Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında 2019 yılı “Girişimcilik Eğitim Programı” protokolü imzalandı.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde gerçekleştirilen imza törenine Bolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Çıplak, Cumhuriyet Başsavcılığı Bolu Denetimli Serbestlik Müdürü Ahmet Tenlik, Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın ve Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü personeli katıldı.

Çalışma ve İş Kurumu ile Denetimli Serbestlik Büro arasında imzalanan protokolle denetimli serbestlik şartlarından faydalanan kişilere mesleki eğitim kursları uygulamalı verilecek.

Protokol, denetimli serbestlikten yararlanan vatandaşların mesleki eğitim kursları, uygulamalı girişimcilik eğitim programları ve bu durumdaki kişilerin işe uyumunu sağlayarak daha kolay işe yerleşmesini sağlayacak.

Protokol töreninde konuşan Bolu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Çıplak; “Toplumda suç işlemiş kişiler belli bir süre bu cezasını infaz ettikten sonra denetimli serbestliğe ayrılıyor. Ceza infaz sisteminin en temel amaçlarından biri de o kişiyi ıslah edip, topluma kazandırmak. Biz de bunun için çaba gösteriyoruz” dedi.

 “TEMEL AMAÇ BU İNSANLARI TOPLUMA KAZANDIRMAK”

Temel amaçlarının hükümlüleri topluma kazandırmak olduğuna dikkat çeken Mehmet Emin Çıplak; “2019 yılı için bir planlama yapıldı. Bu planlamaya göre; ‘Girişimcilik Kursu’ adı altında denetimli serbestlikten faydalanan eski hükümlüler, Girişimcilik Kursuna devam edip, buradan belgelerini alacaklar. Bu kursumuz, 2019 yılı içerisinde 3 dönem olarak planlandı. Her dönemde 25 kursiyer olacak. Bu 25 kursiyer, Girişimcilik Kursu’nu başarıyla tamamladıktan sonra belgelerini alacaklar. Belgelerini aldıktan sonra da, kendi istedikleri bir dalda proje hazırlayacaklar ve bu proje de kabul görürse KOSGEB’den yardım yapılacak. Kurs süresi boyunca, kendilerine bir miktar yevmiye ödenecek. İŞKUR, kendilerine destek olacak, çünkü bir iş yeri açmak mutlaka bir sermaye gerektiriyor. Devletimiz o konuda da yardımcı olacak. Temel amaç, bu insanları topluma kazandırmak. Hem kendilerini kurtarmak hem de topluma ve ülke ekonomisine bir fayda sağlamak anlamında başarılı olacağını düşünüyorum. Bununla ilgili protokolümüzü imzalayacağız. İnşallah, vatana, millete hayırlı olur” şeklinde konuştu.

 “SUÇ İŞLENMESİNİN EN TEMEL NEDENLERİNDEN BİRİ EKONOMİK SIKINTILAR”

Toplumda suç işlenmesini azaltmak için ekonomik sıkıntılara çare bulunması gerektiğini ifade eden Çıplak; “Bir suç işlemiş olması, o insanın toplumdan soyutlanmasını gerektirmiyor. Önemli olan, tekrar onun ıslahını sağlayıp topluma kazandırmak. Burada da en büyük görev, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’müze düşüyor. Bir insana ‘ıslah ol artık, suç işleme’ demekle olmuyor. Toplumda suçun ortaya çıkmasının en temel nedenlerinden biri, ekonomik geri kalmışlık, ekonomik sıkıntılardır. İnsanların, bu ekonomik sıkıntılarına bir çare bulunması gerekiyor ki, o insanlar topluma adapte olabilsinler. Ekmeğini kazanan bir insan mecbur kalmadıkça suç işlemez, bu toplumun bilinen bir gerçeği. Bu noktada da bizim yapmak istediğimiz, kurtarabildiğimiz kadar, gücümüzün yettiği kadar insanı bir şekilde ekonomik özgürlüğüne kavuşturup, hem onu topluma kazandırmak hem de ülke ekonomisine katkılarını sağlayarak bundan toplum olarak faydalanmak” diye konuştu.

“GİRİŞİMCİLİK BELGESİ İLE KOSGEB DESTEĞİ ALABİLİRLER”

Bolu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsmail Yalçın, eski hükümlülerin girişimcilik belgeleri alarak KOSGEB’in hibeleri ve kredilerinden yararlanacağını vurgulayarak; “ Girişimcilik eğitimi bildiğiniz gibi 32 saatlik 4 günde tamamlanan bir eğitim. Katılımcılarımız bu iş için bir ücret ödemedikleri gibi eğitime geldikleri her gün içinde bizden cep harçlığı adı altından bizden bir miktar para alacaklar. Bu eğitimin sonunda aldıkları belgeyi de iki yerde değerlendirebilirler. İş-Kur’un eski hükümlülere dönük bir projesi var o da 36 bin TL Hibe programı. Kendi işini kurmak isteyen, kendi iş yerini açmak isteyen eski hükümlüler gerekli şekilde dosyalarını hazırlayıp bize müracaat ettiklerinde 36 bin TL’ye kadar hibe programından yararlanabilirler. Ayrıca kendi işini kurmak istediklerinde KOSGEB’den destek alabilirler. KOSGEB’den destek almaları için gerekli belgelerden bir tanesi de girişimcilik belgesine sahip olmak. Biz bu belgeleri KOSGEB onaylı vereceğiz. Dolayısıyla KOSGEB’in istediği belge konumunda olacak. KOSGEB’in hibeleri ve kredilerinden yararlanmak isteyen eski hükümlü arkadaşlarımız belgelerin sayesinde bu desteklerden de yararlanabilirler” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim