Bolu Kent Meydanı’nda düzenlenen program ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlandı. Atatürk İlkokulu’nun hazırladığı program öğrencilerin gösterileri ile şenlik havasında geçti. İçme suyu ve atık su bedellerinde uygulanacak olan indirimler ile ilgili düzenlenen protokolünde imzalandığı törende bir konuşma yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Etrafınıza baktığınızda piknik alanlarına gittiğinizde çevremizde çöp poşetleri plastik şişeler görüyor isek çevremizi kirletiyoruz demektir eğer bundan da rahatsız olmuyorsak duyarlılığımız yok demektir.” dedi.

Atatürk İlkokulu’nun hazırladığı 5 Haziran Dünya Çevre günü kutlamaları kent meydanında yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programa, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgın, okul müdürleri, öğrenci ve veliler katıldı.

Törende ilk konuşmayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan yaptı. Kazgan, “Birleşmiş milletler örgütü 1972 yılında İsveç’te 133 ülkenin katılımı ile düzenlediği zirvede 5 Haziran gününü çevre günü olmasını kabul etti. çevre bir kurumun yada kuruluşun değil tüm insanlığın sorumlu olduğu yaşam alanıdır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmenin önlenmesi, tabiatın korunarak tahribatın önlenmesi yeşil alanların korunması ve arttırılması ile kamuoyunun bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Çevre ve şehircilik müdürlüğü olarak çevreyi havası, suyu ve toprağı olarak bir bütün olarak ele alıyoruz ve çalışmalarımızı bir bütün olarak ele alıyoruz. Maksadımız ilimizin yeşil alanlarını korumak daha güzel, daha yeşil ve daha yaşanabilir bir olmasını sağlamaktır. Bu amaç için müdürlüğümüzün her bir personeli var gücü ile çalışmaktadır ve devam edecektir. Küçük şeyler dünyayı yeniler sloganı ile çevre için yapacağımız her faaliyet gelecek nesillerin daha yaşanabilir bir ortamda yaşamalarını sağlayacaktır” dedi.

Kazgan’ın konuşmasının ardından çevre andı okundu, program Atatürk İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı halkoyunu gösterisi ve atık poşet kıyafet defilesi ile devam etti.

Atatürk Ortaokulu öğrencilerinin velileriyle birlikte atık malzemelerden yaptıkları kıyafetlerin defilesi de ilgi gördü. Küçük öğrenciler, 25 günde hazırladıkları kıyafetleri başarıyla taşırken büyük alkış aldı. Defilede, en büyük ilgiyi 1000 poşet kullanılarak yapılan gelinlik gördü. Cansız mankenin üzerinde poşetlerden yapılan güllerin bir araya getirilmesiyle yapılan gelinlik beğeni topladı.

Çevre dostu projesi kapsamında içme suyu ve atık su bedellerinde uygulanacak olan indirimler ile ilgili, Bolu Belediye Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında düzenlenen protokolün imza töreni gerçekleştirildi. Protokolü Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Kazgan imzaladı.

Protokol imza töreninin ardından bir konuşma yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Çevre kirliliği bir birimin değil tüm insanlığın sorunudur” dedi ve konuşmasına şu şekilde devam etti, “En sıkıntılı olduğumuz durum çevremizin geleceğe taşınmasıdır. Bu konuda çok duyarlı olmadığımızı ifade edeyim. Etrafınıza baktığınızda piknik alanlarına gittiğinizde çevremizde çöp poşetleri plastik şişeler görüyor isek çevremizi kirletiyoruz demektir eğer bundan da rahatsız olmuyorsak duyarlılığımız yok demektir. Bu tarz programlarda duyarlılığımızı arttırmak için yapılıyor. Bu konuda çok iyi durumda olmadığımızı ifade edeyim. Toplumumuzun yüzde biri bile çevre kirliliğinden rahatsız olmadığını düşünüyorum ve bu konudaki duyarlılığımızı arttırmamız gerekmektedir. Eğer çevremizi temiz tutmazsak bize atalarımızdan emanet edilen bu çevreyi kendi çocuklarımıza bırakmazsak bu dünya yaşanmaz hale gelir. Şu an Bolu’daki içme sularımızın köylerimizde nerdeyse yarısı problemli olduğunu bilirsek demek ki sularımızı kirletiyoruz sularımızla alakalı sorunumuz var demektir. Tabiatımız ve doğamızla alakalı etrafımızı dolaştığımızda her tarafta çöp poşetleri varsa ve çöpler varsa sıkıntımız var demektir. Öncelikle burada gösterileri ile bizlere duyarlılığını gösteren çocuklarımız bu duyarlılığı hayatlarına da yansıtmaları gerekmektedir. Bizim görevimiz çevreyi temiz tutmak kirletilenleri temizlemek ama sizin görevinizde kirletmemek olmalıdır. Bu konuda temizlenemeyen ulaşılamayan yerlerle alakalı temizlenmesi için bizleri uyarmanızı istiyoruz. Bolu olarak cennet bir mekanda yaşıyoruz. Tüm alanımızın yüzde 65’i ormanlar ile kaplı her tarafımız su ve yeşillikler ile dolu her anlamıyla güzel olan ilimizi daha iyi bir şekilde geleceğe taşıyacağız inşallah.”

Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından Dünya Çevre günü kapsamında teşekkür belgeleri ve yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve okullara ödülleri verildi.

Editör: TE Bilisim