiye bölündü’ gibi laflar ediyorlar. Şunu bilmenizi istiyorum; Mudurnu ve Göynük’ten geçen trenler ilçelerin içinden değil, oldukça uzağından geçecekler. İkincisi; orada durak yok. Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu ve Göynük’te durak yok. Oradan geçen trenin Mudurnu ve Göynük’e herhangi bir katkısı olmayacak.  Bizim önerdiğimiz güzergahta ise, Kızılcahamam’da, Gerede’de, Bolu’da ve Düzce’de durak olacak” dedi.

“DÜZCE BELEDİYE BAŞKANIMIZ BU KONUYA HİÇ ÇALIŞMAMIŞ”

Trenin Bolu ve Düzce’den geçmesi halinde daha az maliyetli olacağının altını çizen Başkan Özcan, konuya ilişkin teknik verileri açıklayarak, “Düzce Belediye Başkanımız bu konuya hiç çalışmamış. Prof. Dr. Ayhan Şamandar hocamız, Bolu’ya geldi. STK’ları, siyasi partileri ziyaret etti, anlattı. Özetle dedi ki; mevcut Beypazarı-Nallıhan üzerinden geçecek hatta, 49 adet tünel olacak; toplam uzunlukları 72 km. 25 adet viyadük olacak; toplam uzunlukları 14 km. 441 km uzunluğunda bir hat olacak, maliyeti 6 milyar dolar. Günlük taşınabilecek maksimum yolcu; 45 bin.

“BURADAN GEÇERSE GÜNLÜK EN AZ 200 BİN, DİĞER TARAFTAN GEÇERSE EN FAZLA 45 BİN YOLCU”

Eğer hat, Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce’den geçerse, günlük taşınacak yolcu minimum 200 bin. Hattın maliyeti; 5 milyar dolar. Diğer tarafta daha çok tünel ve viyadük olacak. Diğer hattın kendini amorti etme şansı yok. Japonlara göre bizim hat, kendini 8-10 yılda amorti ediyor, diğer hat 100 yılda bile amorti etmiyor. Bu işte Bolu ve Düzce’nin çok büyük kazancı var. Ancak diğer tarafta istasyon olmadığı için hiçbir kazanç yok. Arazilerden geçip gidecek, biz de arkasından bakacağız. Bu hattın Gerede, Bolu ve Düzce’den geçmesi Akçakocayı da, Gerede’yi de kalkındıracak. Bu hattın burada geçmesi demek; sanayiyi, turizmi kalkındırmak demek. Bay Faruk bu raporları incelemediği için bunların hiçbirinden haberi yok. Biz cumhurbaşkanımıza derdimizi anlatalım. Kendi teknik ekibini toplasın. Buradan geçmesini mantıklı bulmazsa, geçirmesin” şeklinde konuştu.

“SADECE BOLU’YU DEĞİL, DÜZCE’Yİ VE AKÇAKOCA’YI DA DÜŞÜNÜYORUM”

Başkan Özcan, hızlı trenin Düzce ve Akçakoca’ya da fayda sağlayacağını sözlerine ekleyerek, “Sayın Faruk Özlü, diyor ki; ‘Tanju Bey ayıyla başladı, geyikle devam etti, şimdi de hızlı trene binmeye çalışıyor.’ Doğru söylemiş, ben hızlı trene binmeye çalışıyorum. Hızlı trene Boluluların ve Düzcelilerin de binmesini istiyorum. İnsanların Ankara’dan, İstanbul’dan hızlı trene binip, hızlı bir şekilde Bolu’ya ve Düzce’ye ulaşmalarını sağlamak istiyorum. Ben, hızlı trenin arkasından ‘öküzün trene baktığı gibi’ bakmak istemiyorum. Sayın Özlü, ‘teknik bir konu’ diyor. Doğru, teknik bir konu. Ben de oraya voleybolcularla gitmeyeceğim. Turizmcilerle, konunun uzmanı olan Prof. Dr. Ayhan Şamandar ile gideceğim. Bolu ve Düzce TSO başkanlarıyla gideceğim. Düzce ve Bolu, bir elmanın iki yarısı. Ben sadece Bolu’yu değil, Düzce’yi ve Akçakoca’yı da düşünüyorum” diye konuştu.

“SÖZÜN GEÇİYORSA CUMHURBAŞKANINA SÖYLE, BANA LAF YETİŞTİRME”

Özcan, Bolulu ve Düzceli vatandaşlar arasında, hızlı tren konusunda oylama yapılması önerisinde bulundu. Başkan Özcan, “Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, ‘Ben Sayın Erdoğan’ın adamıyım’ diyorsa, rica ediyorum kendisinden; ‘Sayın Cumhurbaşkanım, şu Bolu Belediye Başkanı ve beraberinde heyeti kabul ediverin de’ sözün geçiyorsa. Geçmiyorsa da bana laf yetiştirme. Bolulular ve Düzceliler bu hızlı treni istiyor. Eş güdümlü olarak Bolu’da ve Düzce’de sandıkları koyalım. Her sandık kurulunda her siyasi partiden bir temsilci olsun. Bağımsız bir şekilde Bolulular ve Düzceliler oy kullansın. Öncesinde de bir canlı yayın yapalım Sayın Bakanla. Ben kendi açımdan anlatayım, o kendi açısından niye geçmesini istemiyor bunu anlatsın. Ondan sonra Düzcelilerle Bolulular sandığa gitsin, oy kullansınlar. Demokrasinin gereği budur. Biz buna inanıyoruz. Tekrar söylüyorum. Ben bu trenin geçmesini Bolu ve Düzce’den, hem Bolu’yu hem Düzce’yi düşündüğüm hem de ülkemi düşündüğüm için istiyorum. Gerede üzerinden bu hattı Karadeniz hızlı tren hattına bağlama şansımız var. Gerede’den geçmesi demek Karabük’ten, Kastamonu’dan gelenlerinde bundan faydalanması demektir. Düzce’den geçmesi demek Ereğli’deki vatandaşın da bundan faydalanması demektir. Hendek'teki vatandaşın bundan faydalanması demek, Düzce’nin bütün ilçelerinin bundan faydalanması demektir. Tren gelecek, Ereğli’den Düzce’ye yarım saatte, yarım saatte de İstanbul’a gelecek” sözlerine yer verdi.

“DÜZCE HALKINI UYARMAMIZDAN RAHATSIZ OLDU”

“TRENİN GEÇMESİNİ NEDEN İSTEMİYOR? AÇIKLASIN”

Son olarak Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün hızlı treni neden istemediğini açıklaması için çağrıda bulunan Özcan, “Sayın Erdoğan, ‘Sen bunu bile anlamamışsın Bay Kemal’ diyor ya. Sayın Bakan şunu bile anlamamış; Hızlı tren dediğimiz birçok alternatif trenden oluşuyor. Tokyo-Osaka hattına benziyor. Bir tren her istasyonda durmuyor, yok öyle bir şey. A treni var diyelim, Ankara’dan İstanbul’a direkt gidiyor. Tercih senin, hiçbir yerde durmuyor. 85 dakikada Ankara’dan İstanbul’a geçiyorsun. Diyelim B treni var; B treni sadece Bolu’da duruyor. C treni var; Kızılcahamam’da duruyor, Gebze’de duruyor. E treni var; sadece Gebze’de duruyor. G treni var; sadece Sakarya’da duruyor. Yani günde 60-70 tane hızlı tren geçecekse, bunların sadece birkaç tanesi Bolu’da duracak. Öyle bir tren de var ki, o her durakta duruyor. Her durakta durursa, Ankara’dan İstanbul’a 140 dakikada ulaşıyor. Sürekli Bolu’ya Düzce’ye tren falan gelmeyecek. Her yarım saatte Bolu’ya Düzce’ye tren gelmeyecek. Birkaç kez Bolu ve Düzce’de duracak. Dolayısıyla, Sayın Başkan bunu bile anlamamış. O bizim Düzce halkını uyarmamızdan rahatsız oldu. Kendi tezi varsa, Bolu’daki billboardlar açık. Hızlı tren Bolu’dan ve Düzce’den neden geçmemeli bizim Belediye’nin billboardlarını ücretsiz olarak tahsis edelim Düzce Belediyesine, açıklasın. Niye geçmez? Niye geçemez? Niye geçmesini istemiyor? Bunları tek tek açıklasın” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim