Bolu Emlak Danışmanları ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Durmuş Koyunoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz ticareti düzenlemesi ile ilgili bilgiler vererek, “Bolu’da bu işi kaçak olarak yapan, devlete vergisini vermeyen, bizim ‘ayakçı’ diye tabir ettiğimiz insanlar var. Yeni çıkan yönetmelik ile birtakım cezai işlemler de uygulanmakta olup, Ticaret İl Müdürlükleri’nce denetime tabi tutulacak. Bundan sonra herkes bu işi yapamayacak” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Ticaret Bakanlığı tarafından taşınmaz ticaretine ilişkin yapılan yönetmelik değişikliğiyle; emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacağı ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Bolu Emlak Danışmanları ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Durmuş Koyunoğlu; Ticaret Bakanlığı’nca yapılan düzenleme ile herkesin emlakçılık yapamayacağını belirterek, ‘ayakçı’ olarak tabir edilen ve vergi ödemeyen kaçak emlakçıların önüne geçileceğini ifade etti.

Bolu Emlak Danışmanları ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Durmuş Koyunoğlu, ilgili yönetmeliğin 2018 yılında yürürlüğe girdiğini ancak bir takım aksaklıklar yaşandığını dile getirerek, “Emlak sektörü 6 Haziran 2018 yılında çıkan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ ile belirli bir düzene kavuştu. Fakat burada bir takım aksaklıklar yaşandı. Bununla ilgili dünkü Resmi Gazete’de ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Bu yönetmelik Cumhurbaşkanlığı’nca onaylanarak yürürlüğe girdi” ifadelerine yer verdi.

“BUNDAN SONRA HERKES BU İŞİ YAPAMAYACAK”

Koyunoğlu, yetki belgesi almak için gereken şartlara değinerek, “Bundan sonra herkes bu işi yapamayacak. Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bizde de emlakçılık sektörü belirli standartlara bağlandı. Dolayısıyla mesleğe başlayacakların ilk olarak Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca yapılan ‘Sorumlu Emlak Danışmanı’ (Seviye 5) sınavında başarılı olması gerekiyor. Ayrıca bu mesleği yapabilmesi için 18 yaşını doldurmuş, lise mezunu ve çeşitli suçlardan ceza almamış olması gerekiyor” diye konuştu.

“BU İŞİ KAÇAK OLARAK YAPAN VE VERGİSİNİ VERMEYENLER VAR”

Önümüzdeki süreçte yetki belgesi almayan kişilerin emlakçılık yapamayacağını, kaçak olarak yapan kişilere cezai işlem uygulanacağını söyleyen Koyunoğlu, “Maalesef tüm Türkiye’de olduğu gibi Bolu’da da bu işi kaçak olarak yapan, devlete vergisini vermeyen, bizim ‘ayakçı’ diye tabir ettiğimiz insanlar var. Yeni çıkan yönetmelik ile birtakım cezai işlemler de uygulanmakta olup, Ticaret İl Müdürlükleri’nce denetime tabi tutulacak. Ticaret İl Müdürlüğü’nden ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ni almayan kişiler bu işi yapamayacaklar” sözlerine yer verdi.

“İŞİ BİLEN İNSANLARIN YAPMASI SEKTÖRE GÜVENİ ARTIRACAK”

Yapılan düzenlemenin emlakçılık faaliyetlerinde kaliteyi ve gayrimenkul sektörüne olan güveni artıracağını ifade eden Koyunoğlu, “Yeterlilik belgesi şartı getirilmesi, sektöre bir düzen getiriyor. Sıradan insanların yapması yerine, bu işi bilen insanların yapması gayrimenkul sektörüne güveni artıracağı gibi bir takım mağduriyetleri de ortadan kaldıracaktır” şeklinde konuştu.

 “ÜNİVERSİTELİLER GELMEDİĞİ İÇİN KİRALIK DAİRE ÇOĞALDI”

Durmuş Koyunoğlu, üniversite öğrencilerin gelmemesi nedeniyle Bolu’da kiralık daire sayısının arttığını belirterek, “Bolu’da, iki nedenden dolayı epeyce kiralık daire var. Birinci nedeni; pandemiden dolayı hareketlilik olmaması. İkinci nedeni ise üniversitelerin kapalı olması nedeniyle öğrencilerimizin gelmemesi. Bu nedenle öğrencilere verilecek daireler tamamen boş kaldı. Hatta Bolu’da okuyan öğrencilerimiz de dairelerini boşaltıp, eşyalarını depoya koyuyorlar. Bu da kiralık dairelerin çoğalmasını sağlıyor” diye konuştu.

“BOLU’DA BİR YILDA YAPILAN KONUT SATIŞI 3 AYDA YAPILDI”

Gayrimenkulde kredi faizlerinin düşmesi nedeniyle, Bolu’da bir yıllık konut satışı ortalamasına 3 ayda ulaşıldığı ifade eden Koyunoğlu, “Kira ücretleri artmadı ama devletin faiz oranlarını 0,64 – 0,74’lere düşürmesi nedeniyle bunu fırsat bilen insanlarımız haklı olarak gayrimenkule yöneldiler. Normalde Bolu’da yılda 3-4 bin konut satışı olurken, faiz oranlarını düşmesi nedeniyle bu sayı. 3 ay gibi kısa bir sürede yapıldı” şeklinde konuştu.

“GAYRİMENKUL HER ZAMAN KAZANDIRMIŞTIR”

Bolu Emlak Danışmanları ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Durmuş Koyunoğlu son olarak, gayrimenkul sektörüne yatırım yapılması tavsiyesinde bulunarak, “Bundan sonra satışlar biraz ağır seyreder ancak gayrimenkul her zaman insanlara kazandırmıştır. Kısa vadede belki döviz ya da altın daha fazla getiri sağlıyor gibi gelebilir ama 3-5 yıllık bir sürece bakıp, ortalamasını aldığınız zaman gayrimenkul sektörünün daha çok kazandırdığını görürüz. Bu nedenle insanların gayrimenkule yönelmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim