Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Bel Sağlığı Demek Kaliteli Yaşam Demek” ve “Ankilozan Spondilit Kalıcı Kamburluğa Neden Olabilir” temasıyla 35 katılımcı ile egzersiz yapıldı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Sağlık İl Müdürlüğü, toplum farkındalığını artırmak, fiziksel aktivitelerin olumlu etkilerini ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirme yapmak için, Karaçayır Spor Kompleksi çok amaçlı salonda sağlık çalışanları ve 1 fizyoterapist ile 35 katılımcıya egzersiz programı düzenledi.

Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda; “Karaçayır Spor Kompleksi çok amaçlı salonda 35 katılımcı ile, “Bel Sağlığı Demek Kaliteli Yaşam Demek”, “Ankilozan Spondilit Kalıcı Kamburluğa Neden Olabilir” temalarıyla toplum farkındalığının arttırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla; Fiziksel ve zihinsel sağlığın korunması, yaşam süresini ve yaşam kalitesinin artırılmasında fiziksel aktivitenin olumlu etkileri, haraketli yaşam, obezitenin önlenmesi, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin nasıl yapılacağı hakkında fizyoterapistimiz tarafından bilgilendirme yapıldı. Broşür dağıtıldı. Sağlık çalışanları ve katılımcılarla birlikte salonda egzersiz yapıldı.” İfadelerine yer verildi.

AS VE BEL AĞRISI NEDİR, NASIL ANLAŞILIR?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Halk arasında omurga romatizması olarak da bilinen Ankilozan Spondilit (AS), özellikle omurgayı etkileyen, ağrılı, kronik, ilerleyici, sebebi bilinmeyen romatizmal bir hastalık. Belin aşağısında ve kalçada oluşan ağrı ve tutukluk hissi hastalığın ilk belirtisi olarak ele alınıyor. Bunun yanında; bazen sağ bazen sol kalçada oluşan ağrı, topuk ağrısı, derin nefes aldığında göğüs kafesinde ağrı ve kaburga üzerinde hassasiyet, gözde ağrı ve kızarıklık, uzun süreli karın ağrısı, kronik ishal, kilo kaybı gibi yakınmalar da görülebiliyor.

Bel ağrısı ise bir aktivite (ağır kaldırma) ya da travma ( düşme, çarpma) sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir sebep olmadan da ortaya çıkabiliyor.

Mekanik nedenlere bağlı bel ağrılarından korunmak için; her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılması, gerekli durumlarda ağır nesneleri; beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığın kollara ve bacaklara verilerek kaldırılması, ayakta uzun süre durmaktan kaçınılması, çay ve kahve tüketiminin azaltılması, stresle başa çıkma yöntemleri geliştirilmesi ( gerekirse yardım alınması), iş gereği oturuluyorsa, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücudun esnetilmesi, yürüyüş ve yüzme bel ağrısını önlemede uygun sporlardır. Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma ve sonrasında da esneme (stretching) egzersizlerini yapmaları sakatlıkların önlenmesinde önemlidir. Kilo vermek de bel ağrısı riskini azaltır.

Editör: TE Bilisim