Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kamuoyunda gündeme gelen askeri lojmanlara ilişkin açıklamada bulundu. Özcan; “Üflesen yıkılacaklar gibi duruyorlar. Yarın bir gün ufak bir depremde asker ailelerimizin başına bir şey gelirse, Bolu Belediye Başkanı olarak bu vebali üzerime almak istemiyorum” dedi.

 İlimizdeki eski yapılardan olan ve şehrin göbeğinde yer alan Askeri Lojmanlar, dışarıdan bakıldığında dökülen boyası ve sıvası ile Bolu kamuoyunda gündeme geldi. Belediye sınırları içerisinde yer alan lojmanlar ile ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ilerleyen günlerde inceleme yapmak amacıyla ekipleri Askeri Lojmanlara göndereceğini, yıkılması gerekiyorsa binaları mühürleyeceklerini söyledi. Askerler kontrole izin vermezse de Genel Kurmay Başkanlığına, Milli Savunma Bakanlığına bir yazı yazacağını dile getirdi.

 “İNŞALLAH ASKERİYE BİZE ZORLUK ÇIKARMAZ”

Başkan Özcan, dışarıdan bakıldığında kötü görünen Askeri Lojmanlarının Bolu’daki en riskli binalardan olduğunu vurgulayarak, “Askeri lojmanlar meselesi çok sıkıntılı bir mesele. Lojmanların bir kısmı darbeden sonra yapılmış. Depremden sonra güçlendirme yapılmış ama ne durumda belli değil. Askeri lojmanlar başta olmak üzere yanındaki Endüstri Meslek Lisesi, Gazi Paşa sıkıntılı binalar. Zaten Valiliğin bizlere bir yazısı var; “Kontrol edin” diye. Biz ekiplerimiz göndereceğiz. Askeriye bir yazı yazacağız. Gelip lojmanlarınızdan karot örneği almak istiyoruz diye. Eğer bunun soncunda “hayır binalarda sorun yok” derlerse, “boyatın geçin kardeşim” diyeceğiz. Ama “hayır bu binaların yıkılması gerekir” denirse de biz bu binaları mühürleyeceğiz ve yıkılmasını temin edeceğiz. O yüzden inşallah askeriye bu konuda bize zorluk çıkarmaz. Çünkü belediye sınırları içerisinde. Yer belediyenin kontrol hükümlülüğü olan yer. Yarın bir gün ufak bir depremde asker ailelerimizin başına bir şey gelirse ben bu Bolu Belediye Başkanı olarak bu vebali üzerime almak istemiyorum. Ve Bolu’daki en riskli binalardan olduğunu söylüyorum Askeri lojmanların. Dıştan bakıldığında zaten çok kötü durumda” ifadelerine yer verdi.

“O BİNALARIN AYAKTA KALMA ŞANSINI ZAYIF GÖRÜYORUM”

Askeri Lojmanların bulunduğu yerin kent meydanına katılması gerektiğini belirten Başkan Özcan, öncelik verdikleri konunun can güvenliği olduğunu söyledi. Özcan, “Üflesen yıkılacaklar gibi duruyorlar. Belki askeri sahanın içerisinde olmasa hemen yıkın denilebilecek binalar.  Her belediye başkanının hayalidir. Benden sonraki belediye başkanında hayali olmalı bence. Bir gün o lojmanlar oradan kalkmalı. Ve orası şehrin meydanına katılmalı. Ama benim burada söylediğim farklı bir şey. Orayı bir an önce meydana katmak için bunu yapıyor değiliz. Biz can güvenliğinden bahsediyoruz. Oradaki askerlerimizin büyük kısmı Güney Doğu’da, Suriye’de terörle mücadele ediyorlar. Onların eşleri ve çocukları da o lojmanlarda oturuyor. Allah korusun yarın 6 büyüklüğünde deprem oldu, Bolu’da 1998 yılından sonra yapılan binalarda çok büyük imalat hatası yoksa bir şey olmaz ama o binaların ayakta kalma şansını ben zayıf görüyorum” diye konuştu.

“İÇERİ ALMAZLARSA MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINA YAZACAĞIM”

Askeriyenin kontrollere zorluk çıkarmaları halinde Genel Kurmay Başkanlığına ya da Milli Savunma Bakanlığına başvuracağını ifade eden Başkan Özcan, “Ben lojmana ekiplerimi göndereceğim. Askerler kapıyı açmazsa, kontrole izin vermezse de Genel Kurmay Başkanlığına, Milli Savunma Bakanlığına bir yazı yazacağım. Bu binalar risk taşıdığına dair. “İnceleme heyeti gönderdik ama kapıdan almadılar. Bundan sonra bu binalarla ilgili herhangi bir depremde can veya mal kaybı söz konusu olursa belediye olarak sorumluluk kabul etmiyoruz” diye açık ve net bir şekilde yazı yazacağım. Bazı okullar ve kamu binalarımız ile ilgilide bu çalışmaları yapacağız. Sadece lojman değil” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim