Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Anne sütünün önemini vurgulamak ve emzirmeyi teşvik etmek amacıyla, ülkemizde her yıl kutlanan Emzirme Haftasında Bebeğin ilk besini olan anne sütünün aynı zaman da bebeğin ilk aşısı olduğuna dikkat çekildi.

Haber: Huri Afacan

Toplumun ve onu oluşturan bireylerin, sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, mutlu, huzurlu ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en temel koşullardan biridir. Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, amacıyla, her yıl ekim ayının ilk haftası “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.

“EMZİRME EN ÖNEMLİ FAKTÖR”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Emzirmenin annelerin ve bebeklerin sağlığında en önemli faktör olduğuna işaret ederek; “Yetersiz ve dengesiz beslenme; bir yandan bireylerin fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimlerini, diğer yandan da toplumun ekonomik ve kültürel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz etkiler en çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Bunun sonucu olarak anne sütü kullanımı tüm dünyada tekrar yaygınlaşmıştır. Emzirme, annelerin ve bebeklerinin sağlığı ve refahında en önemli faktördür. Diğer hiçbir besleme seçeneği emzirmenin kanıtlanmış yararlarını sağlamaz.” İfadelerine yer verdi.

“İLK ALTI AY ANNE SÜTÜ ÖNEMLİ”

Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle (su dahi verilmeden) beslenmesi, 6'dan sonra ek gıdalara geçilse bile en az 2 yaş ve ötesine kadar emzirilmeleri gerektiği belirtilerek; “Uzmanlar, anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, daha ileri yaşta ortaya çıkan tip 1 ve tip 2 diyabet, çölyak, iltihabi bağırsak hastalıkları, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, şişmanlık ve obezite, multipl skleroz, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha az görüldüğünü belirtmektedir. Ayrıca anne sütüyle beslenenlerin okul başarılarının daha yüksek olduğu da bilinmektedir.” denildi.

ÇEŞİTLİ AKTİVİTELER VE EĞİTİMLER PLANLANDI

“Gebeliğin sonlanarak anne ve bebeğin buluştuğu ve bebeğin anne sütüyle tanıştığı zamandan ilham alınarak yılın 40. haftası olan 1-7 Ekim tarihleri seçilmiştir. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye’de konunun öneminin vurgulanması, toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli aktiviteler ve eğitimler planlanıp uygulanmaktadır. ‘ALTIN BEBEK DOSTU’ olan ilimizde de emzirme haftası kapsamında tüm hastanelerimizde çeşitli etkinlikler düzenlenerek konunun önemine dikkat çekilmiş ve anne sütünün önemi bir kez daha vurgulanmıştır.” Açıklamasında bulunuldu.

Editör: TE Bilisim