Koronavirus salgını Türkiye'nin önemli sektörlerinden biri olan çiçekçiliği de olumsuz etkiledi. Pandemiden ekonomik olarak en çok etkilenen kesimlerin başında gelen çiçekçi esnafı ödenmeyen faturalar ile ayakta durmaya çalışıyor.

Haber: Aslı Akış

Yeni tip Koronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle satış yapamayan ve işlerinin durma noktasına geldiğini belirten Erva Çiçek Evi sahibi İlker Aytar, dükkân kirası başta olmak üzere elektrik faturası ve diğer dükkân giderlerinin ödemelerini yapmakta zorlandıklarını belirterek bu süreçte yaşanan mağduriyetin giderilmesi için devletten destek bekliyor.

Süs bitkileri ve kesme çiçek sektörünün de pandemi döneminde zorlu bir sınavdan geçiyor.1 Haziranda itibariyle normalleşme süreci başladı. Başladı ama; düğünler, nişanlar, açılışlar ve özel günler çiçekçilerin umudu olsa da beklentilerini karşılamadı. Satamadıkları çiçeklerin ellerinde kalması sebebiyle ürünleri çöpe atmak zorunda kalan çiçekçi esnafı bir an önce normale dönmek istiyor.

7 yıldır Bolu’da çiçekçilik yapan evli ve iki çocuk babası Erva Çiçek Evi sahibi İlker Aytar, normalleşme sürecinin ardından işlerinin açılmadığını dile getirerek,  kendilerine verilen kredinin 3 ay rahatlattığını sonrasında yine sıkıntıya düştüğünü vurguladı ve personel çalıştıramadığını da anlattı.

Aytar, süreçten en çok etkilenen sektörlerden biri  olduklarını ifade ederek;  “İş yok. Pandemiden dolayı özel günler kutlanamıyor. Düğünler, nişanlar, açılışlar iptal. İş yapsak bile para alamıyoruz. Herkes veresiye diyor, ödeme yapmıyorlar. Çiçeklerin her hafta yenileri geliyor, satılmayan eski çiçekleri çöpe atıyoruz” dedi.

“SATIŞLARIMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ”

Aytar, pandemi sürecindeki satışlarının geçmiş yıllara göre yarı yarıya düştüğüne dikkat çekerek, “Satışlarımız, geçmiş yıllara göre yarı yarıya düştü. Öğretmenler Günü’nde gelen çiçeklerin neredeyse hepsi çöpe gitti. İnternet siparişlerimizde biraz artış oldu. Normalde günde bir tane sipariş geliyorsa, şimdi 4 tane geliyor. Şuanda sadece internet siparişi var, çiçek almaya gelen yok” şeklinde konuştu.

“ÇİÇEKLER ÇÖPE GİDİYOR”

Her hafta çiçek yeni çiçek aldıklarını anlatan İlker Aytar, “Kesme dediğimiz çiçekler var; gül, papatya gibi. Bunların her hafta yenisini almak zorundayız. Eskiler de çöpe gidiyor. Müşteriye ‘yok’ diyemiyoruz. Saksı çiçeklerini elimizden geldiği kadar yaşatmaya çalışıyoruz ancak sonunda yine çöp oluyor” sözlerine yer verdi.

“DAYANABİLDİĞİMİZ KADAR…”

Çiçek alanların veresiye usulü satın aldıklarını söyleyen Aytar, “Şuanda cebimizden harcıyoruz, para kazanmıyoruz. Pandemi bitene kadar böyle gidecek gibi görünüyor. Dayanabildiğimiz kadar… Herkes maddi sıkıntı yaşıyor. Bu yüzden ödeme yapılmıyor. Piyasadan 40-50 bin TL civarında alacağımız var ama herkes ‘ödeme yapamayız’ diyor. Onları da idare ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİR AN ÖNCE NORMALE DÖNMEK İSTİYORUZ”

İlker Aytar son olarak pandemi sürecinin bir an önce bitmesi temennisinde bulunarak, “Artık bir an önce normale dönmek istiyoruz. Kredi veriliyor ama o da en fazla 3 ay rahatlatıyor. 3 ay sonra tekrar sıkıntıya düşüyoruz. Personelimiz vardı. Süreçten dolayı işten çıkarmak zorunda kaldık” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim