Bolu ili Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği Başkanı İrfan Denizli, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat’ı ziyaret etti.

Ziyarete Bolu İli Erozyon Önleme ve Ağaçlandırma Gönüllüleri Derneği Başkanı İrfan Denizli ve BEMAD yönetim kurulu katıldı.

Dünya erozyonla mücadele haftası nedeniyle gerçekleşen ziyarette BEMAD Başkanı İrfan Denizli, % 65’i ormanlarla kaplı Bolu’da toprak erozyonu az olsa da tedbir alarak daha da nasıl azaltılabilir konusunda münazara yapmak istediklerini söyledi. 

DAHA NASIL FAYDALI OLABİLİRİZ?

Dünya erozyonla mücadele Haftası’nın Bolu ve dünyamız için hayırlara vesile olmasını dileyerek söz başlayan Denizli; “Hepimizin bildiği gibi erozyon, ülkeler için çok sinsi bir doğal afettir. Sadece ülkemizden bir yılda çeşitli erozyonlar sebebi ile 500 bin ton civarında verimli toprağımız göllere, denizlere ve hatta yurt dışına sürüklenerek kaybedilmektedir. Buna karşılık doğal ortamda ve normal şartlarda 1cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için 1000 yıl gibi uzun bir zamanın gerekli olduğu tespit edilmiş olduğuna göre ülkelerin nasıl bir tehlike ile karşı karşıya bulunduklarını izah etmeye yeterli olacaktır. Bir avuç vatan toprağı için onca şehit verdiğimiz yerde her yıl tonlarca verimli toprağımız sessizce ve sinsice kaybolmaktadır. Bilhassa kırık ve meyili fazla arazi yapısı bulunan ülkelerde erozyona karşı alınacak hiçbir önlem erozyonu sıfır yapamaz. Ancak asgariye indirebilir. Orman Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinin ve tarım il müdürlüklerinin bu konuda çok ciddi ve başarılı çalıştıklarını biliyoruz. Bizde BEMAD olarak erozyonu asgariye indirebilmek için karınca kaderince ilgili birimlere destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü erozyonu en çok tetikleyen faktörlerin başında; toprak üzerindeki bitki örtüsünün tahrip edilmesi ve tarım alanlarının ilgililerce bilinçsiz ve yanlış kullanılması gelmektedir. Bilhassa eğimli tarım arazilerinin tarımla uğraşanlar tarafından tesviye eğrilerine paralel olarak sürülmesi gerekirken çeşitli sebeplerden dolayı ilgililerce tesviye eğrilerine dik bir şekilde işelemeleri erozyonu en çok tetikleyen faktörlerin başında gelmektedir” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMALARINIZDAN DOLAYI SİZLERİ KUTLUYORUM”

Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Siz çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz. Bu çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum. Gerçekten her yıl erozyon nedeni ile kaybedilen verimli topraklar sonucunda tarım alanlarımızın verim gücü azalmaktadır. Erozyonla mücadele tedbirlerinin alınmasında kamu ayağı olarak en çok muhatap olan tarım müdürlüğü ile orman müdürlüğüdür. Bu iki kurumun erozyonla mücadele anlamında yaptığı ve yapacağı çalışmaları halkımız ve sizin gibi sivil toplum örgütlerinin istekle desteklemeleri halinde erozyonun asgariye inmemesi mümkün değildir. Müdürlüğümüzce bu anlamda ve bundan sonra yapılacak çalışmalar ve toplantılara BEMAD’ı da davet etmeyi düşünüyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilisim