İkinci el araç satışı ile uğraşanlar için zorunlu hale getirilen yetki belgesi uygulaması 1 Eylül itibarıyla başlayacak. Uygulama ile ikinci el araç satışına birçok düzenleme getirilirken, yetki belgesine sahip olmadan satış yapanlara cezai işlem uygulanacak.

 Bolu’da yetki belgesini alan galerici Gürkan Güler, yetki belgesi uygulamasının vatandaş için faydalı olacağını ifade ederek, “8 yaş ve 160 bin kilometreye kadar araçlar ekspertiz firmaları tarafından garanti kapsamında olacaklar. Vatandaşlar da, bir sorun olduğunu karşısında muhatap bulacak. Uygulamayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

 Haber: Ömer ÇETİNASLAN

İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişiler için zorunlu hale getirilen yetki belgesi uygulaması 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başlıyor. Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren araç alım satım işlemi gerçekleştirilemeyecek. İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulanmaya başlayacak.

 BELGESİZ SATIŞA 5 BİN TL CEZA

Öte yandan, düzenlemeye göre yetki belgesi olmadan araç alım satım yapan kişiye ilk araçta 5 bin TL, satış işlemine devam etmesi halinde ise araç sayısına göre bu cezanın katlanarak artmasının öngörülüyor.

“UYGULAMA DEVREYE GİRDİĞİNDE, SADECE YETKİ BELGESİ OLANLAR SATIŞ YAPABİLECEK”

Bolu’da galericilik yapan Gürkan Güler, yetki belgesi başta olmak üzere tüm evraklarını tamamladıklarını belirterek, yetki belgesi uygulamasının vatandaş için iyi olacağını söyledi. Güler, “Bu, 2 yıldır süre gelen bir olay. Biz, evraklarımızı tamamladık. Ticaret Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu kriterlere sahip olunca veriyorlar o yetki belgesini. O sarı site üzerinden işlem yapan kurumsal üyeler var. O sarı sitede de yetki belgesini yüklemden işlem yapılamayacağı söyleniyor. 1 Eylül itibariyle uygulama devreye girdiğinde, sadece yetki belgesi olanlar satış yapabilecek. Bu, ikinci el araç ve vatandaş için iyi bir şey. Ancak fiyatlarda bir değişikliğe neden olmaz diye düşünüyorum. Kurlar yükseliyor, bu yüzden araç fiyatları yükseliyor” ifadelerini kullandı.

“BOLU’DA BENDEN ÖNCE 49 KİŞİYE VERİLMİŞ”

Gürkan Güler, yetki belgesinin Bolu’da 49 kişiye daha verildiğini dikkat çekerek, “Yetki belgesini en son alanlardan biriyim. Benim yetki belge numaramın sonu 50, demek ki Bolu’da benden önce 49 kişiye verilmiş. Belli şartları var bunun; bağımsız bir yeri olacak, konutlar mesken olmayacak, 250 metre yakınında mesken olmayacak. Toplamda 100 metrekare olacak şekilde bunun 25 metrekaresi kapalı alan olacak.  Bununla ilgili yönetmelik böyle” sözlerine yer verdi.

 “DEVLET BU İŞİ MESLEK OLARAK UĞRAŞANLARIN YAPMASINI İSTİYOR”

Galerici Gürkan Güler, yetki belgesini almak için gereken kriterlerden söz ederek, “Bunu almadan önce bir de mesleki yeterlilik belgesi var. Mesleki yeterlik belgesine sınavla aldık. Önce yazılı sonra uygulamalı sınav yapıldı. Yani bu işi sadece meslek olarak yapan şahıs olarak burada otomotiv sektörü ile uğraşan kişilerin yapmasını istiyor devlet. Vatandaş, ekspertiz raporu alacak. 8 yaş ve 160 bin kilometreye kadar araçlar ekspertiz firmaları tarafından garanti kapsamında olacaklar. Vatandaşlar da, bir sorun olduğunu karşısında muhatap bulacaklar, bunun için çıkıyor bu uygulama. Çıksın, biz çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Bakalım nasıl olacak” diye konuştu.

“BAYİDEKİ 0 ARAÇ 150 BİN TL, SARI SİTEDE 180 BİN TL”

Güler, 0 araç üretiminin azalmasından dolayı ikinci el araç piyasasındaki fiyat artışının devam edeceğini ifade ederek, “İkinci el araç piyasasında fiyat artışı devam ediyor, devam edecek. Bugün itibarıyla 0 araçlara zam geldi. Kurlar yükseliyor, altın yükseliyor. Bunlar tabii ki araç fiyatlarına yansıyacak.  Zaten 2018'den gelen bir araç kıtlığı vardı, araç bulamıyorduk. Fiyatlar o yüzden yükseliyor. Bunun üzerine pandemi girdi. Pandemide yükseldi fiyatlar, üretim olmadı. Vatandaşlar devletin destek verdiği kredilerle yine sıfır araç almak için yüklenince araç kalmadı. Bu sefer de vatandaş, alım satım yapmak için araç aldı. Bayilerden binici olarak aldı, çekti garajına. Üzerine 30 bin TL fazla yazdı, bekledi, sattı. İnternet sitesinde 0 aracın fiyatı 150 bin TL, o sarı siteye giriyoruz 180 bin TL. Neden? Çünkü bayiye gittiğimizde 150 bin TL’lik araç yok. Vatandaş kaparoyu veriyor, ekim-kasım ayına sıraya giriyor. Fiyatını da o günkü kur üzerinden veriyorlar. Bir de onun üzerine bayi ekleme yapıyor; cam filmi, kaput koruma veya boya koruma gibi şeyler ekliyor. 3-5 bin TL’lik şeyleri 10-15 bin TL olarak satıyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim